Rejseliv har testet Orlandos mest populære forlystelsesparker - og en enkelt alternativ.

Det kan godt være, at der er et Disney World i Paris og et Legoland i Billund, men solskinsbyen Orlando rummer begge forlystelsesparker samt en hel masse andre. Orlando i Florida er temaparkernes centrum og stedet at besøge, hvis rutsjebaneturen i Tivoli er blevet for træg, og man er til noget, der er vildere, større, længere og mere overdrevent.

Læs også: Disney World er også for voksne

Mere end 50 millioner mennesker rejser årligt til Orlando for at få en rundtur i Hogwarts, suse i Hulks rutsjebane eller gyse af fryd over Torneroses prinsesseslot. Faktisk er der forlystelsesparker nok til at fylde et helt tillæg i avisen, så vi har begrænset os til at præsentere klassikerne – samt en enkelt outsider: The Holy Land Experience. 

Walt Disney World

Består af fire parker, som ligger langt fra hinanden, men forbindes med gratis busser. 

Entréprisen er ens for alle parkerne – ca. 540 kr. per person. Der er store rabatter, hvis man vil ind i flere parker og/eller have adgang til flere dage. 

Walt Disney World i Orlando har også to vandparker, entré ca. 300 kr.  


1. Magic Kingdom
Dronningen af forlystelsesparkerne, den ældste af Disneys seks temaparker i Orlando og efter manges mening den bedste. Her møder man alle de kendte Disney-karakterer, og turene her varer længere, og er mere fantasifulde end de danske.

Min begejstring for Disneyparaden overgår nok min datters, og det bliver ved med at være sjovt at se Skønheden og Udyret danse sammen på en vogn, eller Pumba og Timon rende rundt til tonerne af sange fra de film, vi er vokset op med. 

Åbent: Kl. 9 til kl. 23.

Thumbs up:
Paraden med alle de velkendte Disneyfigurer, som defilerer gennem parken hver eftermiddag og aften. Især aften-paraden, der afsluttes med fyrværkeri, er flot.  

Den mest børnevenlige park af dem alle og en stensikker succes for børnene. 

Turene gennem Peter Plys’ 100 meter-skoven og i Snehvides univers er formentlig tænkt til børn, men jeg var begejstret for disse rejser gennem barndommens historier.

Thumbs down:
Hvis det regner, er der ikke meget at foretage sig. Og så er det umuligt at slippe ud af parken uden at have købt Mickey Mouse-ører eller andet Disney-gear, for der er mange butikker og kun få børn, som ikke vil opleve et akut behov for souvenirs.

2. Epcot
Dette er parken, som ofte ender med at blive de voksnes favorit. For Epcot er stedet, hvor hele familien kan få noget ud af det. Her er vilde rutsjebaner, et eksperimentarium, indblik i alt fra rummet til bogtrykkerkunst, og der er et område med 11 nationalpavilloner for eksempel Norge og Japan, hvor man kan smage landenes mad og lære lidt og dets historie og kultur. 

Det sidste er meget populært blandt amerikanerne, hvoraf mange sjældent kommer udenfor deres eget land. 

Åbent: Kl. 9 til kl. 21. 

Thumbs up:
Soarin. En smuk oplevelse, hvor man får illusionen af at flyve forbi landskaber i et svævefly. Man sidder fastspændt foran en kæmpeskærm, og der er både bevægelser, dufte, lyde og billeder, som gør turen realistisk. 

Spaceship Earth, som er en tur, der foregår i Epcots varetegn: Kæmpekuglen. Her kører man forbi voksfigurer af opfindere og videnskabsfolk i »naturlige« omgivelser, samtidig med at hørebøfferne fortæller om menneskets landvindinger gennem tiden.  

Thumbs down:
Flere af de sjove forlystelser starter med et længere show, der belærer gæsterne om det emne, turen læner sig opad. Men det meste er elementær viden og temmelig kedsommeligt.

3. Animal Kingdom
Knuthenborg Dyrepark mikset med zoologisk have, bare større og mere disneyficeret. Det er ikke en park, du bliver i fra morgen til aften som de fleste andre, men som en halvdags-udflugt er den udmærket.

Der er ikke mange forlystelser i parken. Højdepunkterne er de korte musicals med Disneys dyrestjerner og en safaritur med en hyperenergisk guide. Det skal helst være i fodringstiden, for ellers kan dyrene være svære at få øje på. 

Åbent: Kl. 9 til kl. 19

Thumbs up:
4D-show, hvor alle effekter er i gang på samme tid: Stolene bevæger sig, man får små prik af nåle i ryggen, det dufter af blomster og til sidst træder karaktererne fra lærredet ud på scenen. 

Deres shows. Jeg så blandt andet en flot forestilling med Løvernes konge, og ved, at de mindre børn er vilde med Nemo-showet. 

Thumbs down:
Temmelig forlorent, f.eks. er de mange klipper og vartegnet, et gigantisk træ, fake..

Paraden med Andeby-figurer, som virker malplaceret i de ’naturlige’ omgivelser, og ikke er halvt så flot som den i Magic Kingdom.

Meget overfyldt det meste af dagen undtagen de sidste par timer før lukketid.

4. Disney’s Hollywood Studios
Jeg ved, at mange elsker denne park, men selv er jeg en smule lunken. Universal Studios ligger tæt på og er meget mere sprælsk.

I denne park kan du gå rundt i en New York-kulisse, se stuntmen optræde og prøve en rigtig rockrutsjebane med Aerosmiths musik drønende i ørerne. Men alt i alt er der for mange butikker i forhold til forlystelser og for lidt at foretage sig sammenlignet med Universels temaparker.

Åbent: Kl. 9 til kl. 21

Thumps up:
Muppet Show i 3D. Især for os, der kender figurerne fra dengang, vi var børn.

Star Tours, som er en rumskibssimulator, der er så livagtig, at man glemmer, man bare sidder i en stol. Jeg så godt nok kun halvdelen, resten af tiden blev jeg nødt til at lukke øjnene af skræk for at få en komet i hovedet.

Thumbs down:
The Tower of Terror. Det er lidt unfair, for det er meget populært, men jeg var konstant stiv af skræk og ved at kaste op. Ikke på grund af spøgelserne, men fordi det er en camoufleret udgave af Det gyldne tårn i Tivoli. 

Ikke særlig børnevenligt. Sjovest for folk, der er over 10 år.

Færre forlystelser end Magic Kingdom og mindre indblik i filmens verden end Universal.

Næste side: Sea World, Universals  parker & The Holy Land Experience