Få timer fra New York ligger halvøen Cape Cod, der er et mekka for folk med hang til sol, skaldyr og amerikansk historie. Tag med til Kennedy-familiens ferieparadis.

Den lejede Ford sniger sig af sted på vejen mellem multimillionvillaerne.

Vi befinder os få hundrede meter fra stedet, hvor John F. Kennedy i 1960 fandt ud af, at han var blevet valgt til præsident. Hvor han hvert år holdt ferie med hele familien. Hvor han slappede af og sejlede med hustruen Jackie og børnene Caroline og John. Og hvor Jackie i 1963 prøvede at komme sig over tabet af sin mand, der var blevet offer for et attentat i Dallas.

»Det må være lige her. Er det ikke derinde?« spørger jeg, mens vi kører rundt på de små veje omkring Irving Avenue.

Vi er i byen Hyannis Port på halvøen Cape Cod. Her ligger kennedyernes berømte sommerresidens, the Kennedy Compound.

Som ikke står pivåben for nysgerrige turister, vi må nøjes med synet af det hegn, der omgiver de stilfulde, træklædte huse, som har været Kennedy-familiens eje siden 1920erne og også i dag huser efterkommerne af de politiske brødre John, Bobby og Teddy.

Den amerikanske udgave af den kongelige familie værner om privatlivet.

Da Mayflower ankom

Hvert år valfarter millioner af turister til halvøen nordøst for New York, der emmer af amerikansk historie. Og det er bestemt ikke kun på grund af kennedyerne.

Det var også på Cape Cod, at de første puritanske pilgrimme en kold novemberdag i 1620 ankom fra England, på jagt efter et nyt land, hvor de frit kunne praktisere deres tro. Næsten 400 år senere er der en lille amerikansk elite, der med stolthed i stemmen kan fortælle, at deres forfædre var en del af den forhutlede flok, der kom til Amerika om bord på skibet Mayflower.

Puritanerne sejlede dog videre efter nogle uger på halvøens forblæste nordspids, og i dag er det også først og fremmest turister, den kvarte million faste beboere på Cape Cod lever af.

De mange charmerende små byer, der er drysset ud over øen, kombineret med de flotte strande og det behagelige klima, der ofte er lidt køligere end inde i de nærliggende storbyer Boston og New York, får hvert år omkring seks millioner turister til at holde eller dele af deres ferie her.

Smukke Route 6a

Vi har slået os ned i byen Centerville midt på halvøen. Her har parret Rick og Tom fra Boston i en årrække drevet deres lille, charmerende bed & breakfast med kærlighed til både blomstrede tapeter og lune scones, som de hver morgen serverer for gæsterne.

Og det er ikke noget, de tager let på. Hver morgen har sin særlige opskrift med tilhørende historie, udklædning og – hvis man er særligt heldig – hjemmekomponerede sang.

Da vi spørger Rick og Tom, hvad vi bør starte med at se på Cape Cod, henter de straks et kort over det, de selv – og mange andre – kalder en af USAs absolut smukkeste veje, Route 6a.

Det er en velfortjent titel, forstår vi, da vi drejer ind på vejen, som fører os hele vejen langs Cape Cods »inderside« til Provincetown på nordspidsen.

Idylliske huse, ahorntræer og små charmerende butikker og restauranter med antikviteter, homemade icecream og fresh seafood flyver forbi os på ruten, der også kaldes Old King’s Highway.

»Det er som at køre igennem én lang Ralph Lauren-reklame,« lyder min kærestes vurdering et sted mellem byerne Dennis og Brewster.

Frihed i Provincetown

Dele af Route 6a er fredet, hvilket betyder, at man ikke bare må bygge et moderne indkøbscenter eller skifte træskiltene ud med nogle af neon. De lokale myndigheder holder nidkært øje med, at alt er som før, verden gik af lave: Smukt – og amerikansk på den måde, de fleste ellers kun kender det fra gamle film.

Med små afbræk undervejs ender Route 6a i en helt særlig by oppe på spidsen af Cape Cod. På køreturen langs sandklitterne ind mod Provincetown, med bugten på den ene side og Atlanterhavet på den anden, er der ingen tvivl om, at vi er havnet et sted, der adskiller sig markant fra størstedelen af USA.

På byens lange hovedgade ser vi Stars and Stripes vaje side om side med regnbueflaget. Unge fyre går hånd i hånd ned ad Main Street, der er fyldt med hyggelige butikker, barer og gallerier, mange af dem drevet af byens store homoseksuelle befolkning.

Provincetown er i dag hjemsted for folk, der ønsker frihed til at være den, man nu engang er. I årtier har byen derfor tiltrukket bøsser, lesbiske, kunstnere, forfattere og alle andre, der kan glædes over menneskers forskellighed.

Cape Cods tre b'er

Foto: Scanpix
Vis mere

En af Cape Cods andre store attraktioner befinder sig blot få kilometer – eller skal vi sige sømil – fra den farverige hovedgade i Provincetown: Hvalerne i den maritime nationalpark, Stellwagen Bank.

Vi er i slutningen af juni, og luften er 24 grader varm, da vi stævner ud mod det fredede område for at finde de store dyr sammen med vores guider på hvalbåde.

»Kig efter de tre b’er!« råber vores hvalguide.

»Birds, blows and body!«

Vi spejder alle ud over havet, hvor hvalerne angiveligt boltrer sig, og ganske rigtigt.

»Five-o-clock,« råber en kvinde i den anden ende af skibet og peger ud mod horisonten.

En amerikansk darling

En stor finhval – guiderne er ikke i tvivl om arten – kommer op til overfladen og sender et meterhøjt skumsprøjt op i luften, mens dusinvis af fugle kæmper om at få del i fiskene, som hvalen har drevet op mod overfladen.

Finhvalerne kan blive mere end 25 meter lange og veje op til 90 ton. De kommer til Cape Cod-bugten i sommermånederne for at spise sig mætte i plankton, mikroskopiske skaldyr, og Stellwagen Bank er blandt de ti bedste områder i verden at opleve dem hvaler på nært hold.

Hos Tom og Rick i Centerville er der gæster i de blomstrede værelser både forår, efterår og vinter.

Cape Cod er en populær feriedestination næsten hele året rundt, og en køretur langs Route 6a en efterårsdag med røde og gule blade på træerne skulle være en smuk oplevelse.

Men det slår næppe strandture, kolde Sam Adams på verandaen, hjemmelavet is, crab cakes og amerikansk baseball.

Sommeren på Cape Cod er noget helt særligt.

5 oplevelser på Cape Cod:

1. Martha’s Vineyard

Foto: Louise Lyck Dreehsen
Vis mere

En time med færge fra Cape Cod ligger øen Martha’s Vineyard, feriested for de rige og kendte. Øen opleves bedst på cykel (cirka 150 kr. for en dag).

2. John F. Kennedy-museet

Foto: Louise Lyck Dreehsen
Vis mere

Multimedieudstillingen fortæller historien om den tidligere amerikanske præsident John F. Kennedy. Museet ligger få kilometer fra familiens feriested i Hyannis Port.

3. Marconi Beach

Foto: Louise Lyck Dreehsen
Vis mere

Marconi Beach er en fin sandstrand, som er populær blandt både børn og voksne. Den er en del af en nationalpark, så hold øje med sæler i havet.

4. Wellfleet Drive-In Theatre

Foto: Louise Lyck Dreehsen
Vis mere

Få en meget amerikansk oplevelse i Cape Cods eneste drive-in-biograf. Sid i din bil og spis snacks, mens du ser en af de film, der dagligt vises i biografen hele sommeren.

5. Cape Cod Baseball League

Foto: Louise Lyck Dreehsen
Vis mere

Oplev (gratis) baseballkampe i Cape Cod Baseball League, som tiltrækker nogle af de bedste collegespillere. Krydret med popcorn og hotdogs og i selskab er det en festlig aften.

Rejseinfo

Transport:

  • Bl.a. SAS, Norwegian og Icelandair flyver til New York til priser fra 3.000 kr. retur.
  • Herfra er der knap fem timers kørsel til Cape Cod. Billeje koster cirka 500 kr. per dag.
  • Man kan også flyve til Boston – herfra tager køreturen til Cape Cod cirka to timer.

Ophold:

  • Det er muligt at finde overnatning på Cape Cod fra omkring 500 kroner pr. nat. i sommermånederne.
  • I lavsæsonen omkring 300 kr.
  • På Cape Cod boede vi i byen Centerville i det charmerende lille Bed & Breakfast »Captain David Kelley House« for omkring 1000 kroner pr nat.

Spisesteder:

  • Cape Cod er spækket med fiske-restauranter, der serverer hummer, østers og muslinger.
  • Prøv bl.a. Impudent Oyster i Chatham. I Hyannis anbefales Naked Oyster Bistro og Spanky’s Clam Shack.

Bedste rejsetidspunkt:

  • Sommer og efterår.

Info: