Stephen Kinnock løfter sløret for sit 'moderne ægteskab' med Danmarks statsminister i britisk avis.

Statsminister Helle Thorning-Schmidts mand Stephen Kinnock er et varmt navn i de britiske medier, efter han i weekenden blev valgt som Labours kandidat til det britiske parlamentsvalg for arbejderpartiets Wales-kreds.

I et dugfrisk og eksklusivt interview til avisen The Evening Standard fortæller Stephen Kinnock nu om, hvordan det er at være gift med Danmarks statsminister på 18. år.Han fortæller, hvor meget hans hustru støtter ham, og hvor stolt hun er over hans kandidatur, men han giver også et sjældent indblik i de mere private sider af deres ægteskab. Som da Kinnock skal beskrive deres travle liv, hvor familien har sin base i Danmark, men han lever sit liv i England.

- Vi har altid travlt. Vi har levet på tværs af forskellige lande i 15 år. Vores venner joker med, at den eneste grund til, at vi har været sammen så længe er, at vi ikke sidder lårene af hinanden. Det handler om at finde tid og om at prioritere, siger Stephen Kinnock til The Evening Standard.


Parret beskrives som et politisk power-par, og deres samliv portrætteres i avisen som et 'moderne ægteskab'. Hun som statsminister for Danmark - han som søn af den tidligere Labour-formand Neil Kinnock og nu med en lovende politisk karriere foran sig.

44-årige Kinnock mødte den tre år ældre Helle Thorning-Schmidt, da de begge gik på Europakollegiet i Brugge i begyndelsen af 90'erne. I julen 1992 havde Kinnock sin danske kæreste med hjemme i England for første gang, og Kinnock fortæller, at særligt hans bedstemor var begejstret og beskrev hende som 'meget smuk'.

I dag har parret børnene Johanna på 17 og Camilla på 14. De er vokset op i Danmark, men tilknytningen til Kinnocks familie i det engelske er stor, fornemmer man. Og Kinnock fremhæver sine forældre for deres enorme vilje til 'at rejse på tværs af Europa, hvis vi har brug for dem... med en frossen lasagne og 'nødkager'.Stephen Kinnock har med årene lært dansk, men som mange andre udlændinge havde han sine kvaler med det danske sprog. Det var 'svært i begyndelsen, men nødvendigt, fordi Helle snakker det med børnene, og det var vigtigt at kunne forstå det, særligt når de snakker med mig', fortæller han.

I dag har deres ældste datter Johanna valgt at gå i skole i England. Til stor glæde for hendes far.

- Det var hendes valg, og det er vidunderligt at være i nærheden af hende, mens Camilla stadig er hos sin mor, siger Kinnock, der i en årrække har været bosat i Schweiz under sit virke som direktør i World Economic Forum.

Han beskriver døtrene som politisk bevidste, men ikke på fuldtidsniveau som deres forældre.

- Jeg har altid sagt, at jeg stoler på, at de træffer deres egne beslutninger.

Om familiens base forbliver på dansk jord, når hustruens tid i Statsministeriet er forbi, er uvist. Ligesom Kinnock heller ikke tør spå om, de nogensinde ender med at bo sammen i det samme land.

- Vi tager en dag af gangen. Det er umuligt at lave specifikke planer for den slags, siger han.

Sikkert er det, at der næste år er valg til det britiske parlament, og at man kredsenAberavon, Wales, hvor Kinnock er opstillet, stemmer på Labour. På samme måde som arbejderpartiet er i høj kurs i Wales, er den walisiske halvø også i høj kurs hos familien Thorning-Schmidt.

- Helle elsker Wales, elsker accenten. Der er flere bakker end i Danmark og i Aberavon er den en smuk strand og en fremragende løbesti. Hun elsker UK, det er som et andet hjem, fortæller han til avisen.Stephen Kinnock 71-årige far sad selv i det britiske parlamentet i 25 år, men et af de bedste råd til at begå sig på den politiske scene, kommer fra hans hustru. Det lyder: 'Uanset hvad der sker i politik, så tag det ikke personligt.'

- Det er ikke nyt, men det er rart at høre, når det kommer fra hende, som han siger.

Avisen undlader heller ikke at nævne, at hans hustru går under navnet 'Gucci Helle' i Danmark, men tilføjer dog, at den danske statsminister optrådte ganske jordnær og 'helt almindelig' til et vælgerarrangement for nylig derovre. Ligesom Helle Thorning-Schmidts såkaldte 'selfie' med den amerikanske præsident under Nelson Mandelas begravelse heller ikke er gået under avisens radar.

- Det har ikke gjort det store indtryk på de Labour-partimedlemmer, jeg har talt med. Vi får se, slutter han sit interview i The Evening Standard.