Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt er formentlig blevet konsekvent fejlciteret i skattesagen.

Det er blevet fremhævet igen og igen; i artikler, analyser, kommentarer og avisernes ledere: Helle Thorning-Schmidt (S) lovede at lægge hele sin afgørelse fra Skat frem for offentligheden, da skattemyndighederne sommeren 2010 skulle tage stilling til Thorning-Schmidt og ægtemanden Stephen Kinnocks meget omtalte skattesag.

Der er bare lige én hage ved den historie. Der er ingen, som kan finde noget sted, hvor Thorning-Schmidt har udtalt sig således. Alligevel er hun de seneste to år gentagne gange blevet taget til indtægt for den kommentar. Måske fordi ægteparrets nu forhenværende skatterådgiver, Frode Holm, gav udtryk for, at offentligheden fik lov at læse med i den ni sider lange afgørelse fra Skat.

For tiden kulegraver en undersøgelseskommission, hvem der lækkede afgørelsen til BT op til folketingsvalget i 2011, og om nogen uretmæssigt forsøgte at påvirke afgørelsens indhold. Men selv i skattesagskommissionens ca. 5.000 siders dokumenter har man ikke kunnet spore, hvor Thorning-Schmidt skulle have lovet at lægge hele afgørelsen frem.

- Vi har selv diskuteret, hvor det egentlig står henne. Vi har kigget alt vores materiale igennem, også materialet fra politiet, og vi kan ikke finde det citat, oplyser landsdommer Lars E. Andersen, formand for skattesagskommissionen.

Dagbladet BT skrev få dage før folketingsvalget i september 2011, at Thorning-Schmidt i seks år uretmæssigt havde fået Kinnocks skattefradrag. BT havde fået fingre i skatteafgørelsen, og Skat meldte straks lækagen til politiet.

På spørgsmålet, om det har nogen konsekvens for kommissionens videre arbejde, om Thorning-Schmidt overhovedet har udtalt sig således, svarer Lars E. Andersen:

- Der er i hvert fald mange, der forventede en offentliggørelse. Og måske bliver det et emne, som vi kommer ind på i forbindelse med afhøringerne af BT. For BTs argument for at lække oplysninger fra afgørelsen var jo netop, at Thorning havde lovet at lægge afgørelsen frem.

Spørgsmålet om, hvad Thorning-Schmidt egentlig har lovet, blev også diskuteret på kommissionens første afhøringsdage i slutningen af august. Her sagde advokat Karoly Németh, som er bisidder for daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V), at han var overbevist om at have hørt Thorning-Schmidt love at lægge afgørelsen frem. I dag siger Karoly Németh, at han hverken kan be- eller afkræfte citatet.

- Jeg har ledt, men jeg har ikke fundet citatet, hverken i trykte eller elektroniske medier. Hvorfra jeg har fået indtryk af, at hun ville offentliggøre det hele, må Thorning selv ind og forklare for kommissionen. Og jeg vil fortsat undersøge, om citatet findes.

Berlingske har gransket avisdatabaserne, og forklaringen på citatforvirringen kan være følgende: Thorning-Schmidt er gentagne gange blevet taget til indtægt for at ville lægge hele afgørelsen frem, bl.a. da BT skrev om det uretmæssige fradrag. Den 8. september 2011 hed det i BT, at »Thorning garanterede, at afgørelsen fra Skat ville blive lagt på bordet,« og så citerer BT fra Jyllands-Posten den 30. juli 2010: »Jeg vil ærligt og åbent lægge alt frem, for jeg tror, at det er det, der skal til nu.«

Men finder man Jyllands-Postens artikel fra 30. juli 2010, taler Thorning-Schmidt slet ikke om skatteafgørelsen. På det tidspunkt er hun lige landet i Københavns Lufthavn og forsøger at forklare, hvorfor hun har givet forskellige oplysninger til Skat og Justitsministeriet om, hvor mange weekender Kinnock er i Danmark. Det er i forlængelse af det Thorning-Schmidt kaldte sjuskefejl, at hun lover at lægge tingene på bordet og »ærligt og åbent« vil lægge alt frem. Og pressen fik faktisk adgang til de dokumenter, som Thorning-Schmidt havde sendt til Justitsministeriet om at få Kinnock på skødet til deres hus på Østerbro.

Til gengæld er der ingen tvivl om, at parrets tidligere skatterådgiver, Frode Holm, gav udtryk for, at hele afgørelsen blev lagt frem.

Til Ekstra Bladet sagde Frode Holm den 19. august 2010:

'Min klare forventning er, at Socialdemokraterne vil offentliggøre erklæringen fra Skat i sin helhed og i uredigeret form. På den måde får offentligheden det klareste billede af Skats afgørelse.'

Frode Holm er blevet beskyldt for at føde homorygterne om Kinnock og er ikke længere parrets rådgiver.

I dag forklarer Frode Holm, at han var overbevist om, at de ville lægge hele afgørelsen frem.

- Det var arbejdstesen og lå i kortene, siger han.

Men da folkene bag Thorning-Schmidt september 2010 erfarede, hvor detaljeret Skats afgørelse var med konkrete referencer til andre skatteafgørelser, blev man bange for en langvarig debat om, hvorvidt Skats afgørelse var korrekt.

'Så jeg påtager mig en del af skylden for, at den ikke blev offentliggjort. Det var i hvert fald min anbefaling, fordi alt i afgørelsen kunne blive vendt og drejet og køre i en uendelighed.'

Dele af afgørelsen blev som nævnt alligevel lækket af BT op til valget i 2011. Og i august i år lagde Thorning-Schmidt selv hele afgørelsen frem, da hun tilbageviste, at Kinnock er bøsse.

Det er ikke lykkedes at få Helle Thorning-Schmidt til at forholde sig til, om hun selv mener, at hun er blevet fejlciteret. Statsministeriet meddeler, at Thorning-Schmidt ikke vil kommentere skattesagen, så længe kommissionen arbejder.