Sagen om politikeres gratis lån af lokaler på Københavns Rådhus spreder sig nu til Christiansborg.

BT kan i dag fortælle, at det ikke kun er på Københavns Rådhus, hvor politikere har haft mulighed for at holde bryllup uden at betale en krone for lokaleleje.

Politikere og ansatte i Folketinget har siden 2014 også haft mulighed for at låne lokaler til private arrangementer mod kun at betale for driftsudgifterne. Her er det indtil videre kun to politikere, der har benyttet sig af ordningen.

Det drejer sig blandt andet om De Konservatives Mette Abildgaard, som sammen med sin mand, den tidligere DR-kommentator Jens Jacob Juulsager, i september 2016 afholdt bryllupsreception i Folketingets kantine, Snapsetinget, for ca. 150 gæster samt Alternativets Roger Matthisen, der afholdt bryllupsreception i februar 2017 for ca. 100 gæster.

Nu har sagen om den radikale politiker Anna Mee Allerslev, der afholdt privat bryllupsfest på Københavns Rådhus, skabt stor forvirring i Folketingets administration om de skattemæssige konsekvenser af den favorable ordning. Og de to folketingspolitikere risikerer at få en skatteregning, efter de gratis har lånt Folketingets lokaler til private bryllupsarrangementer.

Tvivl om beskatning

Mere end et år efter hendes bryllup blev Mette Abildgaard i sidste uge ringet op af en ansat i Folketingets økonomikontor, der gjorde hende opmærksom på, at hun skulle indberette skat af lokalelejens værdi. Det gjorde hun kort efter, men så opstod der tvivl, om det var hende eller Folketinget, der havde indberetningspligten, og om det overhovedet skulle indberettes.

»Jeg er overrasket over, at Folketinget ikke har bedre styr på det. Jeg har haft meget tiltro til, at de oplysninger, jeg fik fra dem, var korrekte, og jeg kunne regne med, at jeg havde styr på det,« siger Mette Abildgaard.

Burde du ikke selv have overvejet, at det var skattepligtigt i sin tid?

»Jeg overvejede det ikke dengang. Det var også før Anna Mee Allerslev-sagen, hvor der kom fokus på det her. Men jeg er ked af, at jeg ikke selv fik tanken dengang. Men man kan sige, at når det nu tager Skatteministeriet flere uger at afklare, hvorvidt det er skattepligtigt eller ej, så er det måske ikke så simpelt at komme frem til den vurdering. Det er ikke en undskyldning, men bare for at sige det ikke er helt så sort og hvidt,« siger Mette Abildgaard.

Roger Matthisen:

»Jeg overvejede ikke selv, om det kunne være skattepligtigt, men hvis det kommer til, at vi skal betale, så er det først på selvangivelsen i 2018, så jeg er ikke for sent på den i forhold til at indberette det.«

'Anna Mee Allerslev'-sag skabte forvirring

Folketingets direktør Carsten U. Larsen oplyser, at det var administrationen, der i februar 2014 fandt på reglerne om, at politikere og ansatte i Folketinget i visse tilfælde kan anvende lokaler til private arrangementer mod betaling af driftsudgifter.

Reglerne blev senere vedtaget i Præsidiet, der består af Folketingets formand, dengang socialdemokraten Mogens Lykketoft, og fire næstformænd fra de største partier.

Dengang overvejede man ikke, at den favorable ordning kunne være skattepligtig, erkender Carsten U. Larsen.

»Så kommer sagerne på Københavns Rådhus. Det får os til at tænke på, hvordan det forholder sig hos os. Vi tager kontakt til vores revisor, som siger, lokalelånet er skattepligtigt hos os også.«

»Der var ikke tvivl om, at man selvfølgelig skulle betale de udgifter, Folketinget måtte have ved afholdelse af et privat arrangement. Men vi havde i administrationen forsømt at finde ud af, om der var nogen skattepligtige forhold i det her. Det gjorde vi ikke, og det er jeg ærgerlig over i dag,« siger Carsten U. Larsen.

Afventer klar besked fra Skat

Sagen stopper dog ikke her. Folketinget har været i dialog med Skatteministeriet, der modsat Folketingets revisor ikke er sikker på, der er skattepligt.

»Nu afventer vi et notat fra Skatteministeriet, så vi kan få en foreløbig afklaring.«

»Så må vi se, hvor firkantet de tør udtale sig. Men vi vil nok læne os op ad notatet, og så må vi se, om vi skal have et bindende tilsagn efterfølgende fra Skat,« siger Carsten U. Larsen.

BT har talt med en skatteekspert Henning Boye, der er chefkonsulent i BDO - et fællesskab af statsautoriserede revisorer og konsulenter - han vurderer, at der skal betales skat af lån af lokalet.

»Skattereglerne på det her område er ikke voldsomt komplicerede. Hvis du får lov til at låne noget, andre ville skulle betale for, så har du modtaget et gode, og skat er indrettet sådan, at du skal betale skat af alle de goder, du får. Får man noget, der er penge værd, så skal du også betale skat af det,« siger Henning Boye.

Henning Boye kalder det pinligt, at Christiansborg kan vedtage at låne lokaler ud uden at undersøge reglerne for beskatning først.

»Man stiller så store krav til, at private virksomheder skal kende og følge reglerne, og derfor er det pinligt, at de offentlige instanser kan havne i den situation.«

Folketingets formand: “Det er noget rod!”

Folketingets Formand Pia Kjærsgaard
Folketingets Formand Pia Kjærsgaard Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Formand for Folketinget Pia Kjærsgaard er ærgerlig over den uklarhed omkring beskatning, som politikernes mulighed for at låne lokaler gratis har medført.

»Det er noget rod, som det er i øjeblikket. Det er det forrige præsidium, der vedtog, at lokalerne kunne lånes ud, og i bagklogskabens klare lys kan man spørge sig selv om, hvorfor i alverden man ikke undersøgte, om der skulle betales skat,« siger Pia Kjærsgaard.

Hun forklarer, at man formentlig ikke var opmærksom på, at der skulle betales skat, fordi det ikke koster Folketinget noget at låne politikerne lokalerne.

Nu vil hun se på, om ordningen med gratis lån af lokaler skal fortsætte.

»Jeg synes ikke, det giver mening, vi skal have den ordning. Det må vi kigge på,« siger Pia Kjærsgaard, der understreger, at de politikere, som har lånt lokalerne, har handlet i god tro.

»Det er ikke deres fejl. De kunne ikke vide det. Nu er der ikke andet at gøre end at vente på det notat fra Skat, så vi kan få et klart svar på, hvordan det forholder sig med skat på det her område.«

Abildgaard og Matthisen: Reglerne skal være ens

Mette Abildgaard
Mette Abildgaard Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

For både Mette Abildgaard og Roger Matthisen er det afgørende, at deres bryllupper ikke kostede Folketinget og dermed skatteborgerne noget.

Er det rimeligt politikere kan låne Snapsetinget gratis til et arrangement som dit?

»Jeg synes, det er afgørende, at hvis politikere skal kunne låne det, så skal alle andre i huset også. Her synes jeg, ordningen er fin ved, at jeg kan låne det lige så vel som en rengøringsdame eller vagt. Det er også afgørende, at jeg ikke belaster Folketinget på nogen måde. Det går ikke glip af en indtægt, de ellers ville have fået. Lokalet bliver ikke lejet til folk ude fra,« siger Mette Abildgaard.

Men rent moralsk er det så rimeligt, at ansatte og politikere på Christiansborg kan få stillet sådan et gratis lokale til rådighed modsat helt almindelige mennesker?

»For mig er det afgørende, at alle ansatte på Christiansborg har den samme mulighed. Det synes jeg er fint demokratisk,« siger Roger Matthisen.

Roger Matthiesen
Roger Matthiesen Foto: Steen Brogaard Steen Brogaard
Vis mere

Mette Abildgaard siger:

»Jeg synes grundlæggende, det er fint, at vi kan bruge lokaler rundt omkring, så længe det sker på lige vilkår.«

»Det er klart, at hvis man indsnævrer reglerne på andre offentlige arbejdspladser i forhold til at låne lokaler, så kan jeg ikke se nogen retfærdighed i, at vi skal have bedre vilkår på Christiansborg. Jeg mener, der bør gælde de samme retningslinjer uanset, hvilken offentlig institution der er tale om.«