Venstre lod det liberale vige, profilen Jens Rohde, der var politisk ordfører, da Fogh blæste til værdikamp. I dag er han ikke stolt af sin egen rolle.

Efter snart ti år med Venstre i spidsen for den borgerlige kulturkamp erkender partiets førstemand i Europa-Parlamentet i Bruxelles, Jens Rohde, at det hele er blevet for nationalkonservativt og uliberalt.

Han siger det til Berlingske velvidende, at han selv havde en nøglerolle som partiets magtfulde politiske ordfører, da Anders Fogh Rasmussen i 2001 blæste til værdi- og kulturkamp.

- Vi er blevet for nationalkonservative. Det begræder jeg. Og det er jeg ikke stolt af selv at have været med til at føre ud i livet. Det er en forkert retning, siger Jens Rohde i dag.

- Værdikampen har ikke været liberal, og det vil jeg gerne være med til at tage på min kappe, når vi skal se på, hvordan vi fører værdikamp, og hvad vi definerer som en værdikamp, siger Jens Rohde.

Han har aldrig været enig i daværende kulturminister Brian Mikkelsens (K) kulturkamp, for den handlede mere om at være imod end at være for noget, siger Jens Rohde, der aldrig har følt sig som en del af en nationalkonservativ dagsorden.

- De nationalkonservative kæmper jo for en stærkere stat og for, at vi lukker os mere om os selv. Men det kan jeg som liberal ikke støtte. Jeg har savnet den liberale værdikamp, siger Jens Rohde, der mener, at værdikampen i høj grad har handlet om at holde VKO samlet.

- Det er helt reelt at spørge sig selv, om ikke det mere var en magtkamp end en værdikamp, vi kæmpede. Jeg tror, at man mere eller mindre ubevidst har forsøgt at holde sammen på flertallet og tage hensyn til Dansk Folkeparti og de Konservative. Man kommer til at argumentere meget kynisk ud fra en magtdagsorden, som ikke handler om at ændre en kultur eller have en værdidiskussion. Man tænker i stedet på at tælle til 90. Dér har vi ændret os som parti, og det skal vi have en alvorlig diskussion om i Venstre. Det er ikke vejen frem at lukke sig om sig selv for at tækkes andre partier, siger Jens Rohde, der understreger, at han stadig mener, at Anders Fogh Rasmussen er den største statsminister, Danmark har haft.

Det er også vigtigt for ham at understrege, at han støtter al den lovgivning, der er vedtaget, fordi den var nødvendig. Men det er ikke ensbetydende med, at den har været liberal, som han siger, og han betragter ikke stramningerne af udlændingeloven som en del af sin værdikamp.

Bruxelles giver nyt perspektiv

Berlingske Politiko bringer i dag en måling, der viser, at danskerne er svære at få til at ændre holdning. Selv efter ti års borgerlig værdikamp flytter grundholdningerne sig stort set ikke. Faktisk har de nærmest ligget fast i 30 år, viser tallene. Og for Jens Rohde, der efter en pause fra politik kom til Europa-Parlamentet i 2009, er det en påmindelse om, at vi i Danmark faktisk er enige om det meste.

- Vi leder efter noget at være uenige om i Danmark. Det er omvendt i Europa. Og det er en meget stærk personlig oplevelse for mig at komme til Bruxelles og få et internationalt perspektiv på politik. Jeg forandrer mig af det. Da jeg var politisk ordfører, bandede jeg f.eks., når Uffe (Venstres tidligere formand Uffe Ellemann-Jensen, red.) advarede imod, at vi lukker os for meget om os selv. Det forstår jeg bedre i dag, siger Jens Rohde.

Hos Dansk Folkeparti fnyser formand Pia Kjærsgaard over erkendelserne fra Jens Rohde:

- Det er pinligt. Det er for sølle. Jens Rohde har et enormt profileringsbehov. Det har vi jo oplevet, efter at han er blevet gemt og glemt nede i Europa-Parlamentet. Han tager afstand fra det, han selv profilerede på Venstres vegne, da han var politisk ordfører. Det er småligt og langt under gulvbrædderne, siger Pia Kjærsgaard, der mener, at Venstre febrilsk forsøger at få gang i værdikampen med integrationsminister Søren Pind i spidsen.

- Al ære og respekt for forsøget. Men han taler meget og skriver meget, uden det bliver til så meget. Og det passer jo ikke så godt med Jens Rohde, der nu skammer sig lidt over det her lille land. Han er kommet ned på de bonede gulve i glaspaladset i Bruxelles. Nu sidder han med helikopterblikket og skammer sig over, at det er for kolonihaveagtigt i Danmark. Det er pinligt. Han skulle skamme sig noget så gevaldigt, siger Pia Kjærsgaard.

Søren Pind, der selv var sat i skammekrogen for sin kritik af manglen på liberale mærkesager i Foghs regeringsår, forstår ikke helt Jens Rohdes argumenter. Og dog.

- Man kan da sagtens hævde, at 00erne var mere borgerlige end liberale, og vi er mange, der kan ønske os, at kulturkampen får en klarere liberal dimension. Men der er ikke noget galt i, at Venstre også kæmper for et nationalt perspektiv. For eksempel ved at indvandringen i dag er markant anderledes, end da vi overtog i 2001, siger Søren Pind, der ikke mener, at Danmark er blevet et lukket land.

- Men hvis debatten ender med kun at handle om at smide folk i fængsel og holde folk ude, så skal Venstre sikre, at den bliver bredere end det. Men det synes jeg også, at vi gør, siger Søren Pind, der peger på, at Venstre nægtede at indføre et burkaforbud, som K og DF ønskede.