Opdateret 19:59

Når danskerne går til valg i dag handler det ikke kun om Thorning kontra Løkke. Der er også mange profilerede politikere, der må kæmpe til det sidste for at beholde deres plads i Folketinget. Heriblandt flere dramaer internt i partierne.

Partiernes fremgang og tilbagegang er afgørende, det samme er i høj grad de personlige stemmetal, og flere steder i Danmark er der lagt op til spænding om, hvem der ender med at blive valgt ind.

Politiko.dk giver dig her et overblik over nogle af valgets persondramaer:

Exit til SF-profil?

SF står i meningsmålingerne til at få et dårligere valg end i 2011. I Berlingskes vægtede barometer står partiet lige nu til 5,5 pct. af stemmerne, mens de ved sidste valg endte på 9,2 pct. Det betyder, at partiet sandsynligvis kun får ét mandat i København, hvor partiformand Pia Olsen Dyhr stiller op. Det kan betyde et farvel til partiets nuværende psykiatri- og sundhedsordfører Özlem Cekic.

Læs også:

Özlem Cekic slog ved sidste valg Pia Olsen Dyhr markant på de personlige stemmetal: Hun fik 5.383, mod Pia Olsen Dyhrs 2.461 stemmer, men det var jo også lang tid før, Pia Olsen Dyhr blev valgt som SF-formand.

Også på Fyn er der spænding i SF. Sandsynligvis vil partiet kun få ét mandat her, og kampen står mellem den tidligere formand Anette Vilhelmsen og Karsten Hønge, der af mange blev kendt som »vikaren fra Helvede«, da han som suppleant i Folketinget var en af bannerførerne i det interne SF-opgør om DONG-salget. Et opgør, der førte til SFs exit fra regeringen og Anette Vilhelmsens farvel som partiformand.

Læs også:

Selvom SF ser ud til at sætte sig på langt færre folketingsmandater end ved sidste valg, er der ikke mange nuværende MFere, der er i farezonen. Det hænger både sammen med, at Anne Baastrup og Pernille Vigsø Bagge ikke genopstiller, samt at flere SFere har forladt partiet i løbet af den sidste valgperiode. Jesper Petersen og Astrid Krag er hoppet til Socialdemokraterne, og Ida Auken er skiftet til Radikale.

Radikalt opgør mellem minister og værdikriger

Også Det Radikale Venstre står til tilbagegang - ifølge Berlingskes vægtede barometer står partiet til 5,1 pct. mod de 9,1 pct. af stemmerne ved folketingsvalget i 2011. I Sjællands Storkreds kan partiet derfor risikere at nøjes med et enkelt mandat - og dermed er der lagt op til en spændende kamp mellem to af partiets profiler: Klimaminister Rasmus Helveg Petersen og partiets udenrigspolitiske ordfører Zenia Stampe, der er kendt som en markant stemme i den offentlige debat.

Klimaministeren, med det i dansk politik kendte efternavn, fik ved sidste folketingsvalg 3.662 stemmer, mens Zenia Stampe, der bl.a. er meget aktiv på de sociale medier, fik 3.703 stemmer.

Læs også:

Den radikale tilbagegang kan også få betydning for udenrigsminister Martin Lidegaards mulighed for at blive valgt til Folketinget. Han har ikke været valgt i den indeværende valgperiode (og det gælder i øvrigt også den socialdemokratiske fødevareminister Dan Jørgensen), og står professor Søren Risbjerg Thomsens prognose af mandatfordelingen, som han laver for Altinget, til troende, risikerer Radikale at miste deres to mandater i Nordsjælland, hvor Lidegaard stiller op.

Vinder DF på Bornholm?

Med undtagelse af jordskredsvalget i 1973 har Bornholms to mandater traditionelt og historisk gået til de to store danske partier, altså ét til Venstre og ét til Socialdemokraterne. Men denne gang er der lagt op til højspænding om, hvorvidt Dansk Folkeparti, der i de senere år har oplevet stor vælgerfremgang på øen, kan snuppe Venstres mandat fra partiets uddannelsesordfører Peter Juel Jensen. Lykkes det, vil det sandsynligvis give plads på Tinge til DFs spidskandidat Jess Christian Persson, der i øvrigt er overstyrmand på Bornholmerfærgen.

Selvom Socialdemokraterne måske kan vide sig sikre på deres mandat, går partiet dog ikke udenom drama. For hvem ender med mandatet?

Efter den populære Jeppe Kofoed forlod Folketinget til fordel for Europaparlamentet i Bruxelles sidste år, var der kampvalg på klippeøen om at overtage hans spidskandidatur. Syv personer stillede op, og efter en urafstemning var det den unge Lea Wermelin, der løb med sejren. Men spørgsmålet er, om andre på den socialdemokratiske liste kan slå hende på de personlige stemmetal. Nr. 2 på listen er den tidligere folketingspolitiker og europaparlamentariker Claus Larsen-Jensen, der bl.a. kan mønstre opbakning fra dele af fagbevægelsen og andre tunge støtter. Nr. 3 på listen er den tidligere direktør i Dansk Industri, Lars Goldschmidt.

Konservative på vippen

Ender valgresultatet, som mange meningsmålinger spår, er der lagt op til et gyservalg for Det Konservative Folkeparti.

Et af de helt store spørgsmål er naturligvis, om det vil lykkes for partiformand Søren Pape Poulsen at blive valgt til Folketinget. Han stiller op i Vestjylland - hvor han er et kendt ansigt efter bl.a. fire år som borgmester i Viborg - men det er langt fra sikkert, at partiet kan trække nok stemmer til at vinde et mandat her.

Det samme er tilfældet på Fyn, hvor partiet ifølge Søren Risbjerg Thomsens prognose for Altinget står til at miste det nuværende mandat. I så fald vil det betyde et farvel til partiets politiske ordfører Mai Mercado, der ved sidste valg fik 3.867 stemmer.

Et konservativt drama kan også udspille sig i Københavns Omegns storkreds, hvor partiet sandsynligvis blot henter ét mandat hjem, ligesom det var tilfældet ved sidste valg. Dengang gik mandatet til Benedikte Kiær,  der dog forlod taburetten, da hun blev borgmester i Helsingør efter kommunalvalget i 2013. Hendes afløser, Charlotte Dyremose, stiller ikke op igen, og derfor er pladsen nu ledig. Men hvem får flest stemmer og kan sætte sig på mandatet?

Bliver det den konservative profil Rasmus Jarlov, der er blevet anset for at være et af de store håb i næste konservative generation, og som leder af Konservative i København jævnligt har blandet sig i den offentlige debat? Eller bliver det den opsigtsvækkende udfordrer, teolog, blogger og jetset-kändis Mads Holger, der for nylig talte om sit parti som "en døende patient"?

Socialdemokratiske kampe

I Sjællands Storkreds kan valget i dag ende i et sandt socialdemokratisk personopgør. Ved sidste valg fik partiet syv mandater valgt ind i kredsen, og ifølge professor Søren Risbjerg Thomsens prognose ser den fordeling ud til at holde stik. M

en efter den tidligere SF-sundhedsminister Astrid Krag er skiftet til Socialdemokraternes hold, og efter den markante Pernille Rosenkrantz-Theil har skiftet kreds til netop Sjællands Storkreds, kan valget altså betyde et exit til et nuværende S-folketingsmedlem. Spørgsmålet er i så fald hvem.

På den socialdemokratiske stemmeseddel i Sjællands Storkreds finder man udover de to kvinder flere højtprofilerede S-politikere, herunder erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen, transportminister Magnus Heunicke, den tidligere fødevareminister og gruppenæstformand Mette Gjerskov samt gruppesekretær og integrationsordfører Ole Hækkerup.

Også de nuværende folketingsmedlemmer Rasmus Horn Langhoff og Lennart Damsbo-Andersen er stillet op i den kreds.

Et andet spændende sted for Socialdemokraterne er i Københavns Omegns Kommune. Ifølge den seneste prognose fra professor Søren Risbjerg Thomsen ser partiet ud til at fastholde sine fire mandater, men spørgsmålet er, hvem der så ender med pladserne?

Adskillige topprofiler stiller op i kredsen, herunder partiets ukronede kronprinsesse og nuværende justitsminister Mette Frederiksen samt Folketingets formand Mogens Lykketoft. Han regnes for at være ganske sikker på endnu fire år i Folketinget - men det kan have betydning for, hvor godt et valg han får, at han tidligere på ugen, som ventet, blev valgt til den prestigefyldte position som formand for FNs generalforsamling, og altså skal starte sin valgperiode med et års orlov.

Med i kampen om de socialdemokratiske omegnsmandater er også tidligere justitsminister Morten Bødskov, nuværende forskningsordfører Jeppe Bruus samt den tidligere SF-næstformand Mattias Tesfaye, der spås et godt valg.