Politikerne i Bruxelles har tilsyneladende fået kaffen grueligt galt i halsen, da de så hvor meget strøm os europæeres kaffemaskiner bruger på at holde kaffen varm, efter den er færdigbrygget. 

Derfor har man i EU besluttet, at det fra 1. januar 2015 skal være forbudt at sælge kaffemaskiner, der står tændt for længe efter kaffen er færdigbrygget. 

De nye regler betyder at kaffemaskiner - for at de fremover må sælges i EU - skal slukke automatisk efter helt ned til fem minutter efter kaffen er brygget.

Antallet af minutter den må køre er: 
  
-  For husholdningsfilterkaffemaskiner, hvor kaffen opbevares i en isoleret kande, højst fem minutter efter afslutningen af den sidste bryggecyklus, eller 30 minutter efter afslutningen af en afkalkning eller en selvrensning. For husholdningsfilterkaffemaskiner, hvor kaffen opbevares i en ikke-isoleret kande, højst 40 minutter efter afslutningen af den sidste bryggecy­klus, eller 30 minutter efter afslutningen af en afkalkning eller en selvrensning, fremgår det af EUs nye regelsæt, der er underskrevet af kommissionsformand José Manuel Barroso.
 

Halvlunken modtagelse

Den nye kaffelov, som der blev nikket ja til fra dansk hold af de danske myndigheder under VK-regeringen i 2011, får en halvlunken modtagelse af Foreningen af Fabrikanter og Importører af Elektriske Husholdningsapparater. 

- Det er ikke en ide, der er groet i vores baghave. Og en gang imellem kan man da godt synes de er lidt nidkære de politikere nede i EU. Men nu er der ikke rigtig noget vi kan gøre ved det, de her regler kommer, så mine medlemmer er i fuld gang med lave nye kaffemaskiner, og mange har allerede gjort det, siger Henrik Egede, der er direktør i foreningen.

Han forklarer, at netop filterkaffemaskinerne - som står til at blive ramt af forslaget - er noget som danskerne holder meget af. 

- Selv efter Espresso-maskinernes indtog i de danske hjem oplever vi, at rigtig mange stadig har valgt at holde fast i også at have deres filterkaffemaskine. Men hvis man skal se lidt positivt på det, så betyder reglerne jo også for dem, at de formentlig vil få friskere kaffe, idet man i fremtiden ikke risikerer at gå tilbage til en sur kaffe, som har stået og blevet varmet rigtig længe, siger han. 

Den nye kaffelov vil ifølge EU betyde en årlig strømbesparelse på 2 terawatt-timer i 2020 på EU-plan. Det svarer til 1.250.000 danskeres årlige strømforbrug.