Lyt til artiklen

En historie bragt i Berlingske lørdag om den 20-årige pige Mette Højmark Mikkelsen har skabt stor foragt hos Pelle Dragsted fra Enhedslisten.

I artiklen fortæller Mette Højmark Mikkelsen, hvordan hun ved at cykle rundt og dele ansøgninger rundt i Horsens skaffede sig et job. Efterfølgende påpeger hun at andre arbejdsløse burde 'lette røven' og i stedet gøre som hende.

Det fik folketingskandidat Pelle Dragsted fra Enhedslisten til at lange kraftigt ud efter Mette Højmark Mikkelsens historie på sin Facebook-profil. Han kritiserer hendes udtalelser for at være 'egocentrerede og forkælede'.

»Det er hån mod alle hendes arbejdsløse kolleger, at kalde dem nassere på den måde, som Mette gør her. Det er en decideret hån mod de ledige og dagpengesystemet,« siger han til BT.

Roden til kritikken stammer som sagt fra en række udtalelser fra 20-årige Mette Højmark Mikkelsen, som efter ikke at være kommet ind på sit drømmestudie denne sommer, måtte tage et ekstra sabbatår. Men hun havde intet job, men ved en eftermiddag at cykle rundt med ansøgninger til en række arbejdsgivere fik hun sig to deltidsjob. Et i en sandwich-bar og et som opvasker.

I artiklen opfordrer hun andre arbejdsløse til at følge hendes eksempel og tage ud og møde arbejdsgiverne ansigt til ansigt i stedet for at sidde derhjemme på dagpenge og søge job foran computeren. Der er flere job derude, end man tror, lyder opfordringen således fra den 20-årige.

Sådanne udtalelser er usaglige og usande, mener folketingskandidat for enhedslisten Pelle Dragsted. At gøre som Mette skaber ikke flere jobs, lyder kritikken:

»Lad os sige, at alle ledige gjorde som Mette – og cyklede rundt med uopfordrede ansøgninger til alle byens arbejdsgivere. Ville det skabe et eneste ekstra job? Selvfølgelig ville det ikke det. Det ændrer absolut intet ved det faktum, at der er mellem 8 og 10 arbejdsløse per ledigt job.«

»Det er den rene stoleleg, Og jeg tror sådan set, at arbejdsgivere, der ikke har ledige stillinger ville blive rimeligt trætte af, at have Danmarks 220.000 jobsøgende rendende på dørene dag ud og dag ind. Det er jo derfor vi har jobcentre og a-kasser til at formidle kontakte mellem ledige og arbejdsgivere,« fastslår han

En anden anke Pelle Dragsted har, er at Mette Højmark Mikkelsen opfordrer til, at ledige burde sige nej til dagpenge, hvis de bliver tilbudt et deltidsjob. Også selvom det så måtte være økonomisk mindre givende end dagpengesatsen.

Den udtalelse falder også folketingskandidaten for brystet:

»Det er en forkælet og ignorant holdning at have til sine medborgere. Mette er 20 år og hjemmeboende. Hvor mange faste udgifter har hun? Givetvis meget få. Det er simpelthen ikke i orden at sammenligne hendes situation med én som har en familie at forsørge. Der kan ikke altid lade sig gøre for en ledig at tage et deltidsjob, som giver en lavere indkomst. Hvordan skal man så kunne betale for alt det, som hjemmeboende Mette, ikke gør? Hvis man er forsikret for fuldtid, så skal man ikke arbejde deltid. Det er en forkælet og fejlagtig kommentar, hun kommer med. Og til sommer kommer hun sikkert selv SU, og vil dermed blive forsørget af det offentligt, som hun har fuldt ud ret til. Men så er det er i min optik hamrende dobbeltmoralsk at lange ud efter de ledige,« lyder det revsende fra Pelle Dragsted.

Han håber, hun en dag vil komme på andre tanker, såfremt Mette Højmark Mikkelsen selv skulle få en familie en at forsøge en dag.

»I fremtiden skal Mette måske forsørge sig selv og sin familie. Og måske vil hun selv - som mange andre - blive ledig og dermed få brug for understøttelse, mens hun leder efter en nyt fuldtidsjob, der kan dække familiens udgifter. Jeg håber, at hun til den tid, vil få røde kinder, når hun finder hendes udtalelser fra Berlingske frem igen. Det kan man da i hvert fald håbe,« lyder opfordringen fra Pelle Dragsted, der er politisk rådgiver i Enhedslisten og kommende kandidat til Folketinget.

Hvad mener du om denne sag? Husk den gode debattone!