Regeringen har svigtet økonomien, mener Venstres tidligere formand Uffe Ellemann-Jensen, der efterlyser politisk lederskab.

Den borgerlige regering har svigtet økonomien, og nu vil Venstres tidligere formand ikke længere se stiltiende til.

Der er behov for politisk lederskab, økonomiske reformer og en erkendelse af, at vi ikke har råd til en offentlig sektor, der med borgerlig hjælp har vokset sig alt for stor, mener Uffe Ellemann-Jensen, der svinger krabasken i månedsmagasinet Euroman, som er på gaden i morgen.

Den tidligere V-formand lægger sig dermed op ad andre prominente Venstrefolk som Jens Rohde og Kristian Jensen, der også har fremført kritik af, at Fogh-regeringerne lod den offentlige sektor vokse så meget.

- Det deprimerende er, at der har været konkurrence mellem alle partier om at bruge stadig flere penge, siger Uffe Ellemann-Jensen, som dermed sender en giftpil mod sin efterfølger, Anders Fogh Rasmussen, der gjorde en dyd ud af at fortælle, at regeringen postede flere penge i den offentlige sektor, end nogen anden regering har gjort.

Og Ellemann er bekymret. For »underskuddet på statens finanser har bidt sig fast«, og »den offentlige gæld vokser og vokser«, siger han og understreger, at det ikke ændrer sig, før nogle politiske ledere gør det nødvendige og skærer i f.eks. SU og efterløn.

Ikke råd til velfærden

Han går samtidig direkte imod regeringen, der igen og igen understreger, at Danmark er bedre rustet til at modstå den økonomiske krise end mange andre, fordi regeringen har ført en fornuftig økonomisk politik.

- Danmark står ikke særlig godt rustet til at klare krisen. Vi har opbygget nogle velfærdssystemer, nogle forsørgelsesordninger, som der simpelthen ikke er råd til at betale. Hele Europa er nødt til at reformere velfærdssystemerne, og det er vi også i Danmark, men vi er ikke begyndt endnu. Jeg ved godt, at der er mange i mit gamle parti, der vil blive sure, når jeg siger det, siger Uffe Ellemann, som er træt af at holde sig i skindet:

»Det har ikke været smukt. Det har jeg så siddet og kigget på uden at sige noget, men nu synes jeg, at der er gået så mange år, at jeg godt kan tillade mig at give lyd. Nu er vi nået dertil, hvor det er begyndt at blive farligt. Vi sidder i suppedasen,« siger Ellemann, der ikke vil uddybe sine udtalelser til Euroman over for Berlingske Tidende.

I Venstre er politisk ordfører Peter Christensen uenig i, at Danmark er ringere stillet i den økonomiske krise end andre lande. Men han erkender, at den offentlige sektor er blevet meget stor.

- Vi har postet penge i den offentlige sektor. Men det er gjort med åben pande. Det er beslutninger, der er truffet, mens selv borgerlige vælgere ikke kunne forstå, at der ikke var råd til fladskærme i børnehaverne, når nu der var råd til det derhjemme, siger Peter Christensen, der kalder den offentlige sektor for »en udfordring«.

- Man kan skære ned, eller man kan skaffe ny vækst i samfundet, så der bliver råd til den offentlige sektor. Vi satser på det sidste. Og derfor laver vi reformer. Det er bare, som om at alle har glemt, at vi lige har halveret dagpengeperioden, siger han.

Hos de Konservative er politisk ordfører Henriette Kjær »splittet« af kritikken.

- Jeg er enig i, at vi må vise handlekraft og turde tage upopulære beslutninger. Jeg ville da også ønske i dag, at vi havde brugt lidt mindre på den offentlige sektor, men det kan vi jo ikke bruge til noget nu, siger Henriette Kjær, der mener, at f.eks. skattereformen viser, at VK også har taget ansvar for økonomien.