Uffe Elbæk smadrer sin egen opfindelse.

Det vurderer den politiske kommentator Jarl Cordua.

»Han slår sit eget barn ihjel. Formentlig for at starte noget nyt i stedet,« siger Jarl Cordua.

For selv om Josephine Fock og Rasmus Nordqvist også var med til at stifte partiet, så var det Uffe Elbæk, der var den samlende person, hvis karisma tiltrak 4,8 pct. af stemmerne ved valget i 2015 og gjorde Alternativet til Folketingets sjettestørste parti med ni mandater.

Ved valget i 2019 fik Alternativet dog kun 3 pct. af stemmerne og dermed fem mandater.

Alternativets Uffe Elbæk og Venstres Karen Ellemann under møde i folketingssalen, som indledes med en partilederdebat, på Christiansborg tirsdag den 21. januar 2020. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
Alternativets Uffe Elbæk og Venstres Karen Ellemann under møde i folketingssalen, som indledes med en partilederdebat, på Christiansborg tirsdag den 21. januar 2020. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

De tre af dem forlader nu Alternativet sammen med Uffe Elbæk og bliver løsgængere, så der kun er et medlem tilbage i Folketinget – Torsten Gejl.

'Så når jeg nu hopper ud af Alternativet-bussen og op på min egen grønne cykel, er det, fordi jeg ikke længere kan genkende det Alternativ, som jeg var med til at starte. Det lyder selvfølgelig meget sort-hvidt. Og det er det også. Josephine Focks valgsejr var legitim og overbevisende. Men det er de kritiske spørgsmål, der er rejst efterfølgende, også. Og det uanset om man kunne ønske, at det hele var foregået i den omvendte rækkefølge. Det gjorde det nu engang ikke,' skriver Uffe Elbæk i et brev til partiets medlemmer offentliggjort i Politiken.

»Det er en modig og stærk beslutning,« siger Jarl Cordua.

»Forestil dig, at du har brugt seks år på at bygge et parti op. Og så trækker han bundproppen ud. Formentlig med den hensigt at starte noget nyt. Man må formode, der ligger et plan for et alternativ til Alternativet. Men nissen følger med. Og jeg vurderer, at det er dødsstødet til Alternativet,« siger Jarl Cordua.

Tidligere partileder Uffe Elbæk regnede ikke med, at han kastede partiet ud i en dødskamp, da han trak sig 16. december.

(ARKIV) Josephine Fock under den afsluttende debat mellem kandidaterne, da Alternativet holder ekstraordinært landsmøde, hvor partiet vælger ny politisk leder, i Amager Bio i København lørdag den 1. februar 2020. Den hidtidige politiske leder Uffe Elbæk meddelte 16. december, at han trækker sig fra posten 1. februar. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)
(ARKIV) Josephine Fock under den afsluttende debat mellem kandidaterne, da Alternativet holder ekstraordinært landsmøde, hvor partiet vælger ny politisk leder, i Amager Bio i København lørdag den 1. februar 2020. Den hidtidige politiske leder Uffe Elbæk meddelte 16. december, at han trækker sig fra posten 1. februar. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) Foto: Philip Davali
Vis mere

»Jeg forlader aldrig et skib i oprørt farvand. Jeg forlader ikke broen, før vi er i sikkert farvand. Jeg ønsker at give det her videre i god stil – og det er nu,« sagde Uffe Elbæk.

Han holdt pressemøde om sin beslutning på hjørnet af Gl. Kongevej og H.C. Ørstedsvej på Frederiksberg, stedet, hvor han fik ideen til partiet. Han fik ideen, to måneder efter han havde forladt Det Radikale Venstre og knap et år efter, at han var gået af som kulturminister på grund af kritik af at have holdt en række middage på gadekunstnerskolen AFUK, hvor hans mand arbejder.

1. februar blev Josephine Fock valgt til partiets nye formand. Den daværende politiske ordfører, Rasmus Nordqvist, troede, han ville vinde, men blev kun nr. tre.

Siden har B.T. talt med en del kritikere af Josephine Fock, der alle har sagt anonymt:

»Vi havde aldrig troet, hun kunne vinde.«

Torsten Gejl er ny politisk ordfører for Alternativet. Torsten Gejl, Josephine Fock, Susanne Zimmer og Sikandar Siddique kommer ud fra gruppemøde. Alternativet holder gruppemøde, hvor de skal finde ny politisk ordfører, på Christiansborg, tirsdag den 4. februar 2020. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)
Torsten Gejl er ny politisk ordfører for Alternativet. Torsten Gejl, Josephine Fock, Susanne Zimmer og Sikandar Siddique kommer ud fra gruppemøde. Alternativet holder gruppemøde, hvor de skal finde ny politisk ordfører, på Christiansborg, tirsdag den 4. februar 2020. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix) Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Balladen tog fart for godt 14 dage siden, da dagbladet Information beskrev, hvordan Josephine Fock har overfuset og endda efter sigende fysisk rusket i nogle Alternativet-kolleger, mens hun var gruppeformand.

Lørdag aften besluttede hovedbestyrelsen med et snævert 10-7-flertal at bakke Fock op.

Denne beslutning fik mandag fire af partiets fem folketingsmedlemmer til at forlade partiet.