Det skaber ophedet debat på Christiansborg, at Marie Krarup er blevet populær i Ruslands statsmedier. Men Dansk Folkeparti støtter op om sin forsvarsordfører.

Det vækker stærke følelser i det politiske etablissement, at Dansk Folkepartis forsvarsordfører Marie Krarup er blevet en populær figur i russiske statsmedier.

Som Berlingske kan beskrive, er Marie Krarups blogindlæg og udtalelser åbenbart så væsentlige for Ruslands statslige nyhedsbureau, at de systematisk bliver oversat til russisk. En enkelt blog er for eksempel læst mere end 40.000 gange.

Marie Krarup, der er uddannet sprogofficer i russisk og blandt andet har været assisterende forsvarsattache på den danske ambassade i Moskva, har gjort sig bemærket i det store land, fordi hendes udmeldinger om Rusland adskiller sig markant fra den gængseholdning på Christiansborg og hos europæiske statsoverhoveder.

Forsvarsordføreren ser blandt andet præsident Vladimir Putin som en »kommende allieret« og har udtalt, at hun ikke mener, Rusland har en »ekspansiv, aggressiv ideologi«.

Hendes popularitet i russiske statsmedier bekymrer Morten Helveg, europaparlamentariker for de Radikale.

»Dybt skadeligt. For Danmark, Europa og vesten. Marie Krarup er Putins nyttige idiot. Putin må skrige af grin,« skriver han på Twitter.

Morten Bødskov, tidligere justitsminister og nu Socialdemokraternes erhvervsordfører, går også i kødet på Dansk Folkeparti:

»Sikkerhedstrussel: Partiet, der jagter danske KGB-agenter, støtter nu åbenlyst tidl. KGB-officer Vladimir Putin.«

Özlem Sara Cekic, debattør og tidligere folketingsmedlem for SF, griber det an med humor. Hun påpeger, at russiske statsmedier ikke kun elsker Marie Krarup. Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan er også ofte citeret.

»De elsker også Erdogan:-) Måske burde @MarieKrarup og Erdogan skrive indlæg sammen næste gang:-),« skriver hun på Twitter.

I Aalborg vil viceborgmester for de Radikale, Daniel Nyboe Andersen, være sikker på, hvad Marie Krarup er drevet af.

»For en god ordens skyld; @MarieKrarup kan du ikke lige afvise ethvert rygte om at du får én krone fra Rusland for det her sære stunt?,« skriver han på Twitter.

Men det har Marie Krarup allerede svaret direkte på. Hun må »købe sin vodka selv,« siger hun i et interview med Berlingske. »Landsforræder" og »nyttig idiot« er hun vant til at blive kaldt på grund af sine synspunkter om Rusland. Men det skal ikke afholde hende fra at sige sandheden, som hun siger.

Og Dansk Folkepartis næstformand og udenrigsordfører, Søren Espersen, bakker hende op:

»Jeg vil ikke stå og sige, at jeg er enig i alt, der står i hendes blogs. Men hendes overordnede indstilling om, at vi har brug for pragmatisme, er jeg enig med hende i.  Vi skal forsøger at anlægge et nuanceret billede af Rusland. Hvis ikke vi gør det, kan det ende grueligt galt. Ved at tale en hel masse op, er vi i gang med stille og roligt at hvirvle os ind i en kold krig.«

Søren Espersen bekræfter, at han helt på linje med Marie Krarup ser Rusland som en »kommende allieret.«

Enige om alt er de imidlertid ikke. For eksempel sagde Marie Krarup i sommer i et interview, at hun ikke mener, Rusland har en »ekspansiv aggressiv ideologi.«

»Jo, det mener jeg, de har. Det har de haft i forhold til Krim, Ukraine og tidligere i forhold til Georgien. Der har de haft nogle aggressive måder at gøre tingene på, hvor de stadig ikke ville acceptere, at der er sket noget siden murens fejl. Det skal også krediteres,« siger han.

Hun er blevet kaldt en nyttig idiot af Venstre og eksperter påpeger, at hendes udtalelser risikerer at blive brugt i Putins politiske spil. Kan du ikke være bekymret for det?

»Man skriver jo det, man selv synes. At nogen er så elskværdige at oversætte det, må de jo selv om. Når vi snart rejser til Iran med Udenrigspolitisk Nævn, bliver vi sikkert brugt som nyttige idioter for det iranske styre. Men vi rejser alligevel. For vi må jo forholde os til en dansk virkelighed,« siger Søren Espersen.