Skat har afsløret massivt fusk i danske ghettoer.
Skat har afsløret massivt fusk i danske ghettoer. Foto: Brian Bergmann

Er alle oplysningerne på din årsopgørelse korrekte? Hvis ikke, er det en god idé at få dem rettet hurtigst muligt. Ellers kan det koste dig dyrt i renter, bøder og i værste fald fængsel. Her kan du se, hvad det er for nogle punkter i årsopgørelsen, du skal være særlig opmærksom på.

Siden fredag har man kunnet tjekke sin årsopgørelse for 2011. For to ud af tre danskere er det en positiv oplevelse - de skal nemlig have penge tilbage fra skattefar. Men uanset om du er blandt de heldige, eller om du skal have tegnedrengen frem, så er der god grund til at gå din årsopgørelse nøje igennem. Det er nemlig dit ansvar, at tallene er korrekte.

Hvis du opdager en fejl og sørger for at indtaste dine ændringer senest 15. marts, får du kort efter at vide, om du skal have penge tilbage eller betale mere i skat for 2011. Den sidste frist for at indtaste eller sende dine ændringer er dog først 1. maj 2012.

- Det er faktisk ofte sig selv, man snyder, hvis man ikke får tjekket op på sin årsopgørelse. Men hvis man skylder penge, handler det om at få rettet op på det hurtigst muligt. Enten kan man gå glip af nogle penge, hvis der mangler fradrag, eller også kan det blive dyrt i renter, hvis du skylder penge, fortæller Tina Sørensen, der er senior tax manager hos Ernst & Young.

Hvis du med vilje har snydt for over 100.000 kroner, eller undlader at rette forkerte oplysninger, risikerer du at komme i fængsel, mens beløb under 100.000 kroner udløser bødestraf. Bøderne beregnes ud fra den skat, du 'sparede' ved de ukorrekte oplysninger. Bødens størrelse er også afhængig af, om du bevidst har snydt, eller om du ikke kendte reglerne.

- Et af de kritiske punkter er kørselsfradraget. Der skal man altid være opmærksom. Der kan specielt være et problem her, fordi det automatisk bliver beregnet ud fra distancen mellem bopæl og arbejde. Men man har kun ret til befordring for de praktiske arbejdsdage, og altså ikke hvis man har arbejdet hjemme i en periode eller lignende. Det tager systemet ikke hensyn til, så det er altid en god ide at tjekke den, så man ikke får for meget udbetalt, lyder opfordringen.

- Og særligt i år er der håndværkerfradraget. Det vil ikke være med i årsopgørelsen, med mindre man selv har indberettet det. Man kan få fradrag for arbejdsløn til håndværkere på op til 15.000 kr for service og vedligeholdelse af egen bopæl. Én af betingelserne er, at man selv har tastet det ind. Der kan man let snyde sig selv, fortæller Tina Sørensen fra Ernst & Young.

På SKATs hjemmeside, kan du se præcis hvilke punkter, du bør holde øje med i din årsopgørelse. Det kan du tjekke her.

Desuden har skat nogle gode råd til, hvordan du skal håndtere din årsopgørelse:

Tjek og ret beløbene
Det er dit ansvar, at beløbene på årsopgørelsen er rigtige. Du skal derfor tjekke dem og oplyse, hvis et beløb er forkert eller mangler. Vær især opmærksom, hvis du har værdipapirer, har haft honorarer eller skal have fradrag for kørsel, børnebidrag eller udgifter i forbindelse med dit arbejde. Hvis du ikke har ændringer eller tilføjelser, skal du ikke gøre noget.

Hvis du har ændringer eller tilføjelser
Du indtaster dine ændringer til årsopgørelsen i TastSelv. Vælg 'Ændre årsopgørelsen' eller indberet selvangivelsen. Her kan du også få en specifikation af beløbene i hver enkelt rubrik - og hjælp til at ændre dem. Når du har ændret, klikker du 'Godkend'. Du får så en ny årsopgørelse med det samme.

Husk fristen
Hvis du indtaster dine ændringer senest 15. marts, får du kort efter at vide, om du skal have penge tilbage eller betale mere i skat for 2011. Den sidste frist for at indtaste eller sende dine ændringer er dog først 1. maj 2011. Hvis din ægtefælle har frist 3. juli 2011, gælder det også for dig.

Ret forskudsopgørelsen
Hvis din årsopgørelse for 2011 viser, at du har betalt for lidt eller for meget i skat, kan du forhindre, at det samme sker i 2012. Det gør du ved at tjekke og rette din forskudsopgørelse. Du kan se og rette forskudsopgørelsen for 2012 i TastSelv under Ændre forskudsopgørelsen. Få hjælp på skat.dk/forskud.

Få besked på mail eller sms
Oplys din e-mail eller dit mobilnummer i TastSelv under 'Profiloplysninger'. Så får du besked, når der er nyt om din årsopgørelse eller forskudsopgørelse.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.