For 93-årige Ejvind Filholm er E-dagen søndag 8. oktober en dag, han har set frem til i flere måneder. Den er løbernes juleaften.

Når det store felt på 10-11.000 løbere står linet op på den lange bakke ned fra Fortunen og venter på startskuddet til Danmarks mest berømte 13,3 kilometer, er han ikke blot én af dem. Han er den ældste.

»Jeg glæder mig over hvert år, jeg får lov at opleve Eremitageløbet og Dyrehaven. Det er en folkefest, som har inspireret mange tusinde til at komme i gang med at løbe.« 

»Jeg har regnet ud, at det i år må være mit Eremitageløb nr. 49. Jeg håber at få nr. 50 med. Det kunne være sjovt med et jubilæum mere. Eremitageløbet er skyld i, at jeg har mødt en masse rare mennesker,« siger han.

Superveteranen Ejvind Filholm og barnebarnet Eva med blomster og flag efter E-løbet i 2021.
Superveteranen Ejvind Filholm og barnebarnet Eva med blomster og flag efter E-løbet i 2021. Foto: Peter Fredberg
Vis mere

Ejvind Filholm, der er tidligere sømand og maskinmester, er født i Brønderslev og bor i dag i Buddinge. To gange om ugen løber han en træningstur på ti kilometer hjemmefra og langs Bagsværd Sø.

»Jeg løber ikke hele året, men jo nærmere vi kommer Eremitageløbet, jo mere træner jeg lidt afhængig af vejr og vind. Jeg kan li’ at holde mig i god fysisk form, og jeg nyder naturen,« siger han.

Ejvind Filholm cykler frem og tilbage til Dyrehaven på E-dagen (så er opvarmningen klaret), og efter veloverstået løb sætter han prikken over i’et hjemme i Buddinge med smørrebrød eller en gang biksemad. En øl og en snaps eller to hører sig naturligvis også til.

»Eremitageløbet er traditionernes løb,« siger aldersveteranen, der er frisk som en havørn.

Ejvind Filholm slukker tørsten efter de 13,3 kilometer gennem en af Danmarks smukkeste skove.
Ejvind Filholm slukker tørsten efter de 13,3 kilometer gennem en af Danmarks smukkeste skove. Foto: Privatfoto
Vis mere

I sine unge år i Brønderslev var Ejvind Filholm en talentfuld bokser. I dag elsker han at synge og går til visesang hver anden mandag.

Den ældste, der har gennemført Eremitageløbet, er dansk/canadieren Jan Eisenhardt. Han var 96 år, da han var med i sit sidste løb i Dyrehaven i 2002.

Den legendariske guldsmed fra Frederiksberg, Vilhelm Schomacker, deltog i sit sidste E-løb som 95-årig. Kort før sin død startede han E-løbet til stort bifald.

E-løbet arrangeres af idrætsforeningerne Københavns Idræts-Forening og Københavns Skiklub.

Siden 1985 har B.T. kåret årets mandlige og kvindelige E-løber. To, løbere, der løber for sundhed og velvære og lever op til E-løbets grundidé.

De hædres begge med et gavekort på 2.500 kr. fra E-løbssponsoren Kaiser Sport og et diplom. Har du et godt emne så skriv til journalist Peter Fredberg, fred@webspeed.dk