Det økonomiske slagsmål efter afholdelsens af Melodi Grand Prix i København i 2014 kommer til at trække ud i årevis.

Tidligere bestyrelsesformand i Wonderful Copenhagen, Michael Metz Mørch, klager nu over Erhvervsstyrelsens krav om, at han skal betale 21 millioner kroner for at have optaget ulovlige lån til at dække underskuddet fra showet.

Det oplyser hans advokat, Finn Schwarz, til BT.

»Vi mener ikke, at ansvarsvurderingen er rigtig, og vi mener heller ikke, at sagen er oplyst ordentligt. Det har vi prøvet at få Erhvervsstyrelsen til, men det vil de ikke,« siger Finn Schwarz.

Advokaten skal i dag mødes med Michael Metz Mørch, og han forventer, at de i morgen vil indbringe sagen for Erhvervsankenævnet.

Udmeldingen kommer, efter at Erhvervsstyrelsen traf sin endelige afgørelse i sagen den 22. februar. Her lød den klare konklusion, at Michael Metz Mørch som bestyrelsesformand burde have informeret sin bestyrelse om, at man ikke havde pligt til at dække millionunderskuddet i det oprettede projektselskab, som stod Melodi Grand Prix i København.

'Styrelsen finder, at Michael Metz Mørch i sin egenskab af formand har tilsidesat sine forpligtelser, og at der er tale om en væsentlig tilsidesættelse,' skrev Erhvervsstyrelsen, der i sommeren 2016 nåede frem til samme konklusion i en foreløbig afgørelse, som siden har været i høring hos parterne.

Michael Metz Mørch, tidligere bestyrelsesformand for Wonderful Copenhagen, er den eneste, som Erhvervsstyrelsen har rejst krav imod. Den tidligere direktør Lars Bernhard Jørgensen og de øvrige bestyrelsesmedlemmer slipper for erstatningskrav for at have optaget ulovlige lån fra DR på 46 millioner kroner. Ifølge Erhvervsstyrelsen fordi bestyrelsesformanden ikke informerede tilstrækkeligt om, at Wonderful Copenhagen ikke var forpligtigede til at dække milliontabet i Projektselskabet, der stod for Eurovision.
Michael Metz Mørch, tidligere bestyrelsesformand for Wonderful Copenhagen, er den eneste, som Erhvervsstyrelsen har rejst krav imod. Den tidligere direktør Lars Bernhard Jørgensen og de øvrige bestyrelsesmedlemmer slipper for erstatningskrav for at have optaget ulovlige lån fra DR på 46 millioner kroner. Ifølge Erhvervsstyrelsen fordi bestyrelsesformanden ikke informerede tilstrækkeligt om, at Wonderful Copenhagen ikke var forpligtigede til at dække milliontabet i Projektselskabet, der stod for Eurovision. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Har alle glemt festen?
Ifølge Michael Metz Mørchs advokat er der flere ting, som Erhvervsstyrelsen ikke har redegjort grundigt nok for. Blandt andet peger han - som de også tidligere har gjort - på, at Michael Metz Mørch ikke blev advaret fra de professionelle rådgivere om, at løsningsmodellen med dækning af kreditorerne var problematisk.

»De professionelles tilstedeværelse ved bestyrelsesmøder og diskussioner bliver rigtig afgørende. Hvis en advokat eller revisor ikke har sagt: “hov, hov, pas lige på her”, når et sådant emne bliver diskuteret, kan man ikke forlange, at en bestyrelsesformand har den viden, der skal til, for at sige, at nu bevæger man sig ud på tynd is,« forklarer advokaten.

Han kommer samtidig med en reminder om, at Melodi Grand Prix’et, der blev afholdt i B&W Hallerne i København, var en gigantisk flot fest.

»Har alle glemt, at grand prixet var fantastisk, og at det i den grad solgte billetter for Danmark? Det er som om, at alle har mere fokus på, at man overskred budgettet,« siger Finn Schwarz og peger på, at der skulle handles hurtigt, da Emmelie de Forest vandt Melodi Grand Prix’et i Malmø med ‘Only Teardrops’, og Danmark derfor skulle afholde festen året efter.

»Hvor meget forberedelse har man, når man vinder et grand prix? Man har reelt set fra sensommeren til primo maj til at gennemføre et gigantisk projekt, som skal sælge billetter for Danmark. Det er som om, at alt det her er endt i fnidder. Den der stolthed af, at have afviklet et show, som var virkelig, virkelig flot, hvor er den henne? Skulle man have sat sig ned og lavet et middelmådigt show? Ville vi have været gladere for det?.«

Det er jo et interessant indspark, og alle kan blive enige om, at det var en stor fest. Men der er jo også nogle regler og love, man skal overholde, og det mener Erhvervsstyrelsen ikke, at man har gjort i denne sag?
»Det er vi, som bekendt, ikke enige i. Det er jo centrum for hele diskussionen.«

Så du mener, at det er en formildende omstændighed, at man havde travlt?
»Jeg synes måske bare, at det er bagklogskabens lys, der stråler ud over sagen. For eksempel argumentationen om, at man jo bare kunne have ladet projektselskabet gå ned. Hvis Wonderful Copenhagen havde gjort det, ville ingen jo tro på Wonderful Copenhagen mere. Wonderful Copenhagens aktiviteter er støttede projekter. Hvis man lod projektselskabet gå konkurs, ville der være en risiko for, at den økonomiske fremtidige støtte til Wonderful Copenhagen ville tørre ud, ligesom der ville være en risiko for, at kreditorerne ville gå efter fonden og ikke bare nøjes med et projektselskab, der var gået konkurs,« argumenterer advokaten.