En ny type virus truer din computers sikkerhed. Og det værste er, at der ikke findes en måde at stoppe den.

Virusset kaldes 'ransomware'. Det hentyder til, at hackere går ind og ødelægge filer på din computer, 'tager dem som gidsel' eller på anden måde skader dig. Hackerne kontakter dig så efterfølgende og kræver penge for at låse dine filer op igen.

Den værste udgave er ifølge den norske hjemmeside dinside.no den såkaldte 'crypto-ransomware'. Den går ind og krypterer dine filer, så de er fuldstændig ubrugelige. Noget, der kan skabe nok så store problemer, hvis det er filer, billeder eller programmer, som har stor betydning for én. Og netop denne udgave er blevet mere og mere udbredt i de senere år.

Hackerne kommer ind på din computer ved at snyde dig til først at køre et af deres programmer. Det kan ske ved, at du henter et program på nettet, der indeholder softwaren, ved at du åbner et inficeret link i en mail - eller ved at de udnytter et sikkerhedshul på din maskine. Så du behøver faktisk ikke gøre noget selv for at blive ramt.

Herfra kan hackerne så tage alle dine filer som gidsel - og faktisk også de filer, du har lagt i en Dropbox eller på din iCloud. Når først dine filer er krypterede, kan du ikke bruge dem igen, får hackerne løser den op. Det er det, de kræver penge for at gøre.

Sådan ser der ud, når du er blevet inficeret

Du vil typisk få besked om, at alle dine personlige filer er krypterede, og at du skal betale en vis sum for, hvis de skal låse dem op. Normalt øger hackerne prisen, hvis ikke man betaler, ligesom de kan true med helt at slette dem. Og bliver dine unikke billeder fra ferien på Kreta eller fra din datters dåb slettet, er der ikke noget at stille op.

»Man kan desværre ikke gøre noget for at genskabe filerne, hvis de rent fysisk er blevet krypteret,« siger den norske sikkerhedsekspert Øyvind Nyland.

Sådan udgår du at blive ramt:


Regelmæssige sikkerhedskopier:
Tag ofte en sikkerhedskopi af alle dine personlige filer. Ransomware-varianterne kan dog komme ind på Dropbox og andre lignende tjeneste, som din computer har adgang til. Overvej derfor at lægge dine filer på en ekstern disk.

Opdater antivirus:
Antivirus-programmer kan i nogle tilfælde afsløre og stoppe ransomware. Sørg derfor for, at dine anti-virus-programmer altid er opdateret.

Opdaterede programmer:
Opdater dine programmer ofte. Det er med til at lukke nogle af de sikkerheds-huller, som der måtte være i programmerne.

Vær kritisk:
Nej, du er ikke nummer 1 mio., der besøger et site - og de venlige nigerianere, der vil give dig en masse guld, hvis bare du lige hjælper dem, findes ikke. Tænk dig om, når du er på nettet. Klik ikke på mistænkelige links fra folk, du ikke kender - og download kun programmer fra udbydere, du kender. 

Kilde: dinside.no