Lyt til artiklen

København kan blive offer for de værste uroligheder siden Anden Verdenskrig, når militante klima-aktivister invaderer Hovedstaden, spår ekspert.

Tusinder af kampklare autonome fra hele Europa er på vej mod lille Danmark. Når klimatopmødet COP15 går i gang i næste uge, vil myriader af aktivister gå på gaden i København og sætte deres egen dagsorden. Det kan ende med optøjer, der får urolighederne efter rydningen af Ungdomshuset til at blegne, vurderer en af Danmarks førende forskere i uroligheder og protestbevægelser, Rene Karpantschof.

- Det kan blive det værste, vi har set siden Anden Verdenskrig, siger han.

På videoer på bl.a. YouTube har netværket 'Never Trust A COP' (Stol aldrig på en betjent, red.) lagt videoer, der kalder unge til kamp i København. På videoerne er det tydeligt, at voldelige sammenstød ikke er noget, man tager afstand fra - langt fra.

Og netop 'Never Trust A COP'-netværket er et af dem, Rene Karpantschof peger på, når han ridser skrækscenariet op for de næste par uger.

- De her voldsopfordrende videoer kommer fra en fraktion af mobiliseringen mod topmødet. Der er to andre fraktioner, der konkurrerer med dem, men videoerne kommer fra de militante. Derudover er der en slags mellemvare, hvor mange af aktivisterne vil aktionere ulovligt - men ikke-voldeligt - og så er der dem, der vil aktionere helt og aldeles lovligt og fredeligt.

- Det, vi ikke ved, det er hvor mange, der vil tilslutte sig de forskellige fraktioner, siger Rene Karpantschof, der understreger, at alting tyder på, at størstedelen af de aktivister, der kommer til København, vil aktionere fredeligt.

- Men en form for konflikt og tumult kan stort set ikke undgås. Spørgsmålet er så, hvor stort det bliver, siger Rene Karpantschof.