Sigtet for omfattende graffiti mod S-tog i Køge. Står sammen med kammerater til kæmpebøde.

I spillefilmen 'Vikaren' søgte barnestjernen Jonas Wandschneider tilflugt i Sonja Richters politibetjent-arme. I tv-serien Anna Pihl fik han en røffel af sin betjent-mor, Iben Hjejle. Nu er røfler, politiuniformer og skuespil blevet virkelighed for den prisbelønnede barnestjerne, der er blevet sigtet for groft hærværk. Graffiti-hærværk betragtes som en alvorlig sag og kan give op til fire års fængsel. Herudover kommer store erstatningskrav. Hærværket begik han 28. maj sammen med to venner mod flere af DSBs S-tog og 'i betydeligt omfang og i gentagelsestilfælde', fremgår det af anklageskriftet mod den unge skuespiller. B.T. har fået aktindsigt i sagen. Ifølge DSBs opgørelser er der sket skade for 64.916 kr. - De er sigtet efter en skærpende paragraf, fordi der er tale om gentagelsestilfælde, fordi de har før fået en dom for graffiti eller hærværk og på grund af beløbets størrelse. Der er tale om omfattende skader, siger politiassessor Aino Stender fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Hædret ved filmfestival

Skuespiller Jonas Wandschneider er kendt fra rollen som Iben Hjejles søn Tobias i tv-serien Anna Pihl, og for hovedroller i filmene 'Vølvens forbandelse' og Ole Bornedals 'Vikaren'. Sidstnævnte var hans debutfilm og indbragte ham prisen som bedste skuespiller ved den internationale børnefilmfestival Schlingel i Tyskland. Det er en yderst kortfattet 19-årig skuespiller, der tirsdag middag afviser at lukke B.T. ind på sin bopæl på Nørrebro i København. - Jeg er lige stået op, mand. Hvad vil I gerne snakke med mig om? siger han ud ad et vindue på 1. sal, Vi vil gerne snakke med dig om din graffiti-sag... - Det har jeg ikke lyst til at snakke om. Hvorfor render du og maler graffiti på tog? - Vi ses, mand, siger Jonas Wandschneider og lukker vinduet. Heller ikke hans to kammerater fra hærværksepisoden har meget at tilføje. - Jeg har ikke lyst til at tale om sagen. Og jeg vil heller ikke fortælle noget om Jonas af hensyn til ham, siger CK fra Brønshøj, mens FF fra Valby smækker røret på, da B.T. ringer ham op. - Nej tak. Vi ses, du, siger han. Sagen kommer til at køre som en tilståelsessag ved Retten i Roskilde til januar, fortæller barnestjernens forsvarer, Laue Traberg Smidt, der også repræsenterer CK og FF. - DSB mener, at de har malet på nogle tog. Det er det, sagen kommer til at handle om. De har den selvopfattelse, at de er kunstnere. Det er de også, men det de maler på, lærredet, tilhører DSB. Og DSB bryder sig ikke om det, siger Laue Traberg Smidt, der tilføjer, at de tre unge fortryder sagen.

Forsvarer: - De er flove

- De har villet være kunstnere for Vorherre - og så blev det toget. I den konkrete sag er de et flove. Jeg tror, det handler om, at man gejler hinanden op. Ingen af dem er 'forhærdede' inden for dette, tilføjer han. B.T. bliver senere tirsdag ringet op af Jonas Wandschneider, der ønsker, at avisen skal droppe historien. - Jeg ser det som kunst, ikke hærværk. Men toget var et enormt dumt sted. Det er en meget lille sag, og der er ikke tale om vold eller stoffer. Det kunne jeg aldrig finde på, argumenterer Jonas Wandschneider. DSB bruger ifølge egne opgørelser hvert år ca. 25 mio. kr. på at rydde op efter graffiti og andet hærværk. Det er mest S-tog, der bliver malet graffiti på. Straffen er op til fire års fængsel.