Lyt til artiklen

I dag, onsdag, blev Lars von Trier afhørt af Nordsjællands politi. Fransk politi har sigtet ham for overtrædelse af en fransk lov, som forbyder forherligelse af krigsforbrydelser.

- Jeg er i dag kl. 14 blevet afhørt af Nordsjællands Politi i forbindelse med en sigtelse fra anklagemyndigheden i Grasse i Frankrig fra august 2011 om mulig overtrædelse af fransk lovs forbud mod forherligelse af krigsforbrydelser, siger von Trier i en pressemeddelse

-  Sigtelsen angår udtalelser på pressemødet i Cannes i maj 2011. På baggrund af denne alvorlige sigtelse må jeg forstå, at jeg ikke ejer evnen til at udtrykke mig utvetydigt. Jeg har derfor besluttet, at jeg fra i dag afholder mig fra enhver offentlig udtalelse. Jeg vil fra nu af koncentrere mig om mine film, siger Lars von Trier videre.

Episoden, der altså nu fører til von Triers totale tavshed herfra og til evigheden, fandt sted på den årlige Cannes filmfestival i maj. Egentlig skulle et pressemøde handle om Triers nyeste film 'Melancholia'. Men af ukendte grunde begyndte von Trier at tale om jødedommen og nazisme i stedet for at tale om filmen.

- Jeg troede i mange år, at jeg var jøde. Jeg blev meget skuffet, da jeg opdagede, at det var jeg ikke. Jeg ønskede virkelig at være en jøde, og så fandt jeg ud af, at jeg i virkeligheden er en Nazi. Fordi, du ved, at min familie er tysk. Det gjorde mig nu også glad, sagde von Trier blandt andet.

Triers udtalelser vakte enorm opsigt verden over og førte til fordømmelse. Ikke mindst i Frankrig - og i Hollywood. Mange af de helt store filmselskaber er styret af folk med jødisk baggrund. Blandt andre von Triers stjerne Kirsten Dunst har senere fortalt, at hun krummede tæer under pressemødet.

- Hvad skal jeg sige? Jeg forstår Hitler, men jeg tror, at han gjorde nogle forkerte ting, ja, absolut. Men jeg kan se ham for mig sidde i sin bunker til sidst. Han er ikke hvad du vil kalde en god fyr, men jeg forstår ham langt hen ad vejen. Jeg sympatiserer en smule med ham. Men altså, jeg går ikke ind for anden verdenskrig, og jeg er ikke imod jøder. Jeg holder meget af jøder. Nej, ikke alt for meget. For Israel er enormt irriterende, sagde Trier også i Cannes.

Vagthavende ved Nordsjællands politi ønsker ikke at udtale sig om sagen. Først i morgen tidlig vil politiet uddybe onsdagens forhør, siger vagthavende til bt.dk.