Hvis du i spillet 'Tegn og gæt' fik opgaven at tegne ordet 'Frihedselskende', så ville du gøre klogt i at tegne Troels Kløvedal.

Troels Kløvedal var og vil fortsat være det inkarnerede billedet af frihed. Hele hans liv var styret af et indædt ønske om at være uafhængig af andre. Han ville kun beskæftige sig med det, han fandt interessant, og lod ikke til at lade sig begrænse af den slags forpligtelser, som ofte binder os almindelige mennesker.

I et sidste interview med B.T. i december opfordrede han danskerne til at dyrke deres frihed og ikke sælge den i bytte for dyre boliger og samtalekøkkener.

Troels Kløvedal var sådan en mand, andre mænd drømte om at være, en helt igennem fri mand, der levede fuldstændigt efter sin egen pibe, og som ikke gik på kompromis med noget som helst - en sørøver på eventyr, kaptajn på eget skib i bar overkrop med en stor kniv i bæltet og en besætning bestående af tilbedende mænd og kvinder.

Troels Kløvedal, Nordkaperen
Troels Kløvedal, Nordkaperen
Vis mere

»Jeg vil elske alle de dejligste piger i verden, sejle jorden rundt med mine venner og skrive et digt,« har han engang udtalt, og det gjorde han.

Jeg kan huske, hvordan jeg ofte tænkte, at det måtte være svært for hans kone, der var efterladt derhjemme, at se optagelserne af sin mand omringet af disse smukke, eventyrlystne kvinder, som ofte var om bord som besætning.

Det er ikke svært at forestille sig, hvor tiltrækkende det liv må have set ud for ægtemanden, der lige var kommet ind fra parcelhushaven efter at have slået græsset på sin kones foranledning.

Men Kløvedals livsform er ikke det, som pigernes eventyrsdrømme er gjort af.

Huffington Post bragte for nylig en liste over, hvilke mandetyper der egnede sig bedst som ægtemænd - nederst på listen var den frihedselskende eventyrer.

Du kender sætningen om de to slags kvinder - dem, man går i seng med, og dem, man gifter sig med. Det er en selvfølgelig en snæversynet kategorisering, men ikke desto mindre én, der passer lige så godt den modsatte vej rundt. Der er den slags mænd, kvinder drømmer om at dele seng med, og den slags mænd, man drømmer om at dele hus med, og det er sjovt nok sjældent den samme.

Clint Eastwood, Robert Redford og Sean Connery er tre klassiske eksempler på mænd, der igennem hele deres karriere har specialiseret sig i at spille manderoller, der er totalt uopnåelige for kvinder, fordi de vægter deres frihed over alt. Og alle tre blev sexsymboler som resultat.

Vi mennesker er tiltrukket af dem, som er frie. Frihed er sexet, men skaber ikke nødvendigvis nogen god ægtemand - for den slags mænd henter ikke børn inden fritidshjemmet lukker.

Men er du parat til at hente og bringe selv, og er du ellers glad for dit eget selskab, så kan eventyret være et udmærket valg. Og sådan må det selvfølgelig have været for kvinderne i Kløvedals liv.

I Huffington Post forsvarer de deres valg af den frihedselskende eventyrer med, at livet med ham aldrig bliver kedeligt. Med ham er der aldrig et kedeligt øjeblik hverken i hjemmet, i soveværelset, eller når du er ude. Hans indre lys skinner igennem og opvarmer ånderne hos dem omkring ham. Og det var det, Troels Kløvedal gjorde.

Jordomsejleren Troels Kløvedal og hele besætningen fra skibet Nordkaperen fotograferet ved lanceringen af en række tv-programmer fra Kina.
Jordomsejleren Troels Kløvedal og hele besætningen fra skibet Nordkaperen fotograferet ved lanceringen af en række tv-programmer fra Kina. Foto: Jeppe Michael Jensen
Vis mere

You're nobody till somebody loves you sang Dean Martin, og Troels Kløvedal var bestemt ingen 'nobody'. Indtrykket, han efterlader, er af en mand, der var meget elsket. Elsket af sine kvinder, af sine unger, af sin besætning og af dem, som mødte ham i virkeligheden, i bøgerne og på skærmen.

Elsket lidt som børn bliver det, når vi misunder den umiddelbarhed og frihed, som vi ikke længere selv besidder, men som vi håber kan smitte lidt af på os, når vi er i nærheden af den.

Personligt tror jeg, at frihed er et valg lidt ligesom lykke og skønhed - det ligger i øjnene, der ser. Troels Kløvedal var fri til det sidste. Selv da hans sygdom gjorde ham afhængig af andre. Han var fri, fordi han valgte at se sig selv sådan, og det kan vi allesammen tage ved lære af - vi kan vælge friheden inden i os selv. Vi behøver ikke sidde på en bjergtop eller en båd ude i Atlanterhavet. Vi kan være hvor som helst - også i samtalekøkkenet.

God vind på din videre rejse, Troels Kløvedal, og tak for tippet.