Den australske skuespiller David Gulpilil er død.

Filmstjernen, der blandt andet er kendt fra storfilmen 'Crocodile Dundee', blev 68 år.

Ifølge Hollywood Reporter var David Gulpilil en af Australiens mest berømte aboriginere.

Han slog igennem med sin præstation i filmen 'Walkabout' fra 1971, hvor han spiller rollen som en aborigin-dreng, der hjælper en teenagepige og dennes lillebror, som er strandet i den australske vildmark.

David Gulpilil var blot 14 år gammel, da han fik rollen og snakkede dårligt engelsk, men hans præstation blev rost til skyerne i filmbyer såsom Cannes og Hollywood.

Da filmen udkom, var det blot fire år siden, at Australien begyndte at optælle aboriginere som mennesker i den officielle folketælling.

David Gulpilils dødsfald er blevet bekræftet af Stephen Marshall, som er førsteminister i staten South Australia.

»Det er med dyb sorg, at jeg kan dele nyheden om, at den ikoniske skuespiller, som skabte historie ved at repræsentere aboriginere på det store lærred, David Gulpilil Ridjimiraril Dalaithngu, er gået bort,« sagde han mandag.

Arkivfoto af David Gulpilil i september 2002.
Arkivfoto af David Gulpilil i september 2002. Foto: Gabriel BOUYS
Vis mere

Ifølge internationale medier døde David Gulpilil af den kræftsygdom i lungerne, som han fik diagnosticeret for fire år siden.

Han har tidligere sagt følgende om sit liv:

»Jeg er en danser og en kunstner, ligesom mange af mine folk. Jeg er også skuespiller, du har måske set mig i 'The Storm Boy' eller 'Crocodile Dundee' eller filmen 'Australia'.«

»Jeg har vundet priser, jeg har rejst verden rundt, jeg har hængt ud med Jimi Hendrix og Bob Marley, og jeg har modtaget en medalje fra dronningen af ​​England. Ikke dårligt for en sort mand, vel? Jeg har også siddet i fængsel mere end én gang.«