Sporten.dk går tæt på FC Københavns Mathias Zanka Jørgensen. Læs her, hvordan forsvarsspilleren har det med Kongehuset, hvorfor han tit kommer for sent, og hvad han helst vil se i fjernsynet.

Sporten.dk går tæt på FC Københavns Mathias Zanka Jørgensen. Læs her, hvordan forsvarsspilleren har det med Kongehuset, hvorfor han tit kommer for sent, og hvad han helst vil se i fjernsynet.

Fra A til Z som Zanka

Zøvn?

- Jeg sover ikke hele tiden, men jeg har det med at komme for sent i perioder. Det er derfor, jeg lægger penge i bødekassen. Jeg kan godt lide at snooze den et par gange, før jeg får taget mig sammen til at stå op, og jeg skal helst have ni timer om natten. Får jeg under otte, så er det alligevel ligegyldigt, om jeg får syv eller tre, for jeg er helt smadret alligevel.

Fra A til Z som Zanka

Afrika?

- Min far kom fra Gambia. Han døde for otte år siden, men jeg har stadig meget kontakt til min familie. Jeg har været nede at besøge dem en fem-seks gange. Jeg har en stor familie dernede, fætre og kusiner, onkler og tanter og min farmor, og jeg forsøger at komme derned, så ofte det hele passer sammen.

- Min far var familiens håb, så de har nu nogle forhåbninger til mig. De er meget stolte af mig og forventer masser af store ting af mig. Drenge bliver jo favoriserede dernede, og det betyder noget for mig, at jeg kan hjælpe til.

- Jeg sender beløb eller julegaver, og så har jeg lige sendt en bærbar til min kusine, der lige er startet på universitetet.

- Ellers har vi ofte noget med, så som telefoner eller sådan noget, når vi rejser derned. De lægger ikke pres på mig, men de er meget glade for, at de stadig har mig, nu hvor min far er gået bort.

Fra A til Z som Zanka

Fjernzyn?

- Jeg ser mange serier. Jeg downloader. Især "Entourage". Det er klart min yndlingsserie. Men på træningslejre ser jeg alt, jeg kan få fingre i, for så er der meget tid til at slappe af og se tv.

- Derhjemme ser jeg ikke forfærdelig meget fjernsyn, og jeg gider slet ikke se fodbold. Det er så kedeligt. Jeg zapper måske lige over i et minut og tjekker stillingen og så videre igen, for det er jo egentlig bare resultatet, der tæller. Ellers ser jeg kun highlights.

Fra A til Z som Zanka

Kongehuzet?

- Nu skal jeg ikke være alt for kritisk, men jeg er ikke meget for Kongehuset. Jeg synes, det er overflødigt. Vi skal selvfølgelig holde plads til nogle af de gamle traditioner, men det er måske lige lidt for meget. Jeg går i hvert fald ikke op i det, og jeg læser ikke Billed Bladet.

Fra A til Z som Zanka

Dyr?

- Jeg er ikke det store dyre-menneske. Men jeg kan godt lide hunde, og jeg kunne måske godt forestille mig at få en senere i livet. Jeg er ikke den vilde dyreelsker, men jeg er nu heller ikke bange for dem.

Fra A til Z som Zanka

I zentrum?

- Jeg er både egoistisk og egocentrisk. I denne her branche er man nødt til at være egocentrisk, men andre gange kan det også klæde mig at være lidt anderledes, så i mit personlige liv er jeg god til at tænke på andre end mig selv. Men i visse aspekter er jeg nødt til at prioritere mig selv først.

Fra A til Z som Zanka

Zkolen?

- Jeg har altid haft det let i skolen. Alle mine esser lå i de sproglige fag, og jeg har altid kunnet charme mig ind på lærerne - altså de kvindelige. Jeg har altid haft mine kontroverser med de mandlige lærere, for dem har jeg et autoritetsproblem med. Men jeg har aldrig sat mig op mod de kvindelige lærere, og det er måske, fordi jeg er mors dreng.

Fra A til Z som Zanka

Religion?

 

- Nogle gange i kampene kan jeg godt stå og kigge op og tænke "please", hvis det er en eller anden hammer vigtig situation. Ellers er jeg ikke meget for religion, for jeg er meget skeptisk overfor det, men jeg kan godt forstå, at folk har brug for noget at skulle tro på i visse tilfælde. Men jeg er meget selvsikker, så jeg tror på, at hvis jeg ønsker, at noget skal ske, så er det op til mig selv.

Fra A til Z som Zanka

Temperament?

- Jeg har et temperament, og jeg bruger det lidt for ofte på de lidt forkerte ting. Jeg er meget fremme i skoene, når jeg synes, jeg kan se nogle ting, som dommerne ikke kan. Det har hængt i siden ungdomsårene, og i kampene bliver jeg ind imellem lige sat på plads af Hjalte (Nørregaard, red.), der råber, at jeg skal holde kæft. Jeg prøver at lægge det fra mig, og det er også blevet bedre. Men det er fint at være et svin på banen nogle gange og ellers være flink udenfor.

Fra A til Z som Zanka

Moviez?

- Jeg ser drengerøvsfilm eller komedier. Jeg har faktisk fået mit kælenavn fra komedien "Cool Runnings" ("Af banen", red.) om det der jamaicanske bobslædehold, hvor hovedpersonen hedder Zanka.

Fra A til Z som Zanka

Zoologisk Have - udflugter?

 

- Når man er født og opvokset i København, så kender man jo stederne, men jeg holder mig mest på Østerbro og indre København. Jeg kommer sjældent i Zoologisk Have eller på museum, men jeg er til gengæld flittig bruger af caféer, Strøget, sidegaderne og Kongens Have om sommeren. For ellers er det bare om at komme hjem og spille playstation med drengene og slappe af.

Fra A til Z som Zanka

Interezzer?

- Nu er skolen lidt ude af min hverdag, fordi jeg blev færdig i sommer, men jeg vil meget gerne uddanne mig mere. Ellers vil jeg blive træt oveni hovedet af hele tiden at tænke fodbold, fodbold, fodbold. Der skal helst være noget adspredelse og en distance til fodbolden indimellem. Så lige nu går tiden med at finde ud af, hvad jeg gerne vil. Jeg har endnu ikke fundet lige det, jeg gerne vil læse. Noget med sprog og kultur.

- Ellers handler det for mig lige nu om at få møbleret min lejlighed, som jeg lige har købt. Jeg er næsten lige flyttet hjemmefra, men der er kun ti minutters gang fra min mor og hendes mad.