EM-kampe på eget græs i Parken på skønne og solrige sommerdage uden Danmarks landshold vil være ganske katastrofalt. Som minutterne gik lørdag aften, rykkede det mareridt tættere og tættere på.

I kampen mod Schweiz spillede det danske landshold reelt piv elendigt, og det var mere held end forstand, der gjorde, at Danmark sikrede sig tre ekstremt vigtige point med Yussuf Poulsens sene scoring.

Men for pokker, det var herligt og vigtigt. Puha!

Vejen til sejren var brolagt med usammenhængende spil, bygget op om lange bolde og rene tilfældigheder. Kun flere mirakelredninger fra Kasper Schmeichel gjorde, at Hareides mandskab stadig kunne stjæle sejren i sidste øjeblik. Den var ikke fortjent.

Kasper Schmeichel blev den helt store helt for Danmark.
Kasper Schmeichel blev den helt store helt for Danmark. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Det nemmeste er at lukke øjnene for indsatsen i Parken og glæde sig over, at Danmark nu er tilbage oppe i toppen af gruppen, efter Irland smed point ude mod Georgien. Det skal spillerne, Hareide og fansene have lov til at glæde sig over. Når alle vågner i løbet af søndagen, er det dog tid til at kigge indad.

Status øjeblikkeligt er, at det danske A-landshold er skrøbeligt. Fint fint med den lange stime uden nederlag, men den tegner et forkert billede af Danmarks tilstand, og det efterlader alle med falsk tryghed.

Hvis vi skal være ærlige, må vi jo konstatere, at landsholdet er voldsomt udfordret rent spillemæssigt, og at potentialet i holdet langt fra udnyttes optimalt.

Åge Hareides hold er reduceret til et mandskab, der tilsyneladende kun kan, og vil, spille simpel fodbold med fokus på den lange aflevering op i låget på frontangriberen. Derfra kan man håbe på, at andenboldene falder heldigt ned til en dansker. Alternativet er spil over modstandernes bagkæde og så ellers se, hvad de hurtige kanter kan finde på.

Hvis vi til sommer, forhåbentligt, er med til EM, og den opskrift gentager sig, findes der næppe andre end de danske fans, der med spænding vil følge landsholdets kampe.

Jeg synes, det er ærgerligt, situationen er sådan lige nu. Når jeg kigger på spillerne og deres evner, er der meget mere i dem. De er for dygtige til at lade sig lulle ind i fortællingen om, at det er lige meget, hvordan de præsterer, bare sejren kommer hjem.

Inden kampen mod Schweiz havde Kanal 5 et længere interview med Åge Hareide. I det understregede han endnu en gang sin skuffelse over DBU og unionens timing i offentliggørelsen af Kasper Hjulmand som ny landstræner fra sommeren 2020. Det var tydeligt, den udmelding stadig nager Hareide.

Frustrationen må blot føje endnu mere til landstrænerens ønske om at bringe Danmark til EM-slutrunden og gruppespilskampene i København. Det vil være et pænt punktum på hans tid som dansk landstræner.

Åge Hareide kunne i den grad trække på smilebåndet efter kampen.
Åge Hareide kunne i den grad trække på smilebåndet efter kampen. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Et EM uden Danmark vil til gengæld efterlade Åge Hareide med et mudret eftermæle. Ja, han tog landsholdet til VM og sendte dem videre til knald eller fald-kampen mod Kroatien, men selvfølgelig skal det danske A-landshold med til en slutrunde på eget græs.

Vi hører til der. Materialet er godt nok, og modstanderne på vejen til EM har slet ikke været af en kvalitet, der gør, at et dansk EM-fravær på nogen måde kan forklares eller forsvares.

I samme Kanal 5-interview åbnede Åge Hareide også debatten om, hvad god fodbold er. For ham er definitionen på god fodbold at vinde. Det trumfer alt.

Det er som altid en interessant debat, men DBUs nye fodbolddirektør, Peter Møller, deler tydeligvis ikke samme opfattelse som Hareide. Ihvertfald har han med ansættelse af Hjulmand indikeret, at han kræver mere end sejre til et dansk landshold. Det skal også underholde og inspirere.

Bedømt ud fra kampen lørdag aften mod Schweiz kan Åge Hareide ikke just påstå, at hans udvalgte leverede inspirerende fodbold. Den historie er efterhånden fortalt mange gange, men nordmanden er ligeglad.

Hareide kan glæde sig, for han fik sin gode fodbold - han fik sejren. Og om ikke andet var det tydeligt, hvad landsholdets DNA basalt set er. Det er, at det aldrig giver op.

Det skal man heller ikke kimse af.

Lad os håbe, det er nok til at bringe Danmark med til sommerens EM-slutrunde.