Det gyldne håndtryk er vigtigt for at tiltrække de helt rigtige kandidater, mener Olav Vorup fra konsulentvirksomheden Hildebrandt & Brandi. Men det er voldsom grådighedstendens, hvor man beriger sig selv med meget voldsomme fortjenester og gyldne håndtryk, mener Pelle Dragsted (EL) .

Sidste uge kom det frem, at den afgående Novo Nordisk-direktør Lars Rebien Sørensen får 65, 7 millioner kr. i forbindelse med sin fratrædelse fra medicinalgiganten. 67,7 millioner kroner lyder formentlig også voldsomt i de fleste danskeres ører, og det kan være svært at forstå, at en enkelt person skal have en så stor adskedsbonus. Især når administrerende direktører for store virksomheder i forvejen er dem i samfundet, som tjener mest.

Men ifølge senior advisor fra konsulentvirksomheden Hildebrandt & Brandi Olav Vorup er det helt afgørende, at der er en god afskedsbonus, hvis man vil tiltrække de bedste folk til erhvervslivet i Danmark.

»Novo er altså ikke en slikbutik. Der er simpelthen behov for nogle af landets, Europas eller verdens skarpeste hjerner til at lede den virksomhed. Der skal være en attraktiv aftale og fratrædelsesaftale, hvis man vil tiltrække de bedste kandidater til toplederstillinger. Hvis man sammenligner Kåre Schultz og Lars Rebien Sørensens gyldne håndtryk med internationale gyldne håndtryk, så er det jo ikke ekstraordinært,« siger Olav Vorup til BT.

Ét er, at man skal tiltrække gode kandidater til lederstillingerne. Noget andet er, at når man påtager sig et hverv som eksempelvis administrerende direktør, så er der en vis risiko forbundet med det, mener Olav Vorup.

»Man kan sige, at dét, der netop sker for Novo og Lars Rebien Sørensen nu, er, at hans navn er blevet knyttet til de mindre gode resultater, Novo har leveret på det seneste. Er det så i virkeligheden alene Lars Rebiens Sørensens skyld? Næppe! Men hvis han skulle have en ny stilling af tilsvarende karakter – og det tror jeg ikke han skal – så kunne det gå hen og blive sværere for ham,« siger Olav Vorup og fortsætter:

»Den grundlæggende idé med de gyldne håndtryk er, at der skal være en form for kompensation for, at det måske kan blive problematisk at lande et tilsvarende job efterfølgende med samme honorar,« siger Olav Vorup.

Finans – og erhvervsordfører fra Enhedslisten, Pelle Dragsted, mener, at det er gyldne håndtryk er en af en 'grotesk global tendens', hvor den økonomiske elite er blevet ramt af en 'voldsom grådighed'.

»I en tid, hvor almindelige danskere i årevis er blevet opfordret til at holde igen med lønkravene, og hvor ældre skal gå med våde bleer, er det grotesk, at en chef kan stikke 65,7 millioner kr. i lommen i farvel-bonus for at stoppe på sit arbejde.Der er ikke noget galt i, at nogle tjener godt, men der må være mening med galskaben, og der er ikke nogen, der er 65,7 millioner kr. værd, fordi de går ud af en dør,« siger Pelle Dragsted til BT.

De ti største gyldne håndtryk i Danmark

1.

Kåre Schultz

Tidligere vice-administrerende direktør i Novo Nordisk Kåre Schultz ryger ind på en sikker førsteplads over gyldne håndtryk. I foråret 2015 skiftede han Novo-posten ud med stillingen som direktør i medicinalselskabet Lundbeck. Her fik han en afskedsbonus på hele 72,7 mio. kr. med sig.

2.

Lars Rebien Sørensen

I går udkom Novo Nordisks årsrapport, og her fremgik det, at Novos topmand i mere end et årti Lars Rebien Sørensen har fået en afskedsbonus på 65,7 millioner kroner. Han indtager dermed en andenplads for bedste gyldne håndtryk i Danmarkshistorien.

3.

Henning Dyremose

Henning Dyremose, der er tidligere konservativ finansminister,  forlod jobbet som topchef i TDC i 2006 for at overtage posten som bestyrelsesformand i samme selskab. Han fik 46 mio. kr. i afskedsbonus, herunder aktier og optioner.

4.

Lise Drakeman

Medstifter og frontfigur i Genmabs Lise Drakeman tog i 2010 afsked med virksomheden, og hendes fratrædelsesordning var på 41 mio. kr., hvilket fremgik i selskabets årsrapport. Hun fik oven i købet tre års løn, så fratrædelsen kostede Genmab 50,7 mio. kr. i alt.

5.

Allan Leighton

Allan Leighton sad kun på posten i halvandet år i smykkegiganten Pandora Alligevel fik han en fratrædelsesbonus på 34 mio. kr. med sig.

6.

Lise Kingo

I 2014 forlod Lise Kingo Novo Nordisk efter 12 år som HR-direktør. Her fik hun 32,2 mio. kr. med sig i fratrædelsesgodtgørelse.

7.

Klaus Kjærulff

Klaus Kjærulff forlod posten som direktør i rederiet Torm efter eget ønske i 2008. Samme år fremgik det af selskabets regnskab, at den tidligere direktør fik 28,9 mio. kr. i forbindelse med sin aftrædelse.

8.

Eivind Kolding

I halvandet år var Eivind Kolding øverste chef for Danske Bank og modtog en en samlet fratrædelse på 23 mio. kr. Eivind Kolding har i forbindelse med andre stillinger også modtoget tocifrede millionbeløb for fratrædelse.

9.

Sten Scheibye

Da Sten Scheibye forlod topposten i  Coloplast i 2008 efter 13 år, modtog han et gyldent håndtryk på 23 mio. kr.

10.

Ditlev Engel

Vestas tidligere topchef Ditlev Engel blev i 2013 fyret, men Ditlev Engels kontrakt indeholdt et opsigelsesvarsel på 24 måneder. Han modtog 18 mio. kr. i forbindelse med fyringen.

11.

Ulf Wiinberg

I 2014 måtte daværende topchef i medicinalvirksomheden  H. Lundbeck A/S Ulf Wiinberg gå af, fordi han havde brudt virksomhedens regler ved at modtage aktiegave. Ulf Wiinberg fik dog 18 mio. kr. med sig.


Kilder: Jyllands-Posten, Ritzau og tv2.dk