Forestil dig at troppe op hos psykologen i dine yndlingsbukser. Dem, der sidder ekstra behageligt, men ikke ser så vanvittig godt ud. Tænd en smøg, læn dig tilbage i sofaen. Føl dig hjemme.

Det lyder langt ude, men sådan kan det sagtens være, hvis du benytter dig af onlineterapi, som især unge danske kvinder gør.

Det foregår nemlig i hjemmet.

En af dem, der benytter sig af det, er 23-årige Maria Christensen, der skyper med psykoterapeuten Lars Serena en gang om ugen.

- En weekend havde jeg gået og tænkt over, at jeg måske havde brug for, at en professionel hjalp mig, og søndag fandt frem til Mentaline, hvor jeg skrev til Lars. Han svarede i løbet af en time. Han spurgte, om jeg havde lyst til at snakke. Det var blevet ret sent, men jeg takkede ja, for jeg ville være sikker på, jeg ikke mistede modet, siger Maria, der læser til bioanalytiker og bor i Skærbæk.

Et weekendfænomen
Mentaline har samlet over 200 psykologer, coaches og psykoterapeuter, der tilbyder deres service online. Ifølge Mentalines egne opgørelser, så er det i weekenderne mellem klokken 21 om fredagen til klokken halvfem om natten søndag, at henvendelserne topper. Det er især kvinder mellem 15 og 24 år, der henvender sig.

Men psykolog Hanne Thorup, der har klinikken Specular i Aarhus, synes det er et problem, at nettet bruges til terapi.

- Man kan godt rådgive over telefonen eller nettet, som eksempelvis Tine Bryld, der gav nogle fantastisk gode råd. Men du kan ikke lave terapi. Det ligger i overvejende grad i kropssproget og samspillet mellem mennesker, siger hun og suppleres af Klaus Pedersen formand for dansk psykoterapeutisk selskab for psykologer, DPSP.

- Den tillid, der etableres i konsultation, hvor man møder op, kan ikke sammenlignes med nettet.  Folk tror, de får det samme, men der er en risiko for, at nogle ting bliver overset, og klienterne kan ende med at side tilbage med et problem, de tror, ikke kan løses, siger han.

Ifølge Mentalines pressechef Anne Lis Toft har Dansk Psykologforening indtil videre afvist dem med begrundelsen, at sikkerheden ikke er i top, og at den manglende nærhed er et problem.

- Vi arbejder på at udvikle vores eget system i stedet for Skype. Det skulle være færdig til november, og så er jeg overbevist om, at det nok skal blive mere accepteret i Danmark. I USA har de allerede gjort det i 15 år og otte år i England, siger hun.

Ikke nødvendigt
Maria Christensen har nu haft sin ugentlige Skype-aftale med Lars i to måneder og mødte ham i kød og blod, da de begge medvirkede i et interview på TV2 Østjylland. Men det har ikke ændret noget for Maria, at hun har set Lars uden en skærm imellem.

- Det var da rart at få sat krop på hovedet, men ellers betyder det ikke så meget. Jeg ved ikke om det er fordi jeg tilhører en generation, der bruger Skype. Jeg synes kun godt om det, siger hun.