Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Skal have adgang til økonomisk hjælp

Mennesker, der tvinges til at leve i skjul på grund af trusler på livet, bør have adgang til både dagpenge og kontanthjælp, selvom de ikke kan møde på et almindeligt arbejde.

Det siger flere af Folketingets partier, efter at BT torsdag fortalte, at den tidligere imam og nuværende islamisme-kritiker Ahmed Akkari i mere end et år er blevet nægtet økonomisk hjælp fra det offentlige. Dansk-libaneseren har siden sidste sommer været tvunget til at leve i skjul med PET-beskyttelse på grund af trusler fra islamistiske ekstremister verden over. Dermed står han ikke til rådighed for arbejdsmarkedet, mener a-kasser og kommuner, og det er ifølge loven et krav for at få både dagpenge og kontanthjælp. Som konsekvens er den tidligere imam nu på falittens rand.

- Hvis folk er udsat for trusler, der er så alvorlige, at de må leve i skjul og ikke kan tage et almindeligt arbejde af sikkerhedshensyn, så skal vi som samfund selvfølgelig hjælpe dem økonomisk. Og hvis de nuværende regler forhindrer det, så må regeringen sørge for, at de bliver lavet om, siger Hans Andersen, der er arbejdsmarkedsordfører hos Venstre.

Det borgerlige parti vil nu bede både justits- og beskæftigelsesministeren komme med et bud på, hvordan man bedst sikrer, at Ahmed Akkari og andre i lignende situationer fremover kan få økonomisk hjælp, selvom de af sikkerhedshensyn må sige nej til både aktivering, kurser og eventuelle jobtilbud.

Hos Dansk Folkeparti er arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted enig i, at noget må gøres, så truede personer ikke lades økonomisk i stikken. Bekræfter politiet, at en person er truet og bør holde sig i skjul, bør det være muligt at bøje reglerne, mener han.

- Som hovedregel er det fornuftigt, at vi kræver, at dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere står til rådighed for det almindelige arbejdsmarked. Men er der klare hensyn, der taler for det, så er det kun ret og rimeligt, at vi gør en undtagelse, siger Bent Bøgsted.

Hans kollega hos Socialdemokratiet, Leif Lahn Jensen, advarer dog om at lave forhastede lovændringer på baggrund af en enkelt sag med helt særlige omstændigheder.

- Man skal tænke sig meget godt om, før man åbner en kattelem i lovgivningen. Ellers risikerer man, at den bliver misbrugt. I regeringen lægger vi op til en meget fleksibel beskæftigelsesindsats, og man bør kunne snakke sig frem til en særlig ordning med sin a-kasse eller kommunen, inden for de gældende regler, siger han.

Andre læser også