Det eneste, de gjorde, var at passe på andre.

Finn Nørgaard, da han mødte gerningsmanden foran Krudttønden på Østerbro og forsøgte at stoppe ham i at beskyde gæsterne til et arrangement om ytringsfrihed.

Dan Uzan, da han stod vagt foran Den Jødiske Synagoge i Krystalgade i hjertet af København for at beskytte gæsterne til en konfirmationsfest.

Begge blev de skudt og dræbt på klos hold af en koldblodig terrorist. Tirsdag aften blev de mindet af familie, venner, bekendte og repræsentanter fra det officielle Danmark ved en rørende ceremoni i samme synagoge, som natten mellem lørdag og søndag i forrige weekend dannede ramme om det andet skudattentat på blot 24 timer.

Mindeh

Knust af sorg indtog Dan Uzans storesøster Andrea Uzan talerstolen i den stopfulde synagoge. På vej op af trappen måtte hun tage en dyb indånding, inden hun tydeligt bevæget sagde tak for den store støtte, som familien Uzan har modtaget efter deres bror og søn brutalt blev revet fra dem.

»Der findes ingen ord. Der findes ingen ord, men alligevel står jeg her. I dyb sorg og med et knust hjerte, men også af stor taknemmelighed,« lød det fra den efterladte søster.

»Min lillebror Dan var en ven af mennesket. Han troede på og udøvede godhed. Han troede på det gode i mennesket,« fortsatte hun, inden hun sendte sine tanker til Finn Nørgaards efterladte og til de fem betjente, der også blev såret under forrige weekends terrorangreb.

Den jødiske synagoge i København var propfuld under mindehøjtideligheden.
Den jødiske synagoge i København var propfuld under mindehøjtideligheden. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Læs også:

Undervejs i ceremonien sang Goldschmidts børnekor Leonard Cohens rørende sang ’Halleluja’ og snart stemte alle de fremmødte i. Mange kæmpede en brav kamp for at holde tårerne tilbage, men ligeså mange måtte give op og lade dem trille.

Det gjaldt også rabbiner Jair Melchior, som var den første til at tale under mindehøjtideligheden.

»Hvis Dan havde hørt alle de ting, der er blevet sagt om ham i den sidste uge, var han løbet sin vej. Intet kunne flytte på ham, når han skulle passe på os. Men ros eller tak kunne få ham til at krybe i et musehul sin størrelse til trods,« sagde rabbineren. Han talte også om, hvordan Det Jødiske Trossamfund i Danmark igen skal komme til at føle tryghed.

Læs også:

»Når man står foran fare, er der to muligheder. Man kan stikke af og gemme sig eller stå sammen og se faren i øjnene. Jeg har fået henvendelser fra flere, der ønsker at melde sig ind i det jødiske samfund,« lød det fra rabbiner Jair Melchior. Efterfølgende understregede statsminister Helle Thorning-Schmidt i sin tale, at vi i Danmark skal ’leve i forskellighed, men med respekt for hinanden’.

Formand for Det Jødiske Trossamfund i Danmark Dan Rosenberg Asmussen var sidste taler ved mindeceremonien, der blev afholdt under massivt politiopbud. Han benyttede taletiden til at understrege, at hverdagen aldrig igen bliver den samme.

Læs også:

»Vi ønsker heller ikke at vende tilbage, hvis det betyder, at tilstanden er uændret. Det her må føre til forandringer og forbedringer. Menighedens tryghed skal genopbygges. Vi kan gøre meget selv, men vi vil ikke længere diskutere med myndighederne om et passende sikkerhedsniveau,« lød det fra Dan Rosenberg Asmussen der fortsatte:

»Dans offer må få os til at vågne op og tage et opgør med had og fordomme. Hvis vi for alvor vil gøre noget ved det, må vi alle tage et ansvar.«