En række af landets mest kendte skuespillere, der har fået job som teaterchefer på landets mange teatre, har fundet en lukrativ måde at tjene ekstra skillinger.

De hyrer sig selv til ekstrajob.

De får ellers fast løn fra teatrene - men rollen som teaterchef giver dem mulighed for at ansætte sig selv til at skrive og instruere stykker og optræde som skuespillere på eget teater. Alt det får de ekstra betaling for, selv om det foregår i arbejdstiden.

Til en rapport fra Kommunernes Landsforening siger Dramatikernes Brancheforening, at det er almindeligt, at teaterchefer hyrer sig selv.

- Danske Dramatikere oplyste, at det forekommer, at teaterchefer indgår aftaler med sig selv, men at det er sjældent, at teaterchefer indgår aftaler med sig selv under pseudonym, siger sekretariatschef Susanne Godske og jurist Birna Mohr fra Danske Dramatikere til rapporten.

Ingen af dem har ønsket at uddybe kommentaren til BT.

For ti dage siden blev teaterdirektør gennem 25 år for Taastrup Teater, Mogens Holm, politianmeldt, fordi han hyrede sig selv til at skrive to stykker for samlet over 225.000 kr. - og for at skjule det havde han benyttet sine to pseudonymer Maria Sax og Niels Kjærstrup.

BT kan nu fortælle om to teatre mere, hvor teaterchefer har fået lov til at udføre velbetalte ekstraopgaver.

Skrive under som chef og ansat

For to år siden måtte Vendsyssel Teater i Hjørring gribe ind, fordi teatrets revisor ikke længere ville acceptere, at den kendte skuespiller Peter Schrøder, der især er kendt for satiremonologen ’Det er fand’me uhyggeligt, du’ og Flemming og Berit, indgik kontrakter med sig selv om at instruere stykker på teatret. Det fortæller teatrets bestyrelsesformand, Sven Bertelsen.

- Vi havde den her problematik oppe for to år siden, da vores revisor påpegede, at det ikke gik, at vores teaterchef lavede kontrakter med sig selv - altså skrev under som både teaterchef og ansat. Også selv om det sådan set var godkendt af bestyrelsen. Indtil da havde det været sådan, at Peter Schrøder sådan set indgik kontrakter med sig selv, når han skulle instruere stykker på teatret til de takster, der gælder i branchen, siger Sven Bertelsen, der siger, at man i dag har ansat en administrationschef for at løse problemet.

Behandles på bestyrelsesmøder

På Aalborg Teater er teaterchefen Morten Kirkskov, kendt fra filmen ’En kort en lang' og ’Borgen’ på DR, hyret til at lave samme film om til en musical. Det får han sammen med instruktøren fire pct. af billetindtægterne for - eller maks. 30.000 kr. plus moms. Derudover får han også løn for at medvirke i stykket Kirsebærhaven ifølge teatrets bestyrelsesformand Marianne Lund Jespersen.

- Vi har normalt en forestilling om året, hvor vores teaterchef er ansat som instruktør ved siden af til de tariffer, der gælder. En teaterchef må ikke ansætte sig selv, og derfor har vi en politik om, at den slags altid bliver behandlet på teatrets bestyrelsesmøder, der så kan godkende aftalen, siger Marianne Lund Jespersen.

I 2009 måtte også daværende teaterchef Jon Stephensen forlade jobbet på Østre Gasværk i København, da man opdagede, at han havde en skjult kontrakt, der sikrede ham en procent af billetindtægterne til en forestilling.

Kontrakter, hvor teaterchefer ansætter sig selv, har altid været almindelige, siger lektor i teatervidenskab Stig Jarl fra Københavns Universitet.

- Det med at teaterfolk ansætter sig selv, er i virkeligheden meget udbredt. Jeg læser mange regnskaber fra teatre, men dette aspekt er der meget lidt åbenhed om. Der er jo et grådighedsaspekt. Giver teaterchefen sig selv nogle fordelagtige aftalter, som han ikke burde have haft - og passer han overhovedet det job, som han får sin løn for, når han samtidig har hyret sig selv til andre opgaver. Jeg synes godt, at der kunne være nogle klarere regler for det her, siger Stig Jarl,

Selv om teatre i Danmark stort set udelukkende er finansieret af flere hundrede millioner kr. i støttemidler fra kommuner og staten, så er de stort set alle selvstændige foreninger - og skal derfor ikke oplyse befolkningen og Kulturministeriet om, hvilke aftaler teaterdirektøren har.