Når regeringens forslag om afgifter på brænde træder i kraft efter nytår, er der kun en måde at slippe for den nye afgift: Du må selv ud og hente dit brænde i skoven. Naturstyrelsen frygter, at der ikke vil være brænde nok til alle.

Et bredt politisk flertal vedtog i marts 2012 - som led i Energiaftalen - at folk, der varmer op i en brændeovn, skal pålægges en såkaldt forsyningssikkerhedsafgift på den brændsel, de køber. Det vil på sigt gøre brænde 33 pct. dyrere. Men der er penge at spare, hvis du køber et sankekort til de danske statsskove, så du kan samle brænde i skovbunden eller få ret til at fælde træer. Der kommer nemlig ingen afgift på sankebrænde, oplyser Skatteministeriet.

Naturstyrelsen forudser boom

Det er Naturstyrelsen, der sælger sankekort til de danske statsskove. I dag er det kun få tusind danskere, der sanker selv, og mængden af træ til sankning får hurtigt ben at gå på. Derfor frygter skovridder Ole Livbjerg, Naturstyrelsen, at der i fremtiden ikke vil være træ nok til alle.

- Efterspørgslen vil øge presset på vores 18 statsskove. Der er grænser for, hvor meget vi kan stille til rådighed, siger han.

Grunden til, at man ikke kan øge mængden af sankebrænde er, at de danske skove leverer brændsel til varmeværker og træindustrien. Desuden bliver man nødt til at lade noget træ ligge og rådne i skovbunden, for at svampe- og dyreliv kan trives.

Først til mølle

Hvis antallet af sankere stiger fra få tusind til bare 10.000, bliver Naturstyrelsen nødt til at sætte nogle grænser for, hvornår og hvordan man kan samle sit eget brænde i skoven. I dag kan man sanke, når det passer en, men det bliver der måske lavet om på.

- Vi bliver nødt til at fastsætte nogle bestemte dage, hvor man kan købe ret til sankning. Og hvis vi har en skov, hvor 500 personer vil sanke, men der kun er plads til 100, må det være først til mølle. Der er grænser for, hvor meget vi kan magte og styre, siger Ole Livbjerg og tilføjer:

- Der skal nok være nogle, der bliver utilfredse med, at vi ikke kan stille brænde nok til rådighed.

Mulighederne og priserne på sankekort og selvskovning varierer lokalt. I Nordjylland kan man for eksempel sanke ti rummeter nåletræ for 1.000 kroner inkl. moms. Til sammenligning kommer ti rummeter nåletræ med afgift til at koste omkring 5.000 kroner, viser BTs beregninger.

På Naturstyrelsens hjemmeside kan man læse mere om sankning og selvskovning.