Danske Banks nye regnskab afslører ikke blot, at banken har fået et milliardoverskud. Også bankens direktører er blevet forgyldt med millionbonusser det seneste år.

Knap 50.000 kroner om dagen. Så meget kan Danske Banks topdirektør, Thomas Borgen, glæde sig over, at han har optjent det seneste år. Det afslører Danske Banks seneste regnskab, der blev offentliggjort torsdag.

Her fremgår det, at Danmarks største bank fik et overskud på knap 20 milliarder kroner. Og det er smittet af på Thomas Borgen. Den 52-årige topchef, der overtog topposten efter Eivind Kolding, som blev fyret i 2013, fik nemlig en klækkelig bonus på knap to millioner kroner, hvilket førte til, at han optjente hele 18 millioner kroner i 2016.

Det er dog ikke Thomas Borgens faste løn på 11, 5 millioner kroner, der er steget. Mens Danske Banks topchefer i 2015  kunne glæde sig over, at deres udbetalte årsløn steg, er det det seneste år i stedet deres bonusser, der er steget.  I Thomas Borgens tilfælde har han modtaget en lønbonus på 1,8 millioner kroner - det såkaldte variable vederlag, som består af både kontant betaling samt af aktier, hvoraf en del dog først kan udbetales i fremtiden.

Thomas Borgen er ikke den eneste topchef i Danske Bank, der har fået bonus i millionstørrelsen. Også blandt andre Tonny Thierry Andersen, der sidste år skiftede sin stilling som chef for Danske Banks Personal Banking-enhed ud med en chefstilling i forretningsenheden Wealth Management kan glæde sig over, at han har fået en bonus på hele 1,5 millioner kroner. Flere andre, herunder risikochefen Gilbert Kohnke og chef for Business Banking Lars Mørch, har også fået store millionbonusser.

Danske Bank har tidligere fået kritik for at hæve lønningerne og give store bonusser til topledelsen, samtidig med, at de gang på gang hæver gebyrerne for bankens kunder.

Bankens aktionærforening har også tidligere været ude med riven efter topchefernes høje lønninger – især dengang, hvor bankens resultater ikke helt viste samme fremgang.

Formand for Dansk Aktionærforening, Niels Mengel, mener dog ikke, at det er et problem, at bankens topledelse i år bliver belønnet med bonusser.

»Det er svært at angribe de, når man ser på det meget flotte regnskab, som banken leverer, og som jo er det bedste gennem mange år. Så det er ikke unaturligt, at de får lønforhøjelse,« siger han. Han peger også på, at situationen nu er en anden end under finanskrisen, hvor bankens tal ikke var helt så imponerende.

Danske Bank mener også, at topchefernes belønning er velfortjent:

»Aflønningen er fastsat af bestyrelsen og skal sikre, at vi tilbyder en konkurrencedygtig løn - også i international sammenhæng. Vi mener, at direktionens lønninger ligger på et rimeligt niveau, når vi sammenligner med direktionslønningerne i de øvrige store nordiske banker,« siger pressechef Kenni Leth fra Danske Bank til BT.

Det er dog heller ikke kun bankens ledelse, der får noget ud af det store milliardoverskud. Også bankens aktionærer kan se frem til at få en gevinst.  Ud af overskuddet på 19.9 milliarder kroner, skal de ni milliarder udbetales som udbytte til aktionærerne. Det svarer til, at der bliver udbetalt et udbytte på ni kroner per aktie.

Administrerende direktør Thomas F. Borgen har da svært ved at skjule sin tilfredshed med det forgangne år.

»2016 var endnu et år med betydelig fremgang for Danske Bank. I et udfordrende marked leverede vi et tilfredsstillende resultat, samtidig med at vi styrkede vores markedsposition. Med et afkast på egenkapitalen på 13,1 pct. nåede vi vores langsigtede mål,« udtaler han i en pressemeddelelse.

Knap 50.000 kroner om dagen. Så meget kan Danske Banks topdirektør, Thomas Borgen, glæde sig over, at han har optjent det seneste år.
Knap 50.000 kroner om dagen. Så meget kan Danske Banks topdirektør, Thomas Borgen, glæde sig over, at han har optjent det seneste år. Foto: Asger Ladefoged
Vis mere