Har du oplevet en lignende episode på Borgen? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

Tidligere praktikant i Venstre Susan Simonsen giver i en ny bog sin version af livet med de politiske stjerner på Christiansborg. Hun oplevede sexisme og politisk sabotage.

Afsløringer af seksuelle undertoner og en ondskabsfuld politisk kultur i partier og ministerier. Det forsøges blotlagt i en ny bog af en tidligere praktikant i Venstre og Socialministeriet, den 29-årige Susan Simonsen.

»Jeg synes, det var forkert, at min chef, Mark Thorsen (nu spindoktor for integrationsminister Inger Støjberg, red.) mødte op i baren, hvor jeg stod i sexet kostume. Og jeg syntes, det var mærkeligt, at socialminister Manu Sareen ville være alene med mig for at se min tatovering på ryggen. For at nævne et par eksempler,« siger Susan Simonsen til BT.

Susan Simonsen er blevet kendt – efter sin tid på Christiansborg. Fotos: Sofie Amalie Klougart
Susan Simonsen er blevet kendt – efter sin tid på Christiansborg. Fotos: Sofie Amalie Klougart
Vis mere

Bag Christiansborgs tykke mure foregår der sabotage af andre partier, magtmisbrug og sågar grænseoverskridende adfærd over for unge, smukke praktikanter fra fremstående mandlige politikere. Folketinget er en verden, der nedbryder de nederste i systemet, og hvor man gør alt for at sabotere partier, man er uenig med. Det mener den tidligere praktikant i bogen ’Det underdanige og det magtfulde’ i hvert fald.

»Det er sandheden, som jeg har oplevet den. Jeg har ikke digtet noget til,« siger Susan Simonsen.

Hun beskriver f.eks. hvordan hun sammen med en veninde tager politikostume på, inden de går på arbejde på en bar – et job, hun har sideløbende med at være ulønnet praktikant på Christiansborg i 2012.

Blev grænsen overskredet?

»Netstrømpebukser hen over de bare lægge og lår, op over den g-strengsbeklædte numse. Bh og så kjolen: lårkort, stram latex. Den lynes fra kjolens nederste kant hele vejen op til brysterne, uden at skjule dem helt. Makeup, politihat,« skriver hun.

En kvindelig praktikantkollega tager et foto med sin telefon og sender det til deres daværende fælles chef Mark Thorsen, som inden længe dukker op på baren i selskab med nuværende skatteminister Karsten Lauritzen (V) og tidligere folketingsmedlem Mads Rørvig (S). Mark Thorsen siger, at »nu skal dress­coden godt nok ændres inde på kontoret, det er stensikkert.«

Er det sexchikane?

»Jeg ved det ikke, men jeg oplevede i hvert fald, at grænsen mellem arbejde og privatliv blev overskredet på en ret voldsom måde. At min chef pludselig står der, kun fordi jeg er i politikostume, og efterfølgende kommenterede han det også på arbejdspladsen. Det var ubehageligt. En chef bør ikke møde op, fordi han ser et billede af sin praktikant i politikostume.

Det er mere krænkende, når en chef flirter med en. I bogen har jeg også et eksempel med Manu Sareen, der var socialminister, mens jeg arbejdede i det ministerium. Han vil gerne se min tatovering en morgen, hvor vi er alene på kontoret. Og jeg har ikke noget imod at vise min tatovering, men vi skulle være alene for, at det kunne foregå. Tatoveringen sidder langs rygsøjlen, og jeg måtte trække ned i min trøje. Men når ministeren spørger, kan man ikke rigtig sige nej. Man skal være tryg ved sin chef, og så er det ikke smart,« siger Susan Simonsen, der på daværende tidspunkt var praktikant i Socialministeriet.

Sareen kan ikke genkende situationen:

»Jeg er ganske sikker på, at vi aldrig har været alene, for hvis der er en ting, man aldrig er som minister, så er det at være alene og slet ikke med en praktikant. Den slags situationer eksisterer ikke,« siger den tidligere radikale socialminister.

Bevidste valg

Hænger du ikke bare disse politikere ud ved at skrive om det?

»Jeg har haft moralske skrupler over det. Men jeg ville gerne skabe noget, der var klart og ikke fiktionaliseret. Sandheden skal frem. Folk skal vide, hvad der også foregår på Christiansborg,« siger Susan Simonsen.

Hun beskriver også, at nuværende integrationsminister Inger Støjberg (V) holdt et oplæg for V-praktikanterne, hvor hun sagde, at de skulle finde områder, hvor Venstre var uenig med regeringen, og gøre alt for at stille dem §20-spørgsmål og hive dem i samråd for at forhindre dem i at udvikle ny politik.

Foto: Uffe Weng
Vis mere

Sådan arbejder alle partier vel?

»Nogle politikere og politiske journalister siger, at sådan er det bare. Men jeg mener, det er et stort problem. Christiansborg er en lukket verden med interne spilleregler. Men jeg ser på det udefra og synes, det er en kritisabel kultur,« siger Susan Simonsen.

Belyser politisk kultur

Forlagschef på forlaget Gladiator Jakob Sandvad siger:

»Bogen belyser noget vigtigt og problematisk i den politiske kultur. Det er et problem, at hun bliver sat til at arbejde med at sabotere regeringens politiske arbejde.«

Men arbejder alle partier ikke sådan?

»Nej, det håber jeg da ikke. Man burde lave konstruktiv dialog med regeringen over midten i stedet for at sabotere dens arbejde,« siger Jakob Sandvad.

I en anden episode beskriver Susan Simonsen, hvordan den nuværende uddannelsesminister for Venstre Søren Pind kigger på hende med det særlige blik ’manden har i sine øjne, når han føler lyst.’ Han hverken gør eller siger dog noget til hende ifølge bogen.

Uddannelsens og forskningsminister Søren Pind
Uddannelsens og forskningsminister Søren Pind
Vis mere

Den borgerlig-liberale kommentator og kender af Venstre og det politiske maskinrum indefra Jarl Cordua er forbavset over beskyldningerne, og han understreger, at det ville han også være, hvis de havde været fremsat mod socialdemokrater:

»Hun kaster rundt med en masse anklager, hvor der er en masse navngivne single-politikere fra Venstre, som mig bekendt ikke har opført sig utilbørligt. Har de kigget på hende, fordi de synes, hun er smuk? Jeg tror ikke, der er en arbejdsplads, hvor det ikke sker.

Vi mangler den rygende pistol et eller andet sted. Det virker som et karaktermord, hvor man gerne vil stemple Venstres politikere som nogle kyniske, mandschauvinistiske mennesker forklædt som et journalistisk produkt,« siger Jarl Cordua.

Holder nok ikke i retten

Rent juridisk vurderer Lars Petersen, som er advokatfuldmægtig i fagforbundet Djøf, at det ville være svært at anlægge en sag om sexchikane ud fra oplevelser af blikke på en bar.

»Du skal jo ikke nødvendigvis berøre fysisk for at være ude i seksuel chikane, men uden at kende de konkrete eksempler lyder det ikke som noget, jeg vil karakterisere som anledning til en sag. Hvad er et lystent blik? Der skal meget til, før det ville give anledning til en sag,« siger han om episoden med Søren Pind. Han understreger dog, at han ikke kender den konkrete sag og kun udtaler sig principielt.

For at der skal være grundlag for en sag, skal der være beviser, og personen skal have sagt fra i en eller anden forstand, så udøveren af chikanen ved, at offeret ikke ønsker den adfærd. Også det forhold, at episoden foregår i en bar kan være en formildende omstændighed, forklarer juristen.

»Det er en meget konkret vurdering, men der er stor forskel på, om man på kontoret oplever noget som krænkende, og at man står på en bar og har fået nogle øl, og stemningen er mere løssluppen, der skal jo mere til, før man kan sige, at der er et element af chikane,« siger han og understreger, at chikane fra en arbejdsgiver i forhold til en ansat eller en praktikant er en meget subjektiv vurdering.

Den tidligere venstremand Jens Rohde, der nu er radikalt medlem af Europa-Parlamentet, mener, at Susan Simonsen har ret:

»Jeg erkender blankt, hvor usympatisk det var, og at denne tæskeholdsstrategi – hvor effektiv den end var – medvirkede til at skabe en usund politisk kultur,« siger Rohde til tv2.dk.

Har du oplevet en lignende episode på Borgen? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.