TIP OS! Skriv til journalist Cordelia Weber på mail cweb@bt.dk, hvis du har er erfaringer med udenlandske læger, du gerne vil have kastet lys over

Polske, iranske og svenske navne fylder på listerne over Danmarks værste læger. De udenlandske læger er stærkt overrepræsenterede blandt skræklægerne, viser ny opgørelse.

Når læger begår fatale fejl på operationsstuen, begår overgreb mod patienter eller laver farlige behandlinger er sandsynligheden for, at de er kommet hertil på et udenlandsk pas stor.


Det viser en ny opgørelse, som Styrelsen for Patientsikkerhed har lavet for BT. Her fremgår det, at 30 ud af de 98 læger, der er uden gyldig autorisation, er uddannet i udlandet, og beregninger viser, at udenlandske læger har mere end fire gange større sandsynlighed for at miste autorisationen end deres danske kollegaer.

Uddannelsesansvarlig overlæge ved Aalborg Universitet og speciallæge i kirurgi Finn Kallehave er med til at evaluere udenlandske læger, der kommer til Danmark, og han er ikke overrasket over, at flere læger uddannet udenfor Danmark mister deres autorisation. Han oplever, at der er noget, som tyder på, at udenlandske læger har problemer med det faglige niveau.

»Uddannelsesmæssigt har vi svært ved at vurdere deres egentlige kompetencer«, siger Finn Kallehave, der understreger, at der er rigtigt mange veluddannede og velfungerende udenlandske læger også på speciallægeniveau.


Ser man på hele tilsynsregisteret, som læger ender i, hvis de har begået en eller flere fejl, er de udenlandske læger også overrepræsenterede. 23 procent af de læger, der er under forskellige former for tilsyn, er uddannet udenfor Danmark, mens de udenlandske læger kun udgør ni procent af den samlede arbejdsstyrke.


Probl​emer med det faglige niveau

Noget af det der blandt andet giver problemer i forhold til de udenlandske læger er sprogbarrieren, fortæller Finn Kallehave.

»Problemet er, at sproget godt kan tales på et turistniveau med forståelige meningsfyldte ord, men sammenhængen mangler ofte i en dialog, hvor der indgår en beslutning, og specielt patienten forstår ikke lægen«, siger Finn Kallehave og fortæller, at sprogvanskelighederne gør det svært at forstå, hvad der ligger bag de beslutninger, lægen tager, når han eller hun skal lægge en plan for behandling af patienten.

Flere udenlandske læger kommer til Danmark

På grund af lægemanglen er vi i stigende grad afhængige af de udenlandske læger. Det kan ses i andelen af autorisationer, der er udstedt til læger fra udlandet, som ifølge Sundhedsdatastyrelsen er mere end fordoblet siden 2000 fra 124 til 282.

Særligt sygehuse i udkantsområder mærker problemerne med at rekruttere læger nok og må derfor ansætte mange udenlandske læger, men to nyere rapporter fra Nykøbing Falster og Slagelse Sygehus har vist, at der har været store problemer med mangelfulde kompetencer hos udenlandske speciallæger.

Finn Kallehave forklarer, at det udover sprogvanskeligheder også kan være svært at vurdere lægernes uddannelsesniveau, blandt andet fordi kurser i udlandet ofte sidestilles med egentlig klinisk uddannelse.

»Der er ofte skrivelser i CV på sprog, vi naturligvis ikke behersker og som indeholder stempler og underskrifter fra afdelinger, hvor lægerne har haft virke, men hvor man ikke kan skelne mellem assistentfunktioner og konkrete oplæringsprocedurer«, fortæller Finn Kallehave, der pointerer at problemer forværres af, at lægerollen i udlandet ofte er meget forskellig fra Danmark.

Basale færdigheder mangler

»Samlet set betyder det, at vi uddannelsesmæssigt har svært ved at vurdere deres egentlige kompetencer, men det er helt generelt, at deres udenlandske uddannelse aldrig har indeholdt den nødvendige kritiske supervision. Selv færdige speciallæger med subspecialer kan mangle den ekspertise, som specialet kræver, og ofte må vi sande, at selv basale færdigheder som vævshåndtering og anatomi mangler«, siger Finn Kallehave og understreger, at det derfor er positivt, at Styrelsen for Patientsikkerhed kræver, at udenlandske speciallæger kan blive pålagt en hel ny speciallægeuddannelse i Danmark.

Et ikke-godkendt uddannelsesforløb forhindrer dog ikke lægen i at kunne arbejde, fortæller Finn Kallehave.

»Først når der opstår fare for patientsikkerheden, kan vi skride ind - effektivt«, siger Finn Kallehave og forklarer, at han og hans sundhedsfaglige kollegaer har mulighed for at lave anonyme indberetninger af utilsigtede hændelser. Registreringer, der løbende bliver vurderede.

Patientforening: Vi skal uddanne flere læger

Landsformanden for Patientforeningen Nicolaj Bang mener, at overrepræsentationen af de udenlandske læger på tilsynslisten understreger, at der er brug for, vi uddanner flere danske læger.

»Tallene understreger, at der er grund til bekymring. Det er nødvendigt, at vi optager flere på lægestudiet, og mens vi venter på, de bliver uddannet, kan vi se på, om vi kan lave noget opgavegliding fra læger til sygeplejersker, så vi på den måde kan undgå at være ligeså afhængige af de udenlandske læger«, siger Nicolaj Bang, der fortæller, at det er sproglige og kulturelle problemer, de hører mest om i foreningen, når de hører om de udenlandske læger.

TIP OS! Skriv til journalist Cordelia Weber på mail cweb@bt.dk, hvis du har er erfaringer med udenlandske læger, du gerne vil have kastet lys over