Nordeuropas største badeland sat på standby, og nu kritiseres regeringen for smøleri

Regeringen kritiseres nu for at stå i vejen for et storstilet kystprojekt, der skal huse Nordeuropas største badeland.

Søndervig Feriepark var det helt store slagnummer, da regeringen i efteråret 2015 præsenterede udvalgte luksushoteller og vandparker, der helt ekstraordinært fik lov at ligge i de danske strandområder.

Det midt-vestjyske projekt, der er ét ud af ti projekter, som har fået dispensation, byder på Nordeuropas største badeland og giver helt i tråd med regeringens politiske drejebog udsigt til arbejdspladser og vækst i udkantsdanmark.

I alt er der planlagt 500 nye feriehuse, 620.000 flere udenlandske overnatninger om året og ikke mindst investeringer for op mod en mia. kr.

Men nu truer forsinkelser med en bebudet planlov prestigebyggeriet, der lige nu taber penge på at vente på det politiske arbejde.

»Hvis regeringen ikke får gjort noget nu og her, så kan det være, der vil ske noget andet. I værste fald bliver vi nødt til at droppe projektet,« siger projektchefen for Søndervig Feriepark, Michael Neumann. Han uddyber:

»Der er ofret et stort tocifret millionbeløb på projektet, og vi har gjort alt, hvad vi kunne, klart. Vi risikerer, at mange af de købere, der har vist interesse, køber noget andet, fordi der nu er gået så lang tid. Vi betaler ejendomsskat, fordi området er udlagt, så vi mister også mange penge, mens vi venter,« uddyber Michael Neumann.

Frustrerede over forsinkelser

Som et af de mest investeringstunge kystprojekter tiltrak Søndervig Feriepark hurtigt stor opmærksomhed hos statsminister Lars Løkke Rasmussen. Allerede under folketingsvalgkampen, inden de ti kystprojekter var udvalgt, tog Løkke til Søndervig for symbolsk at tage det første spadestik til ferieparken.

I dag er der officielt givet grønt lys, men frustrationerne vokser over regeringens smøleri.

»Vi har fået mange formodninger fra den daværende minister om, hvornår planloven ville blive færdig. Først lød meldingen sidste forår, så blev det før sommeren, derpå efter sommeren, så før jul og nu efter jul. Nu håber vi på, at der lander noget i foråret eller forsommeren,« siger Michael Neumann.

I et skriftligt svar til BT erkender den nye erhvervsminister Brian Mikkelsen, at arbejdet med planloven er omfattende og kræver tid.

»Der er kommet over 100 høringssvar med mere end 400 sider kommentarer, og de mange svar skal naturligvis behandles seriøst, og jeg er nu i gang med at drøfte forslaget politisk med aftalepartierne. Vi har derfor udarbejdet en revideret tidsplan, hvor vi planlægger at fremsætte lovforslaget for Folketinget i næste uge,« skriver Brian Mikkelsen.

Ministeren understreger samtidig, at han anser det som vigtigt, at planlovsaftalen kommer ud at virke, så den kan medvirke til at skabe vækst og udvikling.

En afgørende finansiering

De planlagte feriehuse i Søndervig Feriepark er en afgørende brik for selve finansieringen af projektet. Det er meningen, at husene skal sælges til private, der efterfølgende skal kunne udleje husene. Pengene fra salget er en central finansiering af projektet. Ifølge Michael Neumann er der allerede flere købere, der har meldt sig interesseret i husene, men både købere og byggeriet er sat på venteposition, indtil den nye planlov bliver endeligt vedtaget.

Det skyldes, at de nuværende regler giver en ulige konkurrencesituation, som ikke gør projektet levedygtigt.

Michael Neumann siger, at feriehuse som dem på tegnebrættet i Søndervig er underlagt hotelstatus, hvor udlejningen, i modsætning til sommerhuse, er momsbelagt.

Det vil i forbindelse med den nye planlov blive ændret, forklarer Michael Neumann – og kalder det helt afgørende for projektets overlevelse:

»Vi kan ikke have et projekt til 800 mio. kr., hvis konkurrence-­situationen er den, at vi lejer et hus ud til 5.000 om ugen, mens et tilsvarende sommerhus, der endda ligger tættere på vandet, kan lejes ud til 4.000 kr., fordi de ikke skal betale moms,« siger Michael Neumann.