»Det skar mig i hjertet, at den skulle fjernes«.

Sådan lyder det fra 73-årige Lilly Vestergaard, der i sidste uge til stor forbløffelse og undren fik fjernet den blomst, hun havde sat ved venindens urnegravsted på Nordre Kirkegård i Kolding. Årsagen var, at den ikke overholdt de regler, der stilles til buketter på urnegravsteder.

»Jeg så, at der ingen blomst var ved min venindes grav, og jeg købte derfor en hvid blomst med rod. Der var ingen vase, så jeg satte den ned i et hul bag stenpladen. Men det var åbenbart imod reglerne,« siger Lilly Vestergaard til BT.

Lilly Vestergaard mistede sin veninde til kræft i februar. Veninden blev 91 år, og igennem 52 år havde de et helt tæt forhold til hinanden.

»Hun var som en søster eller mor for mig,« fortæller Lilly Vestergaard.

Fandt blomsten i skraldespanden

Den 73-årige koldingenser er stadig hårdt mærket af sorg over tabet af veninden, og i torsdags, på dagen for Danmarks befrielse, tog hun til Nordre Kirkegård for at besøge venindens gravsted. Befrielsesdagen betød meget for de to veninder, og derfor var dagen den helt rigtige for Lilly Vestergaard at mindes de gode stunder, de har haft sammen.

Men allerede dagen efter fik hun et opkald fra en af venindens familiemedlemmer, der fortalte, at blomsten var blevet fjernet, fordi den var imod kirkegårdens regler for udsmykning på urnegravsteder.

»Jeg tænkte, at det ikke kunne være rigtigt. Jeg blev så vred og ked af det, og jeg kørte op til kirkegården og fandt blomsten i en af skraldespandene. Jeg tog den op og gik hen på kirkekontoret og spurgte dem, hvad meningen var,« siger Lilly Vestergaard.

På kirkegårdskontoret var der ingen hjælp at hente for Lilly Vestergaard: Reglerne var ikke blevet overholdt. Ifølge Nordre Kirkegårds relger, må der kunn anbringes friske, afskårne buketter på urnegravstederne, og samtidig skal de sættes i såkaldte ’liggevaser’.

»Jeg synes slet ikke, de tænker på folks følelser. Jeg synes, det er utroligt, at de har tid til at beskæftige sig med sådanne ting. Det er mærkeligt, de ikke har andre ting at tage sig til, siger Lilly Vestergaard og fortsætter:

»Når man er i sorg, er man jo skrøbelig, og derfor bliver man jo ekstra ked af det, når de ikke tænker på folks følelser. Selvfølgelig er der regler, der skal overholdes, og de skal jo kunne komme forbi og slå græs, men det mener jeg jo, stadig de kan,« siger hun.

»Ikke interesserede i, at folk bliver kede af det«

Lilly Vestergaard mistede sin mand for 21 år siden, og hun har i årene efter sin mands bortgang haft et tæt venskab med sin afdøde veninde. Faktisk har hun på to år mistet fire af sine nærmeste veninder og sin søster.

»Det har været nogle af mine værste år i mit liv,« fortæller hun.

Marie Vedel-Rieper, der er kirkegårdsleder på Nordre Kirkegård, fortæller, at der gælder et særligt regelsæt for urnegravsteder. Hun mener, at kirkegårdspersonalet er gode til at vise omsorg for de pårørende, men derfor skal reglerne selvfølgelig overholdes, slår hun fast. Hun afviser, at det er kirkegårdspersonalet, der har smidt blomsterne i skraldespanden. Personalet plejer nemlig at sætte de uønskede blomster over på en fælles blomsterplads, fortæller hun.

»Vi er rigtigt kede af, at det her nu er forsidestof. Vi forstår godt de følelser, der er i det her, men reglerne skal overholdes. Jeg kan dog afvise, at det er mit personale, der har smidt blomsten i skraldespanden. Jeg har naturligvis forhørt mig. I princippet har vi ret til at fjerne blomsten, men det har vi altså ikke gjort i det her tilfælde,« siger Marie Vedel-Rieper.