Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Der er stadig mangel på læger i den nye akutordning i Region Hovedstaden, under to døgn før den træder i kraft. Timelønninger på 1.000 kroner er lagt ud som lokkemad.

Der er mangel på arbejdskraft, når Region Hovedstaden om under to døgn fjerner lægevagten til fordel for den nye 1813-ordning. Hele december har regionen ved hjælp af to vikarbureauer forsøgt at hyre flere læger til ordningen, men her to dage før, ordningen træder i kraft, er der stadig huller i vagtplanen.

En gunstig timeløn på 1.000 kr. skulle gerne få nogle læger til at droppe champagnen og nytårstorsken, og i stedet tage på arbejde nytårsaften, for det er især årets første døgn, der er plaget af mangel på læger, fortæller Freddy Lippert, leder af Akutberedskabet i Region Hovedstaden.

- Vi kunne godt bruge nogle flere læger i nytårsdøgnet, og når vi søger med så kort varsel, betaler vi lidt mere i timen, siger han.

Lægemangel i hele januar

Men den forhåbning kan Freddy Lippert godt skyde en hvid pil efter, mener Bruno Melgaard Jensen, formand for de Praktiserende Lægers Organisation, PLO.

- En timeløn på 1.000 kroner i timen kan ikke lokke mange læger til at tage vagter, for de fleste praktiserende læger har allerede planlagt deres praksis i januar. Det er dårlig planlægning fra Region Hovedstadens side, siger han.

Det er ikke kun det første døgn i 2014, at der mangler læger i den nye akutordning. Ifølge en mail fra vikarbureauet 'Vikteam' mangler der læger hver eneste dag i januar. Så galt mener Freddy Lippert dog ikke, at det er.

- Det er altid vanskeligt i overgangsfasen, og der er nogle dage, hvor vi godt kunne bruge flere læger. Det handler blandt andet om nytårsdøgnet og nogle nattevagter, men vi har dækket det basale, siger han til bt.dk.

'Et kæmpe problem'

Bruno Melgaard Jensen mener, at der er flere ting, der tyder på, at Region Hovedstaden har besvær.

- Lønnen stiger, og Region Hovedstaden har hyret to vikarbureauer, fordi de har svært ved at rekruttere læger. Det tyder på, at Region Hovedstaden har et kæmpe problem, siger han

FAKTA:

Efter nytår kan man ikke længere dukke uanmeldt op på skadestuerne eller ringe til lægevagten, som op mod 800.000 borgere årligt benytter sig af i hovedstaden. Det betyder, at alle, der bliver syge uden for lægens normale åbningstid, skal ringe til 1813-akuttelefonen. Her vil de først få en sygeplejerske i røret, der har mulighed for at henvise til en læge.

Andre læser også