Jørgen Bak lever sit liv forskudt af sin medmenneskers. Han tror ikke på sommertid og kan ikke se fidusen ved at skrue på viserne for at forlænge de lune sommeraftner.

Klokken fem ringer Jørgen Baks vækkeur på en normal sommerdag. Det har han det strålende med, selvom han faktisk godt kunne få sig en time yderligere på øjet, uden nogen ville kigge skævt til ham af den grund.

For når vi i Danmark søndag sætter vores ur en time fremad, så undlader Jørgen Bak at følge trop. Sådan har det været i 32 år. Han går ikke ind for sommertid.

- Vi har et ur, og det er meget praktisk. Så lad dog for Guds skyld være med at stille på det, siger Jørgen, der er uddannet eksperimental fysiker og 'har en respekt for måleapparater'.

Tidlig sengetid

Det betyder også at Jørgens sengetid er tidligere end de flestes i sommerhalvåret. Og når han laver aftaler med folk i den periode, må han huske, at der skal lægges en time til.

Han forklarer blandt andet sin modstand med, at det officielle argument for at indføre sommertid ikke længere holder.

- Da Danmark besluttede det i 1980, var det EU, der stod bag. Et af argumenterne var, at det var energibesparende. Men sådan er det ikke længere, siger Jørgen. Også af personlige årsager, synes han, sommertid er forkert. 


Holder møde om natten

- Hvis jeg pludselig står en time tidligere op, så går jeg rundt og er sådan lidt døsig hele dagen. Det er ligesom skifteholdsarbejde og det er usundt. Og så er jeg er A-menneske og synes, det er træls, vi om foråret skal miste de lyse morgentimer, siger Jørgen, der er formand for Foreningen mod sommertid og overbevist om, at foreningens 1.100 medlemmer vil sejre med deres mission en skønne dag.

Han skal bare lige have lagt en ordentlig plan, som han kan præsentere for politikerne.

- Jeg har ikke lige fundet det rette svung, siger han.

Indtil da kæmper han videre. Og i mellem klokken to og tre i nat vil han og hans meningsfæller sætte sig til rette, når foreningen afholder generalforsamling.

- Den time har vi helt for os selv, siger Jørgen som forklaring på tidspunktet.