Da Kim Larsen i ’Clement på DR1’ sammenlignede de danske troppers tilstedeværelse i Afghanistan med Nazitysklands besættelse af Danmark, udstillede han sin egen uvidenhed. Det mener Christian Richardson, der betalte en høj pris for sit engagement i det krigshærgede land.

Den 26-årige overkonstabel kender om nogen en dansk soldats hverdag i Afghanistan. Han har været udsendt som kampsoldat i landet to gange, og mistede begge ben på sit holds sidste patrulje i august 2009. De blev sprængt i stykker af en mine godt 200 meter fra lejren.

Han er klar i spyttet, taler kortfattet og kontant. Når Kim Larsen sammenligner de danske tropper i Afghanistan med tyske besættelsestopper under Anden Verdenskrig, er han meget langt fra virkeligheden.

- Sådan en udtalelse handler bare om uvidenhed. Jeg har været fodsoldat i Afghanistan, og jeg har set, hvordan projekter gradvist har udviklet de her lokalområder. Vi er ikke en besættelsesstyrke, vi er der for at hjælpe afghanerne. Men det er klart: det er ikke altid fredeligt. Vi har også en opgave, der går ud på, at holde kontakt med fjenden. Men vi er ikke besættere som Kim Larsen udlægger det, siger Christian Richardson til BT.

Hans reaktion kommer efter, at den danske musiklegende er kommet i vælten for sine udtalelser på DR tirsdag aften. Her sagde han under et sjældent interview til Clement Kjærsgaard:

- Det er fuldstændig vanvittigt, at vi er med til at besætte et andet land. Ligesom det var vanvittigt, da tyskerne besatte Danmark, sagde Kim Larsen blandt andet, før han udtrykte sympati for soldaterne, som han ikke mener har nogen anelse om, hvorfor de er i Afghanistan.

Udtalelserne har skabt furore, og specielt i Venstre har man bidt mærke i den kontroversielle sammenligning. Venstres Folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen har i Jyllandsposten krævet en undskyldning fra Kim Larsen, ligesom Venstres gruppeformand Kristian Jensen er dybt forarget over den folkekære sanger.

Politisk idiot

- Manden er enten politisk en idiot, eller også har han ikke sat sig ind i, hvorfor vi er i Afghanistan. Det er vi, fordi den lovligt valgte regering sammen med FN har bedt os om hjælp. Og hvis de bad os om at tage hjem, så ville vi pakke ned med det samme. De danske tropper skal vide, at vi er rigtig mange i Danmark, der er stolte af dem. Og så skal de bare blæse på Kim Larsen, siger Kristian Jensen til BT.

Men Overkonstabel af 1. grad Christian Richardson vil ikke bare ’blæse på’ Kim Larsens.

- Folk skal have lov til at sige, hvad de vil i det her samfund. Grunden til at man kan sige, som Kim Larsen gør, det er fordi, at der er nogen, der har kæmpet for den frihed. Det gør vi også i Afghanistan, og måske bliver det også sådan dernede en dag. Jeg håber det, siger Christian Richardson.