Varde kommune bekræfter, at man har betalt 120.000 kr. for et lastbilkørekort til en 26-årig misbruger, som JyskeVestkysten skriver onsdag. Det fortæller, souschef i jobcenteret i Varde Kommune, Peter Petersen.

- Det er rigtigt, at vi har bevilget et kørekort til den pris, og det kan sagtens være, at det er kørekortet, der har kostet det, siger Peter Petersen.

Læs også: 

- Han har nok fået kortet på et AMU-center, hvor det koster 5-6.000 kr om ugen for sådan en uddannelse, siger han.

Den pågældende narkoman fik sit kørekort i 2008, men han har nu mistet det igen. Peter Petersen siger, at alle sager er forskellige, og det var den gang kommunens vurdering, at det var det rigtige at prøve, at få manden på arbejdsmarkedet igen.

- Nogle sager kan godt have et behov for en lang vej hen til fast job på arbejdsmarkedet. Og i en sag som denne her, vil det typiske handlingsmønster være sådan, at man i samråd med kriminalforsorgen laver en job- og handlingsplan, og der vil så være én fra kriminalforsorgen, der kommer med en anbefaling af, hvad der vil være bedst for den pågældende for at komme på jobmarkedet igen, siger Peter Petersen.

- Hvis man laver sådan en jobplan, vil der typisk også være en arbejdsgivererklæring, hvor en arbejdsgiver siger, at han godt vil ansætte den pågældende, og det er det, der er sket her. Men man vil også kræve, at den pågældende skal være ude af sit misbrug, og det har han været på det tidspunkt, siger han og fortsætter.

- Hvis man har en arbejdsgivererklæring, og det lykkes, er det rigtig godt for den pågældende og rigtig godt for samfundet. Og heldigvis lykkes det ofte. Men det betyder, at vi nogen gange tager en økonomisk risiko, siger Peter Petersen.

Narkomanen har fået 13 domme siden 2003, er det så ikke en risiko, at give ham et kørekort til så mange penge i fare for, at han falder i igen?


- Jeg er overbevist om, at da vi på daværende tidspunkt traf afgørelsen, var der sammen Kriminalforsorgen en begrundet forventning om, at den pågældende ville få et meget konkret job hos en arbejdsgiver, og samtidig ville være ude af sit misbrug, siger Peter Petersen.

Men hvorfor har i gjort det?

- En af vores opgaver er jo resocialisering, og det har jo været lykkeligt, at der har været en arbejdsgivererklæring den gang. Det ulykkelige er så, at han er faldet i igen. Jeg er overbevist om, at pilen den gang har peget i den rigtige retning, siger han.

Hvor tit går det dårligt?

- Jeg har ikke lige nogen statistik på det. Men vi kan glæde os over, at det lykkes for os at få mange af de borgere, vi har, i varig beskæftigelse. Men det kan godt være et langt og sejt træk både for os og dem.

De her 120.000 kroner, som kørekortet kostede, er det ikke rigtig mange penge?

- Jeg skal ikke kunne.. jeg skal ikke kunne... det beløb. Jeg ved, at det antal uger, det tager at tage et lastbilkørekort på et AMU-center, hvor vi skal betale den fulde pris, er et langt forløb, fordi der er andre kurser, der skal lægges ovenpå. Og det betyder, at det løber op. Vi betaler ca. 5.000 kr om ugen. Jeg ved dog ikke, hvor han har taget sit kørekort. Der kender jeg ikke nok til den konkrete sag. Men man kan sige, at ja, vi  har investeret i et kørekort, men jeg mener, det var en fornuftig overvejelse på det tidspunkt om, at pågældende havde en god mulighed for varig beskæftigelse, siger Peter Petersen.

Den 26-årige misbruger mistede sit kørekort den 2. maj, i øvrigt for anden gang, efter han begik et tyveri hos Tide Bus på Hammeren i Varde. Og han har sammenlagt siddet i fængslet i seks år og en måned siden 2003. Nu har han valgt at tage sin straf, og i fængslet vil han i behandling for sit misbrug.