Planlægger du at gå tidligt på juleferie og melde dig syg fra arbejde en af de kommende dage, så tænk dig lige om en ekstra gang, inden du finder på en undskyldning til chefen. Du kan hoste, være snottet eller have ondt i hovedet – men du kan ikke have influenza.

I sit ugentlige nyhedsbrev ’Influenza-nyt’ skriver Statens Serum Institut nemlig, at der slet ikke er influenza i omløb i Danmark.

I sidste uge, uge 50, blev 308 patienter over hele landet undersøgt for influenza A og B, men ikke én af dem fik påvist influenza, oplyser Statens Serum Institut og tilføjer, at der siden uge 40 kun er blevet påvist influenza A B hos henholdsvis 12 og 2 patienter blandt 2.833 testede personer.

Til gengæld er der flere andre luftvejsinfektioner i gang, fremgår det af nyhedsbrevet.

I en artikel på videnskab.dk forklarer professor i eksperimentel virologi, Allan Randrup Thomsen, og lektor i infektionsimmunologi, Jan Pravsgaard Christensen, forskellen på influenza og almindelig forkølelse.

Forkølelse
Typiske forkølelsessymptomer er løbende eller stoppet næse, irritation og nysen, og ofte røde, løbende øjne, let trykken over bihulerne, men ingen væsentlig temperaturstigning eller generel sygdomsfornemmelse.

Influenza
Høj feber og voldsom generel påvirkning hører derimod ofte til blandt influenzasymptomerne, som desuden omfatter kulderystninger, muskelsmerter, hovedpine, tør hoste, synkesmerter og generelt ubehag, evt. kvalme og opkast. I mere alvorlige tilfælde kan influenza føre til lungebetændelse, som kan være farlig for især små børn og ældre.

Statens Serum Institut oplyser i øvrigt, at visse persongrupper kan benytte tilbuddet om en gratis influenzavaccination frem til den 31. december, mens gravide i 2. og 3. trimester samt kontakter til immunsupprimerede patienter har til februar næste år.