Hundeejere skal lige nu være ekstra opmærksomme på deres hunds adfærd, lyder det fra flere dyrlæger. Symptomer fra den dødelige parasit, hjertelungeorm, viser sig i ofte i efteråret, og hunde i København og nord for hovedstaden er særligt udsatte.

Har din hund ændret adfærd, mangler den energi, eller er den begyndt at hoste på det seneste? Så er der grund til at være bekymret.

Symptomer fra parasitten hjertelungeorm viser sig lige nu hos flere hunde, og den kan i værste fald slå hunden ihjel, hvis den ikke opdages i tide.

Parasitten smitter ved, at nysgerrige hunde slikker på snegle. Smittede hunde spreder parasitterne gennem deres afføring, som udskiller små larver. Larverne smitter områdets snegle, som derefter udgør en smitterisiko for andre nysgerrige hunde.

Har du oplevet, at din hund blev syg af parasiten, så vil BT meget gerne høre fra dig på 1929@bt.dk eller på Facebook

Sneglene er mest aktive i løbet af foråret og sommeren, og her er smitterisikoen størst. Men der kan gå adskillige måneder, før symptomer viser sig, og derfor skal hundeejere være særligt opmærksomme netop nu, lyder det fra flere dyrlæger, som Berlingske har talt med.

»Vi ser de fleste tilfælde nu, og så topper det henover de næste par måneder. Man skal være særligt opmærksom på symptomer, der kommer fra luftvejene. Millioner af bittesmå larver vandrer gennem lungevævet og medfører symptomer svarende til en lungebetændelse. De hyppigste symptomer er hoste, træthed og nedsat kondition. Hvis man ser blødning hvor som helst fra, så skal man reagere. Det er ved blødning, at hundene oftest dør, hvis det kommer så vidt. Parasitten kan nemlig forstyrre kroppens evne til at størkne blodet normalt,« fortæller Jakob Willesen, der er lektor og dyrlæge på Universitetshospitalet for Familiedyr på Københavns Universitet.

En undersøgelse fra hospitalet viser, at 68 pct. af alle smittede hunde viser hoste som symptom. 15 pct. får nedsat ydeevne og øget træthed, og 23 pct. viser åndenød.

På Universitetshospitalet for Familiedyr på Københavns Universitet har de oplevet adskillige dødsfald som følge af parasitten. Sidste år behandlede hospitalet omkring 30 hunde, hvoraf fem-seks hunde døde, fortæller Jakob Willumsen.

Københavnske hunde er særligt udsatte

Problemet er særligt udbredt i København og nord for hovedstaden, fortæller Christina Kronborg, der er dyrlæge og ansat hos Bayer A/S – en international virksomhed, der blandt andet forsker i dyrs sundhed.

»Hvis vi ser på højrisikoområderne som København har vi fundet, at op mod hver femte hund som viser symptomer, fx hoste, træthed, blødninger, neurologiske tegn eller sågar maveproblemer, kan have hjertelungeorm. Men det er desværre ikke alle hunde, der viser symptomer, før de er alvorligt syge og i værste fald dør af det,« siger hun.

Har du oplevet, at din hund blev syg af parasiten, så vil BT meget gerne høre fra dig på 1929@bt.dk eller på Facebook

»Ifølge historien skyldes den høje risiko i København om omegn, at en fransk hund for omkring 30 år siden blev importeret til Danmark og boede omkring Bernstorffparken i Gentofte. Dengang var hjertelungeorm ukendt for de danske dyrlæger, så det tog lang tid, før det blev opdaget. Siden er der kommet flere tilfælde til og forekomsten er vokset støt siden da, så parasitten er spredt til resten af Danmark. At der er særlig risiko i København og Nordsjælland skyldes også, at der er flere hunde og gode forhold for værtsdyr som ræve og snegle, der er med til at holde parasittens livscyklus i gang i naturen,« lyder det fra Christina Kronborg.

Larverne fra sneglene vandrer igennem hundes krop og kan også skade organerne, så hundene får varige mén. De kan blandt andet sætte sig på hundenes lunger og medføre en form for KOL, der forringer hundenes livskvalitet, gør dem hurtigere trætte og dårligere til at trække vejret.

Dyrlægerne fortæller, at der generelt er en stigning i udbredelse af hjertelungeorm både i Danmark og på verdensplan.

Hold hunden i snor og saml afføring op

Hunde under to år er i størst fare for at blive smittet. Over halvdelen af de smittede hunde er under to år. Der findes ikke undersøgelser, der viser, hvad det skyldes, men det antages, at det hænger sammen med de unge hundes tendens til at slikke og undersøge flere ting, mens deres immunforsvar endnu ikke er fuldt udviklet.

Hvis en hund viser symptomer på hjertelungorm, er det vigtigt at tage hunden til dyrlæge, hvor dyrlægen gennem en afføringsprøve eller en blodprøve kan afgøre, om hunden er smittet, lyder det fra Jakob Willesen.

»Som forebyggende tiltag kan man undgå at lufte sin hund og lade den løbe frit i skumringen, hvor der er flest snegle, hvis den f.eks. har tendens til at æde alt. Man kan også holde den i snor på våde dage og skumring, og så lade den løbe frit på tørre tidspunkter. Derudover anbefaler jeg, at hunden bliver testet en til to gange årligt, hvis man bor i højrisikoområder. Det kan man tale med dyrlægen om,« siger han.

Christina Kronborg er enig.

»Derudover kan man gøre noget forebyggende ved at samle hundes afføring op, for det er gennem afføringen, at hundene smitter. Hvis alle samlede afføringen op, ville der ikke være risiko for hjertelungeorm,« siger hun.