Den tidligere socialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt er som så mange andre statsministre før hende i gang med at forsøge at skabe sig et godt eftermæle. Men der mangler i den grad selvrefleksion, når hun sammen med de andre fire nulevende statsministre toner frem på skærmen i den ellers sublime serie ’Statsministrene’ hver søndag i bedste sendetid på Danmarks Radio.

For mens de fire andre flere gange gennem programmet har indrømmet, at de har begået fejl, har Thorning en uskøn tendens til på ingen måde at tage ansvar for egne nederlag og skyde skylden for sit valgnederlag i 2015 på andre. Sidste søndag var det SF, der fik på puklen, fordi de havde det svært Thorning-regeringen,  og mandag gik hun så voldsomt angreb på de to tidligere socialdemokratiske partiformænd Poul Nyrup Rasmussen og Mogens Lykketoft i et interview med DR som opfølgning på Statsministrene. Her gjorde hun dem medskyldige i, at hun ikke fik four more years i regering.

»De kunne ytre sig, men historisk var de, som tidligere partiformænd meget, meget højtråbende, i forhold til hvad tidligere socialdemokratiske statsministre har været udsat for, men i det hele taget hvad tidligere partiformænd har været udsat for. Det jeg kan konstatere, det var, at det var skadeligt for Socialdemokratiet, og det var skadeligt for vores muligheder for at fortsætte i regering,« siger hun til P1.           

Helle Thorning-Schmidt har helt ret i, at det er dybt generende for en partiformand og især for en siddende statsminister, at de gamle partiformænd blander sig, men kunne det måske tænkes, at hun var særlig udsat for indblanding, fordi hun isolerede sig totalt med Bjarne Corydon og Margrethe Vestager og i mange tilfælde var fuldkommen tonedøv over for sit eget bagland og traditionel socialdemokratisk politik?

Bevares, socialdemokratiske statsministre før Thorning har ført politik, der måske ikke lige var traditionel socialdemokratisk, men hvor er din selverkendelse, Helle Thorning-Schmidt? Hvilke fejl begik du som statsminister?