De syntes egentlig, de havde gjort, hvad de kunne for at forhindre indbrud i deres hjem forud for deres ferie.

Naboerne i parcelhuskvarteret i Birkerød var aktiveret og ville jævnligt parkere deres bil i garagen, så det så ud, som om folk kom og gik fra hjemmet. Der var sat ekstra hængelåse på dørene indvendigt, den dyre Mac-computer var gemt væk, og der var sat lysregulering op i stuen, så det så ud, som om der var nogen hjemme.

Men efter en uges ferie i Sydafrika modtog Birgitte Berg-Munch, der til daglig arbejder som grafisk designer fra sit hjem i Birkerød, et kedeligt opkald. Der havde været indbrud.

»Vi syntes allerede, vi gjorde en masse, så indbruddet gjorde mig enormt nervøs og meget vred. Det var sindssygt ubehageligt,« siger Birgitte Berg-Munch, der bor i huset sammen med sin mand og parrets to børn på 13 og 15 år.

Selv om det ifølge parrets nabo ikke så ud, som om der var stjålet noget, ødelagde det alligevel en del af ferien, fordi Birgitte Berg-Munch konstant spekulerede på, om det kunne være rigtigt. Hendes mistanke viste sig at være begrundet. Da hun som det første efter hjemkomsten åbnede skuffen, hvor hun gemmer sit tretårnede sølvtøj, der er et arvestykke fra hendes oldemor, var sølvtøjet væk.

Indbruddet skete i december 2014, og siden har familien gjort sit for at sikre hjemmet.

Da erstatningen på 20.000 kr. kom fra forsikringsselskabet, blev pengene brugt på at sikre husets døre, så de er sværere at bryde op. Også vinduerne har fået en tur, og et skilt på døren viser nu, at Birgitte Berg-Munch og hendes familie er tilmeldt nabohjælp. Familien har også fået en stor hund – egentlig ikke med henblik på at skræmme indbrudstyve væk, men den effekt kan den forhåbentlig også have.

Næste tiltag bliver formentlig en alarm med rumføler, der hyler ved ubudne gæster, når familien ikke er hjemme, fortæller den grafiske designer, der råder andre parcelhusejere til at gøre det samme og til at etablere netværk med naboerne.

»I Danmark og måske særligt i Nordsjælland er man lidt sig selv nok. Vi er travle og passer bare vores eget. Men vi skal blive bedre til at være nysgerrige og blande os. Det betyder ikke, at vi skal sidde på lårene af hinanden, men bare at vi taler sammen over hækken og følger med i, om noget ikke er, som det skal være,« siger hun.

Samme råd kommer fra Nordsjællands Politi, der på grund af de mange indbrud i området ved årsskiftet nedsatte en gruppe, som alene fokuserer på indbrud. Her er fokus særligt på at få borgere til at tilmelde sig aktiv nabohjælp og desuden prioritere, at politiet skal være hurtigt fremme, når der bliver anmeldt et indbrud.

»Det er selvsagt en rigtigt stor udfordring og noget, vi ser på med stor alvor. Vi har desværre haft over 5.000 indbrud hvert år i den seneste periode. Det er et antal, som vi hverken kan eller vil acceptere,« siger fungerende politiinspektør Morten Kaare Pedersen.

Nordsjællands Politi har de seneste år haft en opklaringsprocent på syv-ni procent.