Ifølge den tidligere imam Ahmed Akkari bærer det tidligere egyptiske styre en stor del af ansvaret for, at han og andre danske islamister havde held til at rejse ud i verden og sprede had til Danmark under Muhammedkrisen i 2005 og 2006.

I sin nye bog ‘Min afsked med islamismen’ afslører Akkari således, at det var den daværende egyptiske ambassadør Mona Omar Attia, der præsenterede imamerne for ideen om rejserne. Samtidig tilbød hun at sørge for visum samt betaling for transport og overnatning for imamerne, lyder det.

- Der var gået et par måneder, siden tegningerne blev bragt, og det hele var ved at gå lidt i stå. Jeg tror, det var derfor, hun kom med ideen. Egyptens regering ville ikke have, at sagen døde ud, for topfolkene havde gavn af den. De vidste, at de kunne bruge den til at markedsføre sig selv som profetens beskyttere, og at det ville være populært blandt vælgerne, siger Ahmed Akkari.

Som BT kunne fortælle lørdag, afslører Ahmed Akkari i bogen, at han og de øvrige topislamister, der stod bag Muhammedkrisen, havde et hemmeligt samarbejde med flere muslimske landes ambassadører stort set fra krisens første dag. Undervejs var der holdt flere møder på Egyptens ambassade på Østerbro i København, men det stoppede, da forslaget om delegationerne kom, husker Ahmed Akkari. Herefter ville ambassadøren ikke mødes personligt med de danske islamister. I stedet brugte hun en dansk/egyptiske forretningsmand ved navn Ahmad Harbi som mellemmand.

- Mona Omar vidste formodentlig, at det, der nu skulle ske, kunne få helt afgørende negativ betydning for Danmark. Derfor kunne hun ikke længere risikere at blive set med nogen af os. Hvis hendes involvering blev afsløret, kunne det jo ødelægge hendes samarbejde med de danske myndigheder og potentielt destabilisere hele forholdet mellem Danmark og Egypten, siger Ahmed Akkari.

Mona Omar Attia bekræfter i en e-mail til BT, at hun holdt møder med imamerne under Muhammedkrisen, og at hun hjalp dem med at komme af sted på den første rejse til Egypten. Hun siger imidlertid, at rejserne til Mellemøsten var imamernes egen idé.

'Min afsked med islamismen' er skrevet af BTs journalist Martin Kjær Jensen.