Det danske U23-landshold i cykling har været en magtfaktor i etapeløbet Tour de l'Avenir, hvor morgendagens stjerner fødes.

Pif, paf, puf.

Med to etapesejre og en andenplads på de første tre dage i etapeløbet Tour de l'Avenir, har dansk cykelsport endnu en gang vist sig som en velsmurt talentfabrik.

Scenen er ikke en hvilkensomhelst. Det franske etapeløb er kendt som en miniatureudgave af Tour de France for U23-landshold, så den rød-hvide kvintet er ikke kommet sovende til succesen, fortæller landstræner Morten Bennekou.

»Vi havde på forhånd udset os de tre første etaper som der, hvor vi havde bedst chancer for at gøre os gældende. Vores ryttere har været stærke og kørt med stor disciplin. Det er godt at se overfor et felt som det, man ser i Tour de l'Avenir,« siger Bennekou.

De fem i landsholdstrøjen er Patrick Olesen (Leopard Development Team), Søren Kragh Andersen (Team TREFOR-Blue Water), Mads Würtz Schmidt (Team ColoQuick), Mads Pedersen (CULT ENERGY Pro Cycling), Alexander Kamp (Team ColoQuick) og Jonas Gregaard (Team TREFOR-Blue Water).

Både Søren Kragh Andersen og Alexander Kamp har kørt rasende stærkt på den hjemlige løbsscene i denne sæson. Men perspektiverne rækker videre og ind i de professionelles rækker for flere af de danske talenter, vurderer U23-landstræneren.

»Jeg vil tro, at 3-4 af de ryttere, der er med hernede, går over som professionelle om en sæson eller to. Talentet er der, men så må vi se, om de kan bide sig fast,« erkender Bennekou.

Både på tirsdagens etape og de efterfølgende dage, kommer de unge danskere ud for betydeligt flere højdemeter end hidtil. Og Bennekou erkender, at succesen fra de første dage bliver svær at gentage med samme magtfulde aftryk.

»Vi prøver at køre Alexander Kamp til etapesejr i dag (tirsdag, red.) og så handler det ellers om ikke at hvile på resultaterne. Vi vil prøve at alliere os med andre, som kan holde det samlet og se, om vi kan komme samlet hjem. Vi skal undgå at være magelige og tilfredse,« understreger Bennekou.

Historisk set har Tour de l'Avenir præsenteret en perlerække af vindere. Navne som Laurent Fignon og Miguel Indurain er gået forud for ryttere som Johan Bruyneel og Denis Menchov inden dagsaktuelle stjerner som Nairo Quintana og Vuelta Españas førende rytter Esteban Chaves.

Eneste danske vinder af løbet er såmænd Lars Bak, der i 2005 bragede igennem på første etape og holdt førertrøjen resten af vejen i en årgang, hvor bjergudfordringerne var knap så vedholdende som ellers.