Debatindlæg skrevet af Villy Søvndal, tidligere formand for SF og nyvalgt medlem af Region Syddanmark

En lukket dør og en kold skulder. Det var alt, hvad vi i SF kunne komme i nærheden af på valgnatten efter et forrygende valg i Region Syddanmark. SF gik fra to til seks mandater og fik 90.000 stemmer, men blev alligevel sat udenfor døren under konstitueringen.

Venstres genvalgte regionsformand Stephanie Lose er tydeligt fornærmet og hævngerrig efter en valgkamp, hvor hun mener, SF har været for kritisk overfor de møgsager, som klæbede sig til den tidligere formand Carl Holst og Venstre i den seneste valgperiode.

 

Det er hun selvfølgelig i sin gode ret til. Hun kan sagtens finde et flertal udenom SF. Men jeg synes, det er uklogt.

Hvis Stephanie Lose er utilfreds med, at Venstre er blevet kritiseret for magtfuldkommenhed, så havde hun på valgnatten alle tiders chance for at gøre kritikken til skamme. Det skete ikke.

Jeg glæder mig til at komme i gang med arbejdet i regionsrådet. Der er masser af spændende og vigtige sager, vi skal tage stilling til. Men valgnatten viser desværre tydeligt, at det ikke kun er politik, vi bør have en dialog om. Vi bør også tale om det politiske samarbejde.

 

En nyvalgt regionsrådsformand bør i mine øjne vise format og søge det brede samarbejde på trods af uoverensstemmelser under valgkampen. Det ville være en fin start på et godt politisk samarbejde de næste fire år, og det ville i mine øjne være at foretrække for alle parter.

Jeg er stolt og ydmyg over, at flere end 90.000 mennesker har valgt at vise SF tillid ved at sætte deres kryds ved mig og mine dygtige medkandidater. Og jeg kan love jer alle, at vi er klar til at kæmpe for hele Syddanmark.

Jeg vil gerne understrege overfor regionsrådsformand Stephanie Lose og resten af mine nyvalgte politiske kollegaer i Region Syddanmark, at SF naturligvis kommer til at sætte sig som en kritisk opposition i regionsrådet. Men det ligger dybt i os, at vi samtidig er klar til at samarbejde og til at søge politisk indflydelse på vegne af de mange mennesker, der har betroet os deres stemme.

 

Jeg er sikker på, at vi i løbet af de kommende fire år kan nå til enighed om rigtig meget. Men allerførst bør vi blive enige om at samarbejde på tværs af partier af respekt for de mennesker, der har stemt på os.

Stephanie Lose siger til DR Fyn, at SF betaler prisen for vedvarende kritik af partiet.

»Det er klart, at når man i tre måneder har hørt på, at mit parti Venstre skulle være præget af magtfuldkommenhed, mangel på vilje til at rydde op, kammerateri og vennetjenester, så har det konsekvenser,« siger hun.