Hvad er karaktergennemsnittet i matematik på din lokale folkeskole? Hvordan trives børnene? Hvor meget mobning er der, og har skolen et stort forbrug af vikarer?

Det er faktisk nogle meget basale kriterier at bedømme, som er enormt vigtige for en mor som mig, når jeg skal vælge skole til mit barn, hvilket jeg skulle for et års tid siden. Men det er enormt svært at finde informationerne, som ligger i en eller anden undermenu på Undervisningsministeriets hjemmeside. Og der er det ikke engang muligt at finde alle tal. Derfor fortæller undervisningsminister Merete Riisager (LA) til B.T., at hun ønsker, at alle skoler offentliggør tallene på deres egen hjemmeside som en service til forældre, når de skal tjekke, hvilken skole de ønsker for deres barn.

Det er et vigtigt tiltag. For forestil dig, at virksomheder ikke holdt øje med, om de levede op til deres mål?  Eller hvis du ikke havde forskellige muligheder for - via hjemmesider som Trustpilot - at tjekke, om et netbutik ydede en ordentlig service eller ligefrem fuppede sine kunder. Og så ovenikøbet når det omhandler noget så vigtigt som dit barn og ikke bare, hvorvidt varerne kommer hurtigt nok med posten.

Det bliver skolerne nu i langt højere grad stillet til ansvar for, og det kan du også gøre som forælder, hvis du oplever en uheldig udvikling i karaktergennemsnittet. Så kan du gå til skolelederen og bede vedkommende forklare, hvad der foregår, hvilket også vil skabe et øget fokus fra skolens side på at rette op, hvis noget halter – for hvem gider have dårlige anmeldelser på deres egen hjemmeside?

Formanden for Skolelederforeningen Claus Hjortdal kommer ellers med en klagesang om, at det er en dårlig idé, for man kan jo bare tage en samtale med skolen eller opsøge forældre. Ja, hr. formand. Det kan man da også, hvis disse tal bliver oplyst? Faktisk har man jo så noget ballast at gå til skolen med ud over gisninger om, hvordan skolen klarer sig sammenlignet med andre.

Tallene vil skabe gennemsigtighed for forældre, men også lærere og ledelse. Så bare kom i gang.