​ Den socialdemokratiske gruppeformand Henrik Sass Larsen kom onsdag med en opsigtsvækkende udmelding, der går stik imod partiets egen linje. I en ny bog med den mundrette titel  ’EXODUS – vejen frem for centrum-venstre’ argumenterer han for helt at legalisere hash, som så skal produceres og sælges gennem staten. På den måde mener han, at kriminaliteten vil falde drastisk, og at man på den måde stopper med at kriminalisere brugere, der skal halse rundt efter kriminelle bagmænd i skumle gyder.

»Der er ikke færre, der bruger eller misbruger stoffer. Ethvert skolebarn ved, hvor man kan købe hash. Det har ikke nyttet andet end, at vi har sendt en masse folk i fængsel, og mængden af ressourcer, samfundet bruger på at bekæmpe det, er eksploderet,« siger Henrik Sass til Information.

Har du røget en bønne, Hr. Sass Larsen? En legalisering af hash vil være en total blåstempling af at forbruge et stof, der kan give helt unge mennesker hash-psykoser og føre til misbrug. Du argumenterer for, at mange flere dør af rygning og alkohol i dag, men det er da ikke et argument for at legalisere et andet stof. Så må du jo komme med tiltag, der begrænser rygning og alkohol i stedet for at legalisere endnu flere skadelige stoffer.

Det er en følelsesladet debat, men der er heller ikke ordentlig dokumentation for, at en legalisering af hash har ført til et lavere forbrug i udlandet. For eksempel viser rapporten ’Lessons learned after 4 years of marijuana legalization’ om legaliseringen af cannabis I de amerikanske delstater Colorado og Washington, at forbruget faktisk er steget efterfølgende. Rapporten er godt nok blevet kritiseret for sin validitet, men problemet er, at forskerne er dybt uenige, og at der ikke hersker ordentlig dokumentation for, at Sass model rent faktisk vil føre til, at færre unge begynder at ryge hash.

Gruppeformanden foreslår sågar, at man også laver en delvis legalisering af hårde stoffer. Men det må vel være logik for burhøns, at hvis tilgangen til hårde stoffer og hash gøres nemmere for menigmand, så vil det også føre til en stigning i forbruget?