Dansk Atletik Forbund vil se forandringer i toppen af sporten, hvis troværdigheden skal reddes efter nye dopingbeskyldninger trækker spor til toppen.

En enorm dopingskandale er ved at rulle sig ud mindre end en uge før startskuddet til VM i atletik går. Den engelske avis The Sunday Times skrev søndag, at det internationale atletikforbund, IAAF, er under mistanke for at tilbageholde opsigtsvækkende resultater fra en rapport om doping.

Det er fire år siden, at rapporten blev udformet, men offentligheden har endnu ikke fået indsigt i resultaterne, der er så omfattende, at hver tredje idrætsudøver fra højeste plan har indrømmet brugen af præstationsfremmende stoffer. Chokerende tal, som allerede for år siden blev bragt i New York Times.

»Dengang var WADA (det internationale dopingagentur, red.) ude at sige, at tallene ikke var tilstrækkelige, at der skulle yderligere undersøgelser til, og at det så skulle ske i IAAF-regi. Så det spørgsmål, vi sidder tilbage med nu, er, hvad er der sket de seneste to år? Og helt specifikt om IAAF har givet adgang til atleter med henblik på opfølgende undersøgelser, eller har de modarbejdet det. Det er for os det helt afgørende spørgsmål i den her sag,« lyder det fra direktør i Dansk Atletik Forbund, DAF, Jakob Larsen.

Rapportens undersøgelser viser, at et sted mellem 29 og 34 procent af 1.800 deltagere ved VM i atletik i Sydkorea i 2011 har forbrudt sig mod dopingreglerne i en periode på 12 måneder op til afviklingen af mesterskaberne.

Men forskerne bag rapporten, der er blevet finansieret med over en halv mio. kroner af WADA, har ikke måttet offentliggøre resultaterne, da de en måned efter indsamling af data skrev under på en fortrolighedserklæring, der gav dem tavshedspligt.

»Rapporten er ikke offentliggjort, fordi IAAF blokerer den. Jeg tror, at de har interesser i WADA, og de har blokeret det hele,« siger doktor Rolf Ulrich, som er lederen af forskningsholdet bag rapporten.

Ifølge Jakob Larsen er det naivt af IAAF og WADA at tro, at de kunne lægge sagen på is ved at købe sig til tavshed.

»Jeg mener ikke, at der er nogen, der kan være i tvivl om - og heller ikke var det for hverken to eller fire år siden - at der er doping i atletik. Hvis det er hensigten med tavshedspligten, er det decideret naivt. Og jeg savner svar på, hvad der er sket mellem WADA og IAAF de seneste to år. Hvad har agendaen været?«

Den kommentar kommer, efter en talsperson fra WADA har forklaret, at det er IAAF, som ikke har godkendt offentliggørelsen af rapporten. IAAF fortæller omvendt, at der stadig er samtaler med forskerholdet og WADA om et tidspunkt for publicering af rapporten. Nu vakler sportens troværdighed, og der skal handles nu, hvis atletikkens ry skal reddes.

»Det er næste skridt, der bliver afgørende for sportens troværdighed. De tiltag - hvis nogen overhovedet - der sættes i gang, når en ny præsident bliver valgt i den kommende uge, bliver afgørende for sportens fremtid. Tallene overrasker mig desværre ikke. Jeg har været en del af atletikken siden 1980erne, og det er ikke sådan, at jeg nu bliver overrasket over, at der er doping i sporten. Så langt fra. Men det, der er i spil, er alarmerende. Er WADA rent faktisk dedikeret på alle niveauer til at bekæmpe dopingsynderne, eller er det mere interesseret i blot at tegne et billede af en ren sport. Det er dét spørgsmål, vi sidder tilbage med. Er vi på alle niveauer enige om, at det handler om at få fat i nakken på dem, der snyder. Og der vil jeg sige, at IAAF og i øvrigt også WADA med de næste træk har mulighed for at besvare det spørgsmål,« siger Jakob Larsen, der i aftes rejste til Beijing, hvor der på en kongres lørdag skal vælges en ny præsident for IAAF. Her vil han konfrontere IAAF med selvsamme spørgsmål, fortæller han.

Generelt har atletikken været hårdt ramt af dopingskandaler de seneste år. Nogle af sportens største profiler har allerede flere dopingdomme bag sig, og dopingspøgelset rumsterer overalt, hvor rekorder slås. Direktøren er derfor ikke i tvivl om, hvad han helt konkret ønsker og forventer af en ny præsident.

»Først og fremmest ønsker vi et uafhængigt antidoping-agentur for atletikken. Og det er blandt andet for, at der ikke opstår de her mistanker om, at IAAF på den ene side bekæmper doping, mens de samtidig helst ikke vil skade deres økonomiske interesser i sporten. Med et uafhængigt antidoping-agentur kan vi muligvis nå et skridt i den retning. Ny struktur, ny strategi og nye sanktionsmuligheder er essentielt for at sporten kan komme videre.«

VM afholdes i Beijing fra 22. til 30. august og kan følges på DR3.