Udsigt til lav vækst og stigende arbejdsløshed i flere år. Flere lande er reelt bankerot, mener ekspert.

Danmark står sammen med det øvrige Europa foran en langtrukken økonomisk krise. Der kan gå op til fem år, før det lysner. Det vurderer flere økonomiske eksperter, ifølge Berlingske lørdag, efter den seneste tids store fald på aktiemarkederne.

Europæerne skal berede sig på lav vækst, stigende arbejdsløshed, minimale lønstigninger og et markant øget pres på velfærdssamfundet, lyder vurderingen efter uroen på de globale finansmarkeder fredag tog til.

- Europa befinder sig i en ekstrem vanskelig situation, som det bliver meget svært at komme ud af, siger professor ved Aarhus Universitet, Torben M. Andersen, til Berlingske.

- Det mest sandsynlige er, at vi står foran en lang periode, hvor man må søge at bringe den store gæld ned. Det er ikke usandsynligt, at vi låses fast i en lang periode med lav vækst, vurderer han.

Det er især den store statsgæld i flere sydeuropæiske lande, der blokerer for økonomisk vækst og øget velstand. Et problem, der er bygget op over mange år, og som det vil tage fem år eller endda mere at få løst.

Det mener Jeppe Christiansen, tidligere direktør i Lønmodtagernes Dyrtidsfond og nu chef for selskabet Maj Invest.

- Problemerne i Sydeuropa er langt større, end de fleste er klar over. Flere lande er reelt bankerot, siger han.

- Man kan kun lindre smerterne, og med den økonomiske politik forsøge at undgå, at det hele falder sammen. Man kan ikke skabe vækst, fordi både finans-, penge- og valutapolitikken er sat ud af spillet, vurderer Jeppe Christiansen.

EU's kommissær for økonomi, Olli Rehn, ser behov for at øge den 440 milliarder euro store redningsfond.

Rehn opfordrede fredag de 17 lande i møntunionen til at godkende nye regler, der vil gøre det muligt at opkøbe statsobligationer fra de mest gældsplagede lande i Sydeuropa. Den slags opkøb vil kunne presse renterne ned.



/ritzau/