Det nye år - 2012 - bliver ikke året, hvor vi kommer fri af problemerne. Det må vi allerede se i øjnene nu, siger Helle Thorning-Schmidt. Hun stirrer fast ind i kameraet og ud mod danskerne. Hun er ved at optage sin første nytårstale til befolkningen. Hun taler om Danmark og krisen, men hun kunne lige så godt tale om Socialdemokraterne og om sig selv.

For Socialdemokraterne kommer nok heller ikke fri af problemerne i 2012. I næste uge runder regeringen 100 dage, og i den samme periode har partiet tabt 5-8 mandater, afhængigt af hvilken meningsmåling man læser. I den værste kom S under 20 pct. mod valgresultatet på 24,9 pct.

Hvad sagde jeg?

Nytårstalen ser ikke ud til at knække kurven og få de frafaldne til at vende tilbage til at ville stemme på partiet. Mange mener, talen var for indholdsløs, andre mener, den var flot og professionel. LÆS OGSÅ: En af Thornings hårdeste kritikere, sociologen Henrik Dahl, kaldte allerede i maj sidste år Helle Thorning for en svag formand og en blank person med meget begrænset almen viden. Han har ikke skiftet mening. - Jeg kan desværre kun sige: Hvad sagde jeg? Jeg forudså, at vi ville få en ustabil regering, som ville have svært ved at enes indbyrdes. Helle Thorning kan godt holde en formfuldendt tale, men der er en virkelighed nedenunder. Og hun har slet ikke format som sine forgængere. - Intet har forandret sig. Hun er stadig en blank, passiv person, der ikke bidrager med ret meget. Folk som Anders Fogh, Poul Nyrup og Svend Auken kunne faktisk det meste selv. Hvis det var nødvendigt, kunne de sætte sig i et sommerhus i en weekend og skrive finansloven selv. Det kan man ikke forestille sig, at Helle Thorning kan. Hun når dem ikke til sokkeholderne, siger Henrik Dahl. HVORDAN SYNES DU, HELLE THORNING HAR KLARET SIG DE FØRSTE 100 DAGE SOM LANDETS STATSMINISTER? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN
LÆS OGSÅ:  Hun har heller ikke overbevist FOA-formand Dennis Kristensen: - Helle Thorning er kommet alt for langt væk fra de planer, der lå i Fair Forandring. Det er næsten ikke til at se forskel på den nuværende regering og den tidligere nu. Og jeg savner, at regeringen sætter dagsordenen og forklarer, hvordan den vil skabe den vækst, som er forudsætningen for, at vi har råd til velfærden og den offentlige service. Nytårstalen var et skuffende svar på de seneste tre måneders rodede siksaksejlads fra den her regering, siger han.

Venligsindet kritik

Det værste for Thorning må næsten være måden, hvorpå hun bliver beskrevet i den venligtsindede avis Politiken af sin egen tidligere taleskriver Kristian Madsen: - Helle Thorning-Schmidt er simpelthen ikke slået igennem som statsminister og regeringschef og har endnu ikke demonstreret det niveau i politisk ledelse, instinkt og retning, som så mange fortsat håber, at hun besidder. - Regeringen sejler tilsyneladende ledelsesmæssigt. Kun tre måneder inde i regeringsperioden begynder de anonyme citater om det totale kaos i regeringen og den socialdemokratiske folketingsgruppe at sive - helt op på ministerniveau. Hun lyder ikke længere som en politiker, men som et kunstprodukt, der er blevet trænet af et dygtigt embedsapparat, skriver Kristian Madsen. Professor Peter Kurrild-Klitgaard, Københavns Universitet, er nærmest rystet over, at Thorning i sin nytårstale sagde, at vi skal yde, hvad vi kan, til fællesskabet, og at alle skal bidrage: - Var jeg den eneste, der tænkte på, om den slags også går på personer, der udnytter skatte-lukrative leasingarrangementer, uberettiget benytter ægtefællens personfradrag og i øvrigt tæller dage for at lade denne slippe for den beskatning, de fleste danske familier i samme situation ikke ville kunne undgå, spørger Kurrild-Klitgaard. Eva Mellbin, der netop har udgivet en stor bog om statsministrenes nytårstaler fra Stauning til Løkke, efterlyser også et projekt. - Schlüter kunne. Fogh kunne. Krag kunne. Indgyde et vist håb med deres nytårstaler. Men Helle Thorning-Schmidt missede sin chance i sin første nytårstale. Her var ærlig snak om krise, men intet egentligt håb, intet klart projekt. Danskerne fik ikke svar på det, vi allerhelst ville høre: Hvor skal fremtidens danske arbejdspladser komme fra? - Det centrale spørgsmål i dansk politik hænger stadig i luften: Hvad går Thornings projekt egentlig ud på?, skriver Eva Mellbin på K-forum.

Hvordan synes du, Helle Thorning har klaret sig de første 100 dage som landets statsminister?

Deltag i debatten under artiklen